ΚΟΣΜΟΣ

Έλαβε επιστολή από τον Μπάιντεν η Γκρίνερ που ομολόγησε την ενοχή της για διακίνηση ναρκωτικών

H σταρ του WNBA ομολόγησε την ενοχή της για διακίνηση ναρκωτικών στη Ρωσία

Έλαβε επιστολή από τον Μπάιντεν η Γκρίνερ που ομολόγησε την ενοχή της για διακίνηση ναρκωτικών

Η Αμερικανίδα σταρ του WNBA, Μπρίτνεϊ Γκρίνερ, ομολόγησε την ενοχή της για εμπόριο ελαίου κάνναβης τη δεύτερη ημέρα της δίκης στη Μόσχα που μπορεί να την καταδικάσει σε 10 χρόνια φυλάκιση, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης από το δικαστήριο.

Ένας δημοσιογράφος του Reuters επικαλέστηκε την Γκρίνερ να λέει: «Θα ήθελα να δηλώσω ένοχος, Σεβασμιώτατε. Όμως δεν υπήρχε πρόθεση. Δεν ήθελα να παραβιάσω το νόμο».

Στη συνέχεια ζήτησε να δώσει την κατάθεσή της αργότερα, λέγοντας ότι χρειαζόταν χρόνο για να προετοιμαστεί και το δικαστήριο διέκοψε για τις 14 Ιουλίου.

Νωρίτερα, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ είπε ότι η δημοσιότητα που πήρε το θέμα και η πίεση στις Ηνωμένες Πολιτείες για ανταλλαγή κρατουμένων με τη Γκρίνερ δεν βοηθούσαν τις πιθανότητες απελευθέρωσής της. Ο Ριάμπκοφ μίλησε σε δημοσιογράφους καθώς το δικαστήριο συνεδρίαζε την Πέμπτη στο προάστιο Χίμκι της Μόσχας.

«Οι προσπάθειες της αμερικανικής πλευράς να προκαλέσει θόρυβο στην κοινή γνώμη είναι κατανοητές, αλλά δεν βοηθούν στην πρακτική επίλυση προβλημάτων», είπε ο Ριάμπκοφ στους δημοσιογράφους.
Η Γκρίνερ μπήκε στο δικαστήριο με χειροπέδες και φορώντας κόκκινο πουκάμισο και κόκκινα παντελόνια, σύμφωνα με βίντεο από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Η αναπληρώτρια αρχηγός αποστολής στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μόσχα, Ελίζαμπεθ Ρουντ, βρισκόταν στο δικαστήριο και παρέδωσε στην Γκρίνερ μια επιστολή από τον Πρόεδρο Μπάιντεν, είπε στους δημοσιογράφους μετά την ακρόαση.

Είπε ότι η Γκρίνερ τα πήγαινε καλά υπό τις περιστάσεις και ήταν σε θέση να διαβάζει βιβλία, ανέφεραν ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Ο δικηγόρος της Γκρίνερ, Αλεξάντερ Μπόικοφ, είπε στους δημοσιογράφους έξω από το δικαστήριο ότι η νομική της ομάδα θα επιδιώξει την πιο επιεική ποινή.

Σε ακρόαση την περασμένη εβδομάδα, Ρώσοι τελωνειακοί υπάλληλοι είπαν ότι η Γκρίνερ βρέθηκε με δύο φυσίγγια ατμού στις αποσκευές της στο διεθνές αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο της Μόσχας τον Φεβρουάριο, μια εβδομάδα πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η εισαγγελία είπε ότι τα φυσίγγια περιείχαν «σημαντική ποσότητα» λαδιού κάνναβης, αν και η ποσότητα που εμπλέκεται είναι 0,702 γραμμάρια (0,02 ουγγιές), σύμφωνα με τους ερευνητές.

Ο Ριάμπκοφ είπε ότι η ρωσική πλευρά ήταν πρόθυμη να διαπραγματευτεί μόλις ολοκληρωθεί η υπόθεση της Γκρίνερ, λέγοντας ότι «έχουμε μια μακροχρόνια εδραιωμένη μέθοδο για να συζητήσουμε αυτά τα θέματα».

«Σαφώς δεν έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες δικαστικές διαδικασίες. Μέχρι τότε, δεν υπάρχει καμία ονομαστική, επίσημη, διαδικαστική βάση για οποιαδήποτε περαιτέρω βήματα», είπε ο Ryabkov.

Η Γκρίνερ συνελήφθη κατά τη διάρκεια σοβαρής έντασης μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας, η οποία έχει επιδεινωθεί με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τον Ιανουάριο, η Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μόσχα εξέδωσε προειδοποίηση προειδοποιώντας τους Αμερικανούς να μην ταξιδέψουν στη Ρωσία λόγω της σοβαρής ύφεσης καθώς οι διπλωματικές προσπάθειες για την αποτροπή του πολέμου απέτυχαν.

Σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου την Τετάρτη ανέφερε ότι η Γκρίνερ κρατείται υπό «αφόρητες συνθήκες». Η δήλωση ήρθε αφότου ο Μπάιντεν και η αντιπρόεδρος Χάρις τηλεφώνησαν στη σύζυγο της Γκρίνερ, Σέρελ, διαβεβαιώνοντάς τον ότι έκαναν ό,τι μπορούσαν για να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση της Γκρίνερ και του άλλου Αμερικανού που φυλακίστηκε στη Ρωσία, του πρώην πεζοναύτη Πολ Γουίλαν.

Ο Whelan, σύμβουλος ασφαλείας, βρίσκεται στη φυλακή από τον Δεκέμβριο του 2018. Ταξίδεψε στη Μόσχα για τον γάμο ενός φίλου του και συνελήφθη στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του και στη συνέχεια καταδικάστηκε για κατασκοπεία σε μια κλειστή δίκη, με ποινή 16 ετών.

Η αδερφή του Whelan, Elizabeth Whelan, είπε ότι η οικογένεια ήταν «έκπληκτη» που ο Μπάιντεν τηλεφώνησε στο σύζυγο της Γκρίνερ αλλά δεν τους τηλεφώνησε, σύμφωνα με το Detroit News.

Σε μια ανταλλαγή κρατουμένων με τις Ηνωμένες Πολιτείες τον Απρίλιο, η Μόσχα αντάλλαξε τον βετεράνο πεζοναύτη Trevor Reed με τον Konstantin Yaroshenko, έναν Ρώσο πιλότο που εκτίει ποινή φυλάκισης 20 ετών στο Κονέκτικατ για διακίνηση ναρκωτικών. Ο Ριντ είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση εννέα ετών αφού είχε καταδικαστεί για επίθεση που έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή των αστυνομικών.

Η Γκρίνερ έγραψε πρόσφατα στον Μπάιντεν παρακαλώντας τον να μην ξεχάσει αυτήν και άλλους κρατούμενους, λέγοντας: «Φοβάμαι ότι μπορεί να είμαι εδώ για πάντα».

Οι υποστηρικτές της Griner στις Ηνωμένες Πολιτείες λένε ότι είναι όμηρος και πολιτικό πιόνι.

Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης εικάζουν ότι η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να ανταλλάξει την Griner με τον Ρώσο έμπορο όπλων Viktor Bout, ο οποίος εκτίει ποινή κάθειρξης 25 ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες για συνωμοσία πώλησης πυραύλων εδάφους-αέρος σε μια ξένη τρομοκρατική ομάδα και συνωμοσία για να σκοτώσει Αμερικανούς πολίτες.

Ο Μπουτ, η έμπνευση για την ταινία του Νίκολας Κέιτζ «Lord of War», διακινούσε λαθραία όπλα σε πολέμαρχους στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή για χρόνια μέχρι τη σύλληψή του το 2008 στην Ταϊλάνδη και την έκδοσή του το 2010 στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Ρωσία αποκαλεί τη σύλληψη και την καταδίκη του Μπουτ «παράνομη και πολιτική» και απαιτεί την απελευθέρωσή του από τότε που συνελήφθη.

Σύμφωνα με το James W. Foley Legacy Foundation, το οποίο υποστηρίζει την απελευθέρωση κρατουμένων και ομήρων, υπάρχουν 64 Αμερικανοί που κρατούνται όμηροι ή κρατούνται παράνομα στο εξωτερικό.

Ο Φόλεϊ ήταν ένας δημοσιογράφος που απήχθη στη βόρεια Συρία το 2012 και σκοτώθηκε το 2014. Ο αριθμός περιλαμβάνει δύο άτομα στα οποία χορηγήθηκε βίζα μετανάστευσης στις ΗΠΑ, αλλά κρατήθηκαν προτού προλάβουν να ταξιδέψουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα τελευταία χρόνια, υπήρξε μια ανησυχητική άνοδος στη «διπλωματία των ομήρων», στην οποία τα έθνη αρπάζουν τους πολίτες των αντίπαλων εθνών με αδύναμες κατηγορίες για να προκαλέσουν πρόβλημα.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατηγόρησε τη Ρωσία για άδικη κράτηση των Γκρίνερ, Ριντ και Γουίλαν, αλλά παρόμοια ανησυχητικά περιστατικά υπήρξαν στην Κίνα, τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν.

Μεταξύ των Αμερικανών που περιγράφονται από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ως παράνομα κρατούμενοι στην Κίνα είναι ο Μαρκ Σουιντάν, που φυλακίζεται από το 2012, Kai Li, φυλακισμένος από το 2016 και ο πάστορας Ντέιβιντ Λιν, φυλακισμένος από το 2008.

Στις αρχές Μαΐου, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διαπίστωσε ότι η Γκρίνερ κρατούνταν άδικα και ανέθεσε την επίβλεψη της υπόθεσής της στον Ρότζερ Κάρστενς, προεδρικό απεσταλμένο για υποθέσεις ομήρων.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι οι κατηγορίες ήταν πολιτικές, λέγοντας ότι τα αδικήματα για τα ναρκωτικά αντιμετωπίζονται σοβαρά στη Ρωσία και σε πολλές άλλες χώρες.

Πηγή:Ertnews

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση