ΚΟΣΜΟΣ
Ελ Σαλβαδόρ: Πρώην πρόεδρος κατηγορείται πως έλαβε ως δώρο αεροσκάφος για να ευνοήσει εργολήπτρια εταιρεία
Το αεροσκάφος είχε εκμισθωθεί από τον πρόεδρο σε τρίτους, ενώ το αξιοποιούσε επίσης για ταξίδια με την οικογένειά του, σύμφωνα με την ίδια εισαγγελική λειτουργό
SHARE:
Στον πρώην πρόεδρο του Ελ Σαλβαδόρ Μαουρίσιο Φούνες, ο οποίος έχει ήδη καταδικαστεί για διαφθορά αλλά έχει καταφύγει στη Νικαράγουα, απαγγέλθηκε χθες Τετάρτη η κατηγορία πως έλαβε από εταιρεία της Γουατεμάλας αεροσκάφος ως δώρο σε αντάλλαγμα για την κατακύρωση δύο κρατικών συμβάσεων για την εκτέλεση δημοσίων έργων.
"Η γενική εισαγγελία (...) παρουσίασε το κατηγορητήριο σε βάρος του πρώην προέδρου Μαουρίσιο Φούνες για το αδίκημα του ξεπλύματος χρήματος και κεφαλαίου", ανέφερε μια εισαγγελική λειτουργός, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Ο πρώην αρχηγός του κράτους κατηγορείται, όπως και ακόμη ένας πρώην ανώτερος δημόσιος λειτουργός, σήμερα στη φυλακή για υπόθεση διαφθοράς, ότι "διαπραγματεύθηκε παράνομα" την κατακύρωση στην εταιρεία Servicios Calificados de la Construcción S.A. της Γουατεμάλας δύο συμβάσεων για έργα οδοποιίας ενώ η εταιρεία αυτή "δεν διέθετε τις δυνατότητες" να τις εκτελέσει, σύμφωνα με την εισαγγελία.
Σε αντάλλαγμα, η εταιρεία του δώρισε "αεροσκάφος", ένα Beechcraft King Air, σύμφωνα με την πηγή στην εισαγγελία, που δεν αποκάλυψε το κόστος των συμβάσεων.
Το αεροσκάφος είχε εκμισθωθεί από τον πρόεδρο σε τρίτους, ενώ το αξιοποιούσε επίσης για ταξίδια με την οικογένειά του, σύμφωνα με την ίδια εισαγγελική λειτουργό.
Ο κ. Φούνες κατέφυγε στη Νικαράγουα αφού του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για κατάχρηση 351 εκατ. δολαρίων την περίοδο που βρισκόταν στην εξουσία (2009-2014). Του χορηγήθηκε η νικαραγουανή υπηκοότητα, κάτι που τον προστατεύει από την έκδοση.
Άλλοι δύο πρώην πρόεδροι του Σαλβαδόρ βρέθηκαν αντιμέτωποι με διώξεις για υποθέσεις διαφθοράς.
Ο πρώην πρόεδρος Ελίας Αντόνιο Σάκα (2004-2009) φυλακίστηκε το 2016 και καταδικάστηκε το 2018 να εκτίσει δέκα χρόνια κάθειρξη για ξέπλυμα χρήματος και άλλες υποθέσεις διαφθοράς, που υπολογίζεται ότι ζημίωσαν το σαλβαδοριανό δημόσιο κατά 301 εκατ. δολάρια.
Ο πρώην πρόεδρος Σαλβαδόρ Σάντσες Σερέν (2014-2019), βρέθηκε επίσης αντιμέτωπος με κατηγορίες για κατάχρηση 350 εκατ. δολαρίων. Όπως ο κ. Φούνες, κατέφυγε στη Νικαράγουα, που επίσης του χορήγησε την υπηκοότητα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ