ΚΟΣΜΟΣ

Εισβολή ενόπλων σε γραφεία εφημερίδας στην Κολομβία

Απαίτησαν δημοσίευση «μηνύματος» αφεντικού της μαφίας

Εισβολή ενόπλων σε γραφεία εφημερίδας στην Κολομβία

Δύο ένοπλοι εισέβαλαν στα γραφεία της εφημερίδας με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στα παράλια της Κολομβίας στην Καραϊβική για να απαιτήσουν τη δημοσίευση «μηνύματος» αφεντικού της μαφίας, κατήγγειλε χθες Τρίτη μη κυβερνητική οργάνωση.

Τα «μέλη ένοπλης ομάδας» παρουσιάστηκαν προχθές Δευτέρα στην έδρα της El Heraldo, στην Μπαρανκίγια (βόρεια), όπου «δήλωσαν πως είχαν να μεταφέρουν μήνυμα του Ντίγνο Παλομίνο, του αρχηγού τους, που φέρεται να θέλει να συμμετάσχει στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις», μέσω των οποίων η κυβέρνηση επιδιώκει να αφοπλιστούν και να διαλυθούν οργανώσεις ανταρτών, ομάδες ακροδεξιών παραστρατιωτικών και καρτέλ των ναρκωτικών, εξήγησε το Ίδρυμα για την Ελευθερία του Τύπου (Fundación para la Libertad de Prensa, FLIP) στο δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα.

Ο κ. Παλομίνο, τον οποίο η κολομβιανή δικαιοσύνη κατηγορεί πως ανήκει σε συμμορία που διακινεί ναρκωτικά και επιδίδεται σε εκβιάσεις γνωστή ως «Λος Κοστένιος», συνελήφθη στη Βενεζουέλα το 2019 και εκδόθηκε στην Κολομβία τον Σεπτέμβριο της περασμένης χρονιάς. Έκτοτε, έχει τεθεί σε κατ’ οίκον κράτηση στην Μπαρανκίγια.

Παρόντες ήταν έξι ένοπλοι, «δύο από τους οποίους μπήκαν και απαίτησαν να μιλήσουν στη διευθύντρια της εφημερίδας, την Έρικα Φοντάλβο. Τρεις δημοσιογράφοι βγήκαν για να συζητήσουν» με τους απεσταλμένους της συμμορίας, που «απαίτησαν να δημοσιευθεί συνέντευξη (του κ. Παλομίνο) που είχε πάρει η ίδια η ένοπλη ομάδα», σύμφωνα με το FLIP.

Η Ελ Εράλδο, που δεν δημοσίευσε το μήνυμα του κ. Παλομίνο, δέχθηκε την περασμένη εβδομάδα κλήση αγνώστου που απαίτησε δημοσιογράφοι της να πάρουν συνέντευξη από τον «Ελ Καστόρ», τον αρχηγό της συμμορίας Λος Κοστένιος, σύμφωνα με τη ΜΚΟ.

Η εφημερίδα δεν έχει κάνει καμιά αναφορά στα συμβάντα αυτά.

Στο πλαίσιο της πολιτικής του για να επιτευχθεί «απόλυτη ειρήνη», ο πρόεδρος της αριστεράς Γουστάβο Πέτρο πρότεινε κάποια πλεονεκτήματα στους διακινητές ναρκωτικών που θα συμφωνήσουν να εγκαταλείψουν την εγκληματική δραστηριότητά τους και να παραδοθούν στη δικαιοσύνη, ιδίως ποινές οκτώ ετών κάθειρξης ή επιεικέστερες και τη δυνατότητα να κρατήσουν το 6% των περιουσιακών τους στοιχείων.

Η πρωτοβουλία μένει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο, όπου η κυβέρνηση έχει πλειοψηφία μεν, αλλά προβάλλονται αντιστάσεις, ακόμη και στο δικό της στρατόπεδο.

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters sans frontières, RSF), η Κολομβία είναι η τρίτη πιο επικίνδυνη χώρα για τους δημοσιογράφους στη Λατινική Αμερική, πίσω από το Μεξικό και τη Βραζιλία. Η FLIP κατέγραψε το 2022 συνολικά 200 απειλές σε βάρος επαγγελματιών των μέσων ενημέρωσης και δυο δολοφονίες δημοσιογράφων εξαιτίας της δουλειάς τους.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση