ΚΟΣΜΟΣ
«Είμαστε απέναντι σε κάθε στρατιωτική εισβολή» ξεκαθαρίζει ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου
Ο Χρυσόστομος Β' συσχέτισε τη ρωσική εισβολή με την τουρκική του 1974 - Όσα είπε στην πασχαλινή εγκύκλιο μετά την ακολουθία της Αναστάσεως
SHARE:
Η εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, αλλά και κάθε εισβολή, αναξέει το άλγος και την ιστορική οδύνη που δοκιμάσαμε ως κυπριακός Ελληνισμός, λέει ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’ εκφράζοντας την αντίθεση της Εκκλησίας σε κάθε πολεμική εισβολή.
Στην πασχαλινή εγκύκλιο που αναγνώστηκε μετά την ακολουθία της Αναστάσεως στους ιερούς ναούς την Κύπρου, ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρεται και στο Κυπριακό, λέγοντας ότι «αποτελεί μεγάλο σφάλμα να προβούμε σε οποιαδήποτε άλλη υποχώρηση έναντι του κατακτητή».
«Από τις 24 του παρελθόντος Φεβρουαρίου, παρακολουθούμε όλοι μας με βαθύτατη οδύνη την εισβολή, που η Ρωσία, μία χριστιανική χώρα, επιχείρησε εναντίον μιας άλλης χριστιανικής χώρας, της Ουκρανίας» λέει, σημειώνοντας ότι γινόμαστε όλοι μάρτυρες της φρίκης του πολέμου, του θανάτου δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων και από τις δύο πλευρές, της καταστροφής ολόκληρων πόλεων και της κατακρήμνισης σημαντικών ιστορικών και πολιτιστικών μνημείων.
Αναφέρεται ακολούθως στο δράμα της προσφυγοποίησης πολλών εκατομμυρίων ανθρώπων, για να σημειώσει τον απερίγραπτο πόνο της ορφάνιας ή και του ξεριζωμού στα μάτια χιλιάδων μικρών παιδιών.
«Για μας, όμως, η εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, αλλά και κάθε εισβολή, αναξέει το άλγος και την ιστορική οδύνη, που δοκιμάσαμε ως κυπριακός Ελληνισμός 48 χρόνια προηγουμένως, το 1974, με την κατάληψη του 37% των εδαφών μας, την προσφυγοποίηση 180 χιλιάδων συμπατριωτών μας και με τον τραγικό απολογισμό τριών χιλιάδων νεκρών και αγνοουμένων» σημειώνει.
Ως μέλη της Εκκλησίας του Χριστού, συνεχίζει ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου, δηλώνουμε ευθαρσώς ότι είμαστε εναντίον κάθε πολεμικής εισβολής μιας χώρας εναντίον μίας άλλης. Διακηρύττουμε, προσθέτει, τον σεβασμό στη διαφύλαξη της εδαφικής ακεραιότητας των χωρών του κόσμου και, ιδιαιτέρως, στη διαφύλαξη και προστασία της ανθρώπινης ζωής και της περιουσίας κάθε ανθρώπου.
«Εμείς, ως κυπριακός Ελληνισμός, για σχεδόν μισό αιώνα, υφιστάμεθα ακόμη τις τραγικές συνέπειες της τουρκικής εισβολής. Και παρ’ όλες τις οδυνηρές υποχωρήσεις που κάναμε, σε μια ειλικρινέστατη προσπάθεια ειρηνικής επίλυσης του κυπριακού, αυτό, όχι μόνο παραμένει άλυτο, αλλά, αντίθετα, δεχόμαστε και απειλές για εποικισμό της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων, με εμφανείς τις μεθοδικές προθέσεις της Τουρκίας για κατάληψη ολόκληρης της Κύπρου» λέει.
Κάνει λόγο για «πομπώδεις διακηρύξεις» του Προέδρου της Τουρκίας σε σχέση με τη διάνοιξη της περίκλειστης Αμμοχώστου και την επάνοδο των κατοίκων υπό τουρκική διοίκηση, τα οποία, όπως λέει, θα αποτελούσαν την απαρχή νέων τουρκικών τετελεσμένων. «Αυτά είχε κατά νούν ο Ερντογάν, όταν προέβαινε στους ανατολίτικους θεατρινισμούς του, εντός της άλλοτε ευημερούσας ιστορικώς και πολιτιστικώς αλλά τώρα ερημωμένης πόλεως της Αμμοχώστου» συνεχίζει.
Προσθέτει ότι «την ‘επηρμένην οφρύν’ του κατακτητή ταπείνωσε ο πατριωτισμός του λαού μας με την υπερήφανη και εθνοπρεπή στάση, που τήρησε, με συνεργό τη Θεία Πρόνοια, αφού τα καιρικά φαινόμενα εκείνης της ημέρας ήταν τόσο έντονα, που τον ανάγκασαν να οπισθοχωρήσει».
Λέει ακόμη ότι οι άγονες διαπραγματεύσεις, τις οποίες επί τόσα πολλά χρόνια διεξάγουμε, δεν μας αφήνουν καμία αμφιβολία ότι η Τουρκία τις χρησιμοποιεί για την παγίωση των τετελεσμένων της εισβολής. «Συνεπώς, οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι αποτελεί μεγάλο σφάλμα να προβούμε σε οποιανδήποτε άλλη υποχώρηση έναντι του κατακτητή» σημειώνει.
Κλείνοντας, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου αναφέρεται στο μήνυμα της ημέρας, λέγοντας ότι πανηγυρίζουμε τη νίκη της ζωής εναντίον του θανάτου, τη νίκη της συγγνώμης κατά του μίσους, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι τον Γολγοθά και τη Σταύρωση θα ακολουθήσει η χαρά της Αναστάσεως και για την πατρίδα.