ΚΟΣΜΟΣ
Economist: Μπορεί η Τουρκία να καταλάβει το Καστελλόριζο;
Ο Economist αναρωτιέται κατά πόσον το Καστελλόριζο θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο ανάφλεξης στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας
«Μπορεί η Τουρκία να καταλάβει ένα μικρό ελληνικό νησί;» διερωτάται ο Economist, σε άρθρο που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στην έντυπη έκδοση υπό τον υπέρτιτλο «Γύρος και Κανονιοφόροι». Το άρθρο αναφέρεται στο Καστελλόριζο και κατά πόσον «θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο ανάφλεξης» στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας.
«Δεκάδες σπίτια σε παστέλ χρώματα υψώνονται στις όχθες του κύριου κόλπου. Οι ντόπιοι χαιρετούν τουρίστες και εκδρομείς που φτάνουν με πλοίο από την Τουρκία. Μια μεγάλη θαλάσσια χελώνα βγάζει το κεφάλι της από τα γαλαζοπράσινα νερά κοντά. Αλλά δεν είναι όλα καλά. Ένα ελληνικό πολεμικό πλοίο, το Δανιόλος, περιπολεί στα νερά γύρω από το νησί. Μερικά στρατιωτικά οχήματα περιπολούν στο λιμάνι. Κάποιοι στρατιώτες βγαίνουν από πλοίο που ήρθε από την Αθήνα», γράφει ο Economist.
«Το Καστελλόριζο βρέθηκε πρόσφατα στο επίκεντρο διαμάχης μεταξύ της Ελλάδας, στην οποία ανήκει το νησί, και την Τουρκία. Η Ελλάδα λέει ότι ο Καστελλόριζο έχει ΑΟΖ 200 ναυτικών μιλίων, βάσει της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών και του Διεθνούς Δικαίου Θαλάσσης. Η Τουρκία λέει ότι το Καστελλόριζο είναι πολύ μικρό και πολύ μακριά από τα ηπειρωτικά της Ελλάδας για να βρίσκεται στην ΑΟΖ. Το ελληνικό επιχείρημα κλειδώνει την Τουρκία εκτός Μεσογείου, διαμαρτύρεται η Τουρκία».
Ο Economist εξηγεί επίσης: «Η Τουρκία αμφισβητεί την κυριαρχία της Ελλάδας στο Καστελλόριζο και σε ορισμένα άλλα νησιά. Τον περασμένο μήνα, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν είπε ότι οι τουρκικοί βαλλιστικοί πύραυλοι θα μπορούσαν να πλήξουν την Αθήνα. “Μπορεί να έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά”, είχε προειδοποιήσει δύο μήνες νωρίτερα, υπονοώντας εισβολή. Οι ακτές της Τουρκίας είναι σε απόσταση που διανύεται κολυμπώντας από το Καστελλόριζο. Το πλησιέστερο ελληνικό νησί, η Ρόδος, είναι 120 χλμ μακριά.
»Μία σειρά πραγμάτων κλίνουν εναντίον μιας ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Το ένα είναι το γεγονός ότι αμφότερες είναι μέλη του ΝΑΤΟ. Το άλλο είναι ότι αυτός ο πόλεμος θα διέλυε τον τουρισμό και των δύο. Ωστόσο, ο κίνδυνος υπάρχει, επίσης επειδή η κυβέρνηση του κ. Ερντογάν έχει αναπτύξει μία προτίμηση στη χρήση βίας για την επίτευξη των στόχων της, ιδίως στη Συρία.»
Ο Economist καταλήγει: «Η Τουρκία κατηγορεί τους Έλληνες για στρατιωτικοποίηση των νησιών, σε αντίθεση με τις διεθνείς συμβάσεις. Πέρυσι, τα τουρκικά ΜΜΕ δημοσίευσαν εικόνες από drones δείχνοντας παραδόσεις στρατιωτικών οχημάτων σε ορισμένα νησιά. Η Ελλάδα δεν αρνείται την αποστολή νέων στρατιωτών, αλλά λέει ότι γίνεται μόνο για αμυντικούς σκοπούς. Με τις εκλογές να προγραμματίζονται και στην Ελλάδα και στην Τουρκία φέτος, οι εθνικιστές και στις δύο πλευρές θα μπουν στον πειρασμό να αναδείξουν τη στρατιωτική τους ισχύ. Οι ντόπιοι στο Καστελλόριζο, καθώς και οι Τούρκοι επισκέπτες, προσπαθούν να κλείσουν τα αυτιά τους. “Είναι μόνο θέατρο” λέει ένας σερβιτόρος. Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ θα πρέπει να ελπίζουν ότι έχει δίκιο».