ΚΟΣΜΟΣ
Δώδεκα οργανώσεις αρωγής ανέστειλαν το έργο τους στην πόλη Νταλέα έπειτα από επιθέσεις αγνώστων
O ΟΗΕ κάνει λόγο περί «κλιμάκωσης που προκαλεί συναγερμό»
SHARE:
Δώδεκα οργανώσεις αρωγής ανέστειλαν το έργο τους την πόλη Αλ Νταλέα της Υεμένης έπειτα από επιθέσεις εναντίον των κτιρίων τους τις οποίες ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών χαρακτήρισε «κλιμάκωση που προκαλεί συναγερμό», καταγγέλλοντας μια «εκστρατεία» δημοσιευμάτων σε ΜΜΕ η οποία στρέφεται εναντίον των διεθνών οργανώσεων.
Οι περισσότερες επιθέσεις διαπράχθηκαν τη νύχτα του Σαββάτου. Ακόμα μία έγινε σε άδειο γραφείο της Oxfam το πρωί της Τρίτης.
Ανάμεσα στα κτίρια των οργανώσεων που επλήγησαν το Σάββατο με αυτοπροωθούμενες οπλοβομβίδες ήταν αυτά που χρησιμοποιεί η Oxfam και η International Rescue Committee (IRC). Δεν υπήρξε ανάληψη της ευθύνης για τις ενέργειες αυτές.
Οι επιθέσεις που έγιναν το Σάββατο είχαν αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας άνθρωπος, να προκληθούν υλικές ζημιές και εξώθησαν 12 οργανώσεις αρωγής να διακόψουν το έργο τους στη Νταλέα, γεγονός που πλήττει 217.000 κατοίκους της, τόνισε ο Μαρκ Λόουκοκ, αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για την ανθρωπιστική βοήθεια, σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε προχθές Δευτέρα.
Η Όξφαμ ανέφερε ότι οι εγκαταστάσεις της χτυπήθηκαν από δύο αυτοπροωθούμενες οπλοβομβίδες, χωρίς να τραυματιστεί κανείς. Στην επίθεση που διαπράχθηκε χθες Τρίτη χρησιμοποιήθηκε αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός.
Η IRC ανέφερε ότι το γραφείο της στην πόλη Νταλέα και κέντρο βοήθειας στις γυναίκες χτυπήθηκαν από αυτοπροωθούμενες οπλοβομβίδες το Σάββατο, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας φύλακας. «Στόχος δεν είναι οι εργαζόμενοι σε οργανώσεις αρωγής. Αυτοί που θα υποφέρουν περισσότερο είναι οι αθώοι Υεμενίτες που ωφελούνται από το έργο της IRC», τόνισε η ΜΚΟ.
Ο πόλεμος στην Υεμένη κλιμακώθηκε αφότου το κίνημα των σιιτών ανταρτών Χούθι, που θεωρείται προσκείμενο στο Ιράν, εξεδίωξε την κυβέρνηση του προέδρου Αμπντ Ράμπου Μανσούρ Χάντι από την πρωτεύουσα Σανάα και μεγάλο μέρος της χώρας στα τέλη του 2014. Την προέλαση των Χούθι ακολούθησε η επέμβαση τον Μάρτιο του 2015 μιας στρατιωτικής συμμαχίας υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας στο πλευρό των δυνάμεων του Χάντι.
Από τη νοτιοδυτική επαρχία Νταλέα περνά ο βασικός οδικός άξονας νότου-βορρά, που συνδέει το λιμάνι της Άντεν — ελέγχεται από την κυβέρνηση του Χάντι — με την πρωτεύουσα Σανάα, που βρίσκεται στα χέρια των Χούθι. Κατά μήκος της εκτείνονται μέτωπα όπου βρίσκονται σε εξέλιξη εχθροπραξίες.
Ο Λόουκοκ απηύθυνε έκκληση να διεξαχθεί «διεξοδική έρευνα» για τις επιθέσεις και επαίνεσε «την κυβέρνηση της Υεμένης για τη δουλειά που κάνει ως προς αυτό». Παράλληλα, εξέφρασε «έντονη ανησυχία για τις εκστρατείες δημοσιευμάτων σε ΜΜΕ σε τμήματα της Υεμένης που διασπείρουν φήμες και υποκινούν [βία] εναντίον οργανώσεων αρωγής». Δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις.
Η ένοπλη σύρραξη στην Υεμένη έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους κι έχει φέρει εκατομμύρια αμάχους στα πρόθυρα λιμού. Το 80% του πληθυσμού της χώρας, της φτωχότερης στον αραβικό κόσμο, χρειάζεται ανθρωπιστική βοήθεια.