Δημοψήφισμα για τη συμφωνία επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας στην ΠΓΔΜ

«Είστε υπέρ της ένταξης της χώρας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, αποδεχόμενοι τη συμφωνία μεταξύ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Ελλάδας;»

Δημοψήφισμα σχετικά με τη συμφωνία για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας , που υπογράφηκε στις 17 Ιουνίου, στις Πρέσπες, διεξάγεται αύριο στην ΠΓΔΜ.

Το ερώτημα του δημοψηφίσματος στο οποίο καλούνται να απαντήσουν οι ψηφοφόροι της ΠΓΔΜ είναι το εξής: «Είστε υπέρ της ένταξης της χώρας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, αποδεχόμενοι τη συμφωνία μεταξύ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Ελλάδας;».

Θεωρείται βέβαιο ότι η μεγάλη πλειοψηφία αυτών που θα προσέλθουν αύριο στις κάλπες θα ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας, ωστόσο, το ζητούμενο για την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, χωρίς ωστόσo αυτό να είναι να υποχρεωτικό, είναι να υπάρξει ικανοποιητικό ποσοστό συμμετοχής, προκειμένου να μην υπάρξει αμφισβήτηση της έκφρασης της πλειοψηφίας των ψηφοφόρων.

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης,VMRO-DPMNE το οποίo έχει ταχθεί κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών και έχει καλέσει τους υποστηρικτές του να πράξουν κατά συνείδηση στο δημοψήφισμα, υποστηρίζει ότι εάν το ποσοστό συμμετοχής στο δημοψήφισμα δεν ξεπεράσει το 50%, τότε αυτό πρέπει να ακυρωθεί. Καταγγέλλει δε, ότι η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ προτίθεται να προβεί ακόμη και σε "νοθεία", προκειμένου να υπάρξει ποσοστό συμμετοχής άνω του 50%.

Από την μεριά της, η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ απορρίπτει τους ισχυρισμούς αυτούς της αντιπολίτευσης και εκτιμά ότι το αποτέλεσμα του αυριανού δημοψηφίσματος θα είναι ξεκάθαρο και θα επιτρέψει ανεμπόδιστα τη συνέχιση της διαδικασίας, με την υιοθέτηση από τη Βουλή των αλλαγών του Συντάγματος της χώρας.

Όσον αφορά το ποσοστό συμμετοχής, ο ίδιος ο Ζόραν Ζάεφ επικαλείται το στοιχείο ότι το δημοψήφισμα έχει συμβουλευτικό και όχι δεσμευτικό χαρακτήρα και η εγκυρότητά του δεν συνδέεται με το ποσοστό συμμετοχής. Όλες δε τις προηγούμενες ημέρες, τόσο ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, όσο και στελέχη της κυβέρνησής του σημείωναν ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα κριθεί από αυτούς που θα προσέλθουν να ψηφίσουν και όχι από αυτούς που θα απέχουν.

Το κλίμα ενόψει του δημοψηφίσματος στη χώρα χαρακτηριζόταν ως υποτονικό, καθώς το ενδιαφέρον του εκλογικού σώματος γι΄αυτό δεν ήταν ιδιαίτερο .Όλοι ωστόσο περιμένουν να δουν ποια θα είναι η ανταπόκριση των ψηφοφόρων στην αυριανή ψηφοφορία.

Το αυριανό δημοψήφισμα θα επιτηρήσουν περίπου 500 διεθνείς παρατηρητές, οι περισσότεροι από τον ΟΑΣΕ/ODIHR.

Οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους ανέρχονται στο 1, 8 εκατ. Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7:00 τοπική ώρα (8:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 19:00 τοπική ώρα (20¨00 ώρα Ελλάδας). Τα πρώτα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν από την Κρατική Εκλογική Επιτροπή της ΠΓΔΜ, αργά το βράδυ της Κυριακής.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ είναι ένας δυσεπίλυτος γρίφος για τους πολιτικούς αναλυτές. Εκτιμούν ότι ο Ζόραν Ζάεφ θα είναι ο νικητής. Ωστόσο υποσημειώνουν ότι εάν η νίκη του δεν είναι αδιαμφισβήτητη, δεν θα μπορέσει να υπερβεί εύκολα τον κάβο των συνταγματικών αλλαγών.

Ο αρχισυντάκτης του Alfa TV Γκόραν Μπομιρόφσκι μιλώντας στον ΑΝΤ1 είπε πως «οι "Μακεδόνες" θα μοιραστούν μεταξύ τους σε αυτούς που θέλουν να κρατήσουν την ταυτότητά τους και σε αυτούς που θέλουν τη νέα ταυτότητα. Για εμάς είναι απαράδεκτο να είμαστε "Μακεδόνες" μόνο μέσα στη χώρα μας. Μέχρι την Ειδομένη και τους Ευζώνους».

Ο δημοσιογράφος της εφημερίδας Nova Makedonija Ντέγιαν Σριμπινοφσκι ανέφερε τα εξής: «Πιστεύω ότι η πλειοψηφία των πολιτών θα αδράξει την ευκαιρία για ένα μέλλον στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Εάν το δημοψήφισμα αποτύχει θα ακολουθήσει μια θερμή περίοδος».

Από την άλλη πλευρά Ευρωπαίοι δημοσιογράφοι αναρωτιόντουσαν εάν το ίδιο δύσκολη θα είναι δύσκολη και η κύρωση της Συμφωνίας από την Ελληνική Βουλή. «Προσωπικά φοβάμαι ότι θα είναι πιο δύσκολο να περάσει ο συμβιβασμός στην Ελλάδα από ότι είναι να περάσει στη "Μακεδονία". Είναι ένα υψηλής σημασίας πολιτικό ερώτημα γιατί εάν δεν ευοδωθεί τώρα αυτός ο συμβιβασμός διακυβεύεται όλη η σταθερότητα των Δυτικών Βαλκανίων» τόνισε ο Κρίστιαν Βεερσουτς, ανταποκριτής της ORF Αυστρίας.

Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην ΠΓΔΜ εκτιμούν ότι είναι «θετική διέξοδος η λύση του Σκοπιανού».

Ο έμπορος Γιώργος Καρατόλης μιλώντας στον ANT1 είπε πως «εάν λυθεί το πρόβλημα θα ανοίξει τις πόρτες για πολύ μεγαλύτερη συνεργασία, να αλλάξει και λίγο η ψυχολογία του κόσμου. Οι πολίτες εδώ αγαπούν την Ελλάδα». Σύμφωνα με τον Γιάννα Καρακίτσο «η πλειοψηφία θέλει τη συμφωνία γιατί το συμφέρον των λαών και των επιχειρήσεων είναι να μην υπάρχει διαφορά». Τέλος ο Νεκτάριος Νικολαίδης είπε πως «το Ναι θα πάρει πάνω από 50%».

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ