Διεθνής ανησυχία μετά το θάνατο του Ιρανού Προέδρου - Φόβοι για πολιτική αβεβαιότητα

Newsroom
Newsroom

Ποιος ήταν ο πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι και τι σημαίνει ο θάνατός του για την ευρύτερη περιοχή

Ιρανικά σωστικά συνεργεία ανέσυραν το πρωί τις σορούς του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί και οκτώ άλλων που επέβαιναν στο ελικόπτερο που συνετρίβη χθες, Κυριακή, στο βορειοδυτικό τμήμα του Ιράν, ανακοίνωσε η Ερυθρά Ημισέληνος. «Αυτήν την ώρα μεταφέρουμε τις σορούς των μαρτύρων στην Ταμπρίζ», την μεγαλούπολη στο βορειοδυτικό Ιράν, δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ο επικεφαλής της Ερυθράς Ημισελήνου Πιρχοσεΐν Κουλιβάντ, ανακοινώνοντας το τέλος των επιχειρήσεων έρευνας στο σημείο του δυστυχήματος.

Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης ανακοίνωσαν σήμερα (20/5) τον θάνατο του προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί και του υπουργού Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν στο χθεσινόδυστύχημα του ελικοπτέρου τους στο βορειοδυτικό Ιράν.

Η ανακοίνωση αυτή ανοίγει περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας στο Ιράν, μείζονα παράγοντα στη Μέση Ανατολή, μια περιφέρεια που συγκλονίζεται από τον πόλεμο στη λωρίδα της Γάζας ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς.

Η πληροφορία για το θάνατο του προέδρου δόθηκε από τα κύρια πρακτορεία ειδήσεων και τις εφημερίδες, εν αναμονή μιας δήλωσης των αρχών μετά την ανακάλυψη των συντριμμιών του ελικοπτέρου σήμερα τα χαράματα. Η τηλεόραση μεταδίδει σήμερα το πρωί θρησκευτικούς ύμνους και φωτογραφίες του προέδρου.

Η Ερυθρά Ημισέληνος και ο στρατός του Ιράν προσπαθούν να μεταφέρουν τα πτώματα του τραγικού περιστατικού, μεταδίδουν οι Tehran Times.

Ιράν: Ανασύρθηκε η σορός του προέδρου Ραϊσί – Φόβοι για περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας
(Photo by Handout / Iranian Red Crescent / AFP)

«Το μεγάλο πνεύμα του δημοφιλούς και επαναστάτη προέδρου του Ιράν μετέβη στο ανώτατο βασίλειο», μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA χαιρετίζοντας «το μαρτύριο» των θυμάτων.

Ο θάνατος του προέδρου Ραϊσί δεν θα προκαλέσει «την παραμικρή διατάραξη της διακυβέρνησης» του Ιράν, διαβεβαιώνει η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση του Ιράν διαβεβαίωσε σε ανακοίνωσή της ότι ο θάνατος του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί σε δυστύχημα με ελικόπτερο δεν θα προκαλέσει «την παραμικρή διατάραξη της διακυβέρνησης» της χώρας.

«Ο πρόεδρος του ιρανικού λαού, εργατικός και ακούραστος (…) θυσίασε τη ζωή του για το έθνος», αντέδρασε η κυβέρνηση στον θάνατό του. «Διαβεβαιώνουμε το πιστό έθνος ότι με τη βοήθεια του Θεού και την υποστήριξη του λαού δεν θα υπάρξει η παραμικρή διατάραξη της διακυβέρνησης της χώρας», πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση θα έχει σήμερα «έκτακτη συνεδρίαση», μετέδωσε παράλληλα το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Irna, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω σχετικά με την ώρα κατά την οποία θα διεξαχθεί και τα θέματα που θα συζητηθούν.

Το ιρανικό Σύνταγμα προβλέπει ότι ο πρόεδρος της χώρας αντικαθίσταται στην περίπτωση θανάτου του από τον πρώτο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, τον Μοχαμάντ Μοχμπέρ στην προκειμένη περίπτωση, ενώ στη συνέχεια προβλέπει τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών σε διάστημα 50 ημερών.

Το Χρηματιστήριο της Τεχεράνης έκλεισε σήμερα μετά την αναγγελία του θανάτου του προέδρου Ραϊσί, ενημέρωσε μέλος του διοικητικού του συμβουλίου, ο Ρεζά Εϊβαζλού, το οποίο επικαλέστηκε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Mehr.

Το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε ο Ιρανός πρόεδρος και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Αμίρ Αμπντολαχιάν μαζί με επτά άλλους επιβάτες και μέλη του πληρώματος χάθηκε χθες, Κυριακή, από τα ραντάρ καθώς πετούσε πάνω από απόκρημνη και δασώδη περιοχή στο βορειοδυτικό Ιράν εν μέσω δυσμενών καιρικών συνθηκών, με βροχή και πυκνή ομίχλη. Τα συντρίμμια του βρέθηκαν σήμερα την αυγή σε πλαγιά βουνού.

Διεθνής ανησυχία

Οι προοπτικές να βρεθούν ζωντανοί ο 63χρονος πρόεδρος, που είχε εκλεγεί το 2021, και οι οκτώ άλλοι επιβάτες, μειώνονταν σταδιακά στη διάρκεια της νύκτας.

Μεταξύ αυτών ήταν ο κυβερνήτης της επαρχίας του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν, ο κύριος ιμάμης της περιφέρειας, καθώς και ο αρχηγός της ασφάλειας του προέδρου και τρία μέλη του πληρώματος.

Το ελικόπτερο εξαφανίσθηκε χθες, Κυριακή, νωρίς το απόγευμα ενώ πετούσε πάνω από απόκρημνη και δασώδη περιοχή σε δύσκολες μετεωρολογικές συνθήκες με βροχή και πυκνή ομίχλη.

Τα συντρίμμια βρέθηκαν τα χαράματα και οι διασώστες σύντομα ανέφεραν ότι «δεν υπάρχει καμιά ένδειξη πως οι επιβάτες του ελικοπτέρου» βρίσκονται στη ζωή, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

Η διεθνής κοινότητα παρακολούθησε με προσοχή την πρόοδο των ερευνών, ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία, την Κίνα και τις γειτονικές χώρες.Ιράν: Ανασύρθηκε η σορός του προέδρου Ραϊσί – Φόβοι για περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας

(Photo by Handout / Iranian Red Crescent / AFP)

«Παρακολουθούμε από κοντά τις πληροφορίες», ανέφερε χθες, Κυριακή, εκπρόσωπος της διπλωματίας στην Ουάσινγκτον, ενώ το Πεκίνο δήλωσε πως «ανησυχεί πολύ» μετά την εξαφάνιση του ελικοπτέρου.

Ο Ραϊσί, ο οποίος είχε τον τίτλο του αγιατολάχ, ήταν πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας εδώ και σχεδόν τρία χρόνια.

Θεωρούνταν υπερσυντηρητικός και είχε εκλεγεί στις 18 Ιουνίου 2021 από το πρώτο γύρο μιας ψηφοφορίας η οποία είχε χαρακτηρισθεί από αποχή ρεκόρ για προεδρικές εκλογές και την απουσία σημαντικών αντιπάλων.

Φορώντας πάντα το μαύρο τουρμπάνι του και το μακρύ πανωφόρι του ιερωμένου, είχε διαδεχθεί το μετριοπαθή Χασάν Ροχανί, ο οποίος τον είχε κερδίσει στις προεδρικές εκλογές του 2017.

Υποστηριζόταν από την κύρια αρχή της Ισλαμικής Δημοκρατίας, τον Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος κάλεσε χθες το βράδυ τους Ιρανούς να «προσευχηθούν» και «να ελπίζουν ότι ο Θεός θα ξαναφέρει τον πρόεδρο και τους συντρόφους του στην αγκαλιά του Έθνους».

«Ο ιρανικός λαός δεν θα πρέπει να ανησυχεί, δεν θα υπάρξει διαταραχή στη διοίκηση της χώρας», διαβεβαίωσε.

Το Σύνταγμα προβλέπει ότι, σε περίπτωση θανάτου, ο πρόεδρος αντικαθίσταται από τον πρώτο αντιπρόεδρο, τον Μοχαμάντ Μοχμπέρ, εν αναμονή της διεξαγωγής προεδρικών εκλογών μέσα σε 50 ημέρες.

Ξένη βοήθεια

Έπειτα από αίτημα της Τεχεράνης, η Μόσχα ανακοίνωσε πως στέλνει στο Ιράν πενήντα ειδικούς σε επιχειρήσεις διάσωσης, οχήματα παντός εδάφους, καθώς και ένα ελικόπτερο. Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε συνομιλία με τον πρεσβευτή του Ιράν στη Ρωσία, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Χώρες του Κόλπου (η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κουβέιτ) εξέφρασαν την υποστήριξή τους προς την Τεχεράνη και προσφέρθηκαν να βοηθήσουν στις έρευνες, όπως και η Συρία και το Ιράκ.

Η Τουρκία ανέπτυξε 32 διασώστες και ένα μη επανδρωμένο εναέριο όχημα με συστήματα νυχτερινής όρασης, το οποίο επιχείρησε στη διάρκεια της νύχτας, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε πως δραστηριοποίησε, έπειτα από αίτημα του Ιράν, «τη χαρτογραφική υπηρεσία ταχείας απόκρισης CopernicusEMS» για να συνδράμει την Τεχεράνη στις έρευνες.

Ο πρόεδρος Ραϊσί βρισκόταν στο ελικόπτερο μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, τον κυβερνήτη της επαρχίας και τον κύριο ιμάμη της περιφέρειας, σύμφωνα με το IRNA.

Το ελικόπτερο, ένα Bell 212, ήταν ένα από τα τρία που μετέφεραν την προεδρική αντιπροσωπεία, τα δύο από τα οποία προσγειώθηκαν χωρίς πρόβλημα στην Ταμπρίζ, τη μεγάλη πόλη του βορειδυτικού Ιράν, απ’ όπου ο Ραϊσί επρόκειτο να επιστρέψει στην Τεχεράνη.

Ο υπουργός Εσωτερικών Αχμέντ Βαχιντί έκανε λόγο για το ενδεχόμενο να υπήρξε «βίαιη προσγείωση» του προεδρικού αεροσκάφους, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες πιστών που προσεύχονταν για την υγεία του προέδρου σε πολλά τζαμιά, μεταξύ των οποίων εκείνο της ιερής πόλης Μασχάντ (βορειοανατολικό Ιράν), γενέτειρας του Ραϊσί.

Υπερσυντηρητικός

Ο Ραϊσί είχε μεταβεί χθες, Κυριακή, στην επαρχία του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν, όπου εγκαινίασε ένα φράγμα μαζί με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊντζάν Ιλχάμ Αλίεφ, στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών.

Στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, είχε εκφράσει και πάλι την υποστήριξή του προς τη Χαμάς έναντι του Ισραήλ. «Πιστεύουμε ότι η Παλαιστίνη είναι το πρώτο ζήτημα του μουσουλμανικού κόσμου», δήλωσε.

Το Ιράν εξαπέλυσε στι 13 Απριλίου μια πρωτοφανή επίθεση εναντίον του Ισραήλ, με 350 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους. Τα περισσότερα από τα όπλα αυτά αναχαιτίσθηκαν με τη βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων συμμαχικών χωρών.

Ο Ραϊσί είχε βγει ενισχυμένος από τις βουλευτικές εκλογές που είχαν διεξαχθεί το Μάρτιο, την πρώτη ψηφοφορία σε εθνικό επίπεδο μετά το κίνημα αμφισβήτησης που συγκλόνισε το Ιράν στα τέλη του 2022 μετά το θάνατο της Μαχσά Αμινί, μιας νεαρής γυναίκας που είχε συλληφθεί επειδή παραβίασε τον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Γεννημένος το Νοέμβριο 1960, ο Ραϊσί σταδιοδρόμησε κυρίως στο δικαστικό σύστημα, καθώς ήταν ο γενικός εισαγγελέας της Τεχεράνης και μετά ο γενικός εισαγγελέας της χώρας.

Ο Ραϊσί περιλαμβανόταν στον αμερικανικό μαύρο κατάλογο με τους ιρανούς αξιωματούχους στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την Ουάσινγκτον για «συνέργεια σε σοβαρές παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων», κατηγορίες που έχουν απορριφθεί ως άκυρες και κενές περιεχομένου από τις αρχές της Τεχεράνης.

Ηλικίας 60 ετών, ο Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν είχε διοριστεί επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας από τον Ραϊσί τον Ιούλιο 2021.

Ποιος ήταν ο Εμπραχίμ Ραϊσί

 

Από τη θέση του εισαγγελέα αναρριχήθηκε στην προεδρία, ενώ προετοιμαζόταν να γίνει ο επόμενος ανώτατος ηγέτης, σύμφωνα με δημοσίευμα της "Καθημερινής"

Επί των ημερών του, στο Ιράν ξέσπασε το μεγαλύτερο κύμα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που γνώρισε η χώρα μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.

Υπήρξε σκληρός συνομιλητής στις διαπραγματεύσεις με τις παγκόσμιες δυνάμεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Πώς πέθανε

Ποιος ήταν ο πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι – Η επόμενη ημέρα για το Ιράν-1
Διασώστες στην επιχείρηση έρευνας μετά τη συντριβή του ελικοπτέρου που μετέφερε τον Ιρανό πρόεδρο (Iranian Red Crescent Society/Handout μέσω REUTERS).

Ο Ραΐσι πέθανε κατά τη συντριβή του ελικοπτέρου με το οποίο επέστρεφε από επίσημη επίσκεψη σε περιοχή στα σύνορα του Ιράν με το Αζερμπαϊτζάν.

Το ελικόπτερο συνετρίβη σε ορεινή περιοχή. Στο δυστύχημα έχασαν της ζωή τους όλοι οι επιβαίνοντες, όπως δήλωσε ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος. Μεταξύ των νεκρών είναι και ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν.

Η εκλογή του

Ποιος ήταν ο πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι – Η επόμενη ημέρα για το Ιράν-2

Ο Ραΐσι εκλέχθηκε πρόεδρος σε κλειστή και ελεγχόμενη από το καθεστώς εκλογική διαδικασία το 2021 και η στάση του, σε σαφή και πλήρη ευθυγράμμιση με του ανώτατου ηγέτη της χώρας, καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του, συνέτεινε στη συνέχιση της «κόντρας» της Τεχεράνης με τη Δύση.

Τήρησε σκληρή στάση στις διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά και επιχείρησε να τις μετατρέψει σε ευκαιρία για ανακούφιση της Τεχεράνης από τις αμερικανικές κυρώσεις με αντάλλαγμα μέτριους περιορισμούς στην ολοένα και πιο προηγμένη τεχνολογία του Ιράν.

Η Τεχεράνη ενθαρρύνθηκε από τη χαοτική στρατιωτική απόσυρση των ΗΠΑ από το γειτονικό Αφγανιστάν και τη μεταβαλλόμενη πολιτική στάση της Ουάσιγκτον στην περιοχή.

Το 2018, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αθέτησε τη συμφωνία που είχε συνάψει το Ιράν με τις έξι δυνάμεις και επανέφερε τις σκληρές αμερικανικές κυρώσεις εναντίον του, ωθώντας τη χώρα σε σταδιακή παραβίαση του πλαισίου της συμφωνίας για τα πυρηνικά.

Εκτοτε, οι έμμεσες συνομιλίες μεταξύ της Τεχεράνης και της κυβέρνησης του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για την αναβίωση της συμφωνίας έχουν βαλτώσει.

Ο «νόμος περί χιτζάμπ και αγνότητας»

Ποιος ήταν ο πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι – Η επόμενη ημέρα για το Ιράν-3
Διαμαρτυρία για τον θάνατο της Μαχσά Αμινί, που πέθανε μετά τη σύλληψή της από την «αστυνομία ηθών» της Ισλαμικής Δημοκρατίας, στην Τεχεράνη στις 21 Σεπτεμβρίου 2022 (WANA μέσω REUTERS). 

Η στάση του Ραΐσι, εκφραστή της σκληροπυρηνικής θρησκευτικής ηγεσίας του Ιράν είχε τεράστιο αντίκτυπο στο εσωτερικό.

Ενα χρόνο μετά την εκλογή του, ο ιερωμένος μεσαίου βαθμού διέταξε αυστηρότερη εφαρμογή του ιρανικού «νόμου περί χιτζάμπ και αγνότητας» περιορίζοντας τις ελευθερίες των γυναικών ως προς την εξωτερική τους εμφάνιση αλλά και τη συμπεριφορά τους.

Μερικές εβδομάδες μετά τη διαταγή, η Μαχσά Αμινί, νεαρή Ιρανή κουρδικής καταγωγής, πέθανε υπό κράτηση ενώ είχε συλληφθεί από την αστυνομία ηθών για παραβίαση του συγκεκριμένου νόμου.

Ακολούθησαν πολύμηνες διαδηλώσεις που αποτέλεσαν μία από τις σοβαρότερες προκλήσεις για την εξουσία των κληρικών ηγετών του Ιράν μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.

Εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων δεκάδων μελών του προσωπικού ασφαλείας που συμμετείχαν στην άγρια καταστολή των διαδηλωτών. «Οι πράξεις χάους είναι απαράδεκτες», επέμεινε τότε ο πρόεδρος.

Αρχάριος στην πολιτική, ο Ραΐσι τελούσε υπό την καθοδήγηση και την υποστήριξη του ανώτατου ηγέτη και προστάτη του, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, τόσο στις διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά όσο και για την καταστολή των διαδηλωτών.

Οι σχέσεις με το κληρικό κατεστημένο

Ποιος ήταν ο πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι – Η επόμενη ημέρα για το Ιράν-4
Ιρανοί σιίτες προσεύχονται για τον πρόεδρο του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι, μετά τη συντριβή του ελικοπτέρου που τον μετέφερε, στο ιερό του Ιμάμ Αλί στην ιερή πόλη Νατζάφ του Ιράκ (REUTERS/Alaa Al-Marjani).

Η εξουσία στο Ιράν «μοιράζεται» με συχνά αδιαφανείς διαδικασίες μεταξύ κληρικών, πολιτικών και στρατού, ενώ ο ανώτατος ηγέτης και όχι ο πρόεδρος είναι που έχει τον τελικό λόγο για τις κρίσιμες αποφάσεις.

Ο Χαμενεΐ, και όχι ο Ραΐσι, ήταν που θα έδινε το «πράσινο φως» για τα μεγάλα ζητήματα, στο πλαίσιο του διπλού πολιτικού συστήματος του Ιράν, όπου το κληρικό κατεστημένο και η κυβέρνηση μοιράζονται την εξουσία.

Η εκλογική νίκη του Ραΐσι -φορούσε πάντα το μαύρο τουρμπάνι της σιιτικής παράδοσης, ως απόγονος του Προφήτη Μωάμεθ-, μετά τον αποκλεισμό συντηρητικών και μετριοπαθών αντιπάλων του από το αρμόδιο εποπτικό όργανο, έθεσε όλη την εξουσία στο Ιράν υπό τον έλεγχο της σκληροπυρηνικής θρησκευτικής ηγεσίας που ορκίζεται πίστη στον Χαμενεΐ.

Παράλληλα, ενίσχυσε τις πιθανότητες του Ραΐσι να τον διαδεχθεί ως Ανώτατος Ηγέτης.

Ωστόσο, ο νεκρός πλέον Ιρανός πρόεδρος «χρεώθηκε» το πολιτικό κόστος για τις εκτεταμένες διαμαρτυρίες κατά της υπερεξουσίας των κληρικών και για την αποτυχία να ανατραπεί η προβληματική πορεία της οικονομίας του Ιράν, λόγω δυτικών κυρώσεων και κακοδιαχείρισης.

Ο Ραΐσι γεννήθηκε το 1960 σε θρησκευτική οικογένεια στην ιερή σιιτική μουσουλμανική πόλη του Ιράν, τη Μασχάντ. Σε ηλικία πέντε ετών έχασε τον πατέρα του. Παρόλα αυτά, ακολούθησε τα βήματά του και έγινε κληρικός.

Ως νεαρός φοιτητής σε θρησκευτικό σεμινάριο στην ιερή πόλη Κομ, συμμετείχε σε διαδηλώσεις κατά του Σάχη στην επανάσταση του 1979.

Αργότερα, οι επαφές του με τους θρησκευτικούς ηγέτες της πόλης τον βοήθησαν να αναρριχηθεί, αναβαθμίζοντας τον ρόλο του στο δικαστικό σώμα.

Στυλοβάτης του συστήματος

Ποιος ήταν ο πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι – Η επόμενη ημέρα για το Ιράν-5
Aνθρωποι προσεύχονται για τον Εμπραχίμ Ραΐσι στην Τεχεράνη (Majid Asgaripour/WANA (West Asia News Agency μέσω REUTERS).

Ως νεαρός εισαγγελέας στην Τεχεράνη, ο Ραΐσι συμμετείχε σε επιτροπή που επέβλεψε την εκτέλεση εκατοντάδων πολιτικών κρατουμένων στην πρωτεύουσα το 1988, καθώς ο οκταετής πόλεμος του Ιράν με το Ιράκ έφτανε στο τέλος του.

Σε ολόκληρη τη χώρα συγκροτήθηκαν ανακριτικές επιτροπές, γνωστές ως «επιτροπές θανάτου». Αποτελούμενες από θρησκευτικούς δικαστές, εισαγγελείς και αξιωματούχους του υπουργείου Πληροφοριών αποφάσισαν για την τύχη χιλιάδων κρατουμένων σε αυθαίρετες δίκες που διαρκούσαν μόλις λίγα λεπτά, σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας.

Οι παλαιότεροι Ιρανοί επέκριναν τον Ραΐσι για τον ρόλο του στο κίνημα που οδήγησε στον θάνατο έως και 30.000 πολιτικούς κρατούμενους, κυρίως μέλη της Λαϊκής Οργάνωσης Μουτζαχεντίν στο Ιράν (MEK).

Αν και ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ, η Αμνηστία ανέφερε ότι οι νεκροί ήταν τουλάχιστον 5.000.

Ερωτηθείς σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι έπαιξε ρόλο στις θανατικές καταδίκες, ο Ραΐσι, μιλώντας σε δημοσιογράφους είχε δηλώσει το 2021: «Εάν ένας δικαστής, ένας εισαγγελέας, υπερασπίστηκε την ασφάλεια του λαού, θα πρέπει να επαινεθεί … Είμαι υπερήφανος που έχω υπερασπιστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα σε κάθε θέση που έχω αναλάβει μέχρι σήμερα».

Διορίστηκε από τον Χαμενεΐ στη θέση του επικεφαλής του δικαστικού σώματος το 2019.

Λίγο αργότερα, εξελέγη επίσης αναπληρωτής πρόεδρος της Συνέλευσης των Εμπειρογνωμόνων, του 88μελούς κληρικού οργάνου που είναι υπεύθυνο για την εκλογή του επόμενου Ανώτατου Ηγέτη.

«Ο Ραΐσι είναι πυλώνας ενός συστήματος που φυλακίζει, βασανίζει και σκοτώνει ανθρώπους επειδή τολμούν να επικρίνουν τις κρατικές πολιτικές», δήλωσε ο Χαντί Γκαεμί, εκτελεστικός διευθυντής του Κέντρου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ιράν (CHRI) με έδρα τη Νέα Υόρκη. Το Ιράν αρνείται ότι βασανίζει κρατούμενους.

Η στάση του για τη Μέση Ανατολή

Ποιος ήταν ο πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι – Η επόμενη ημέρα για το Ιράν-6

Ο Ραΐσι υποστήριξε τις προσπάθειες του Χαμενεΐ για μία αυτάρκη οικονομία, καθώς και τη στρατηγική του για την υποστήριξη δυνάμεων «πληρεξουσίων» σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα μεταξύ του Ισραήλ και της υποστηριζόμενης από το Ιράν παλαιστινιακής ομάδας Χαμάς, ο σκιώδης πόλεμος του Ιράν με το Ισραήλ βγήκε στο φως.

Οταν πυραυλική επίθεση σκότωσε ανώτερους αξιωματικούς της Ιρανικής Φρουράς της Επανάστασης στην πρεσβεία του Ιράν στη Δαμασκό τον περασμένο μήνα, το Ιράν απάντησε με άμεσο αεροπορικό βομβαρδισμό του Ισραήλ.

Ο Ραΐσι δήλωσε ότι τυχόν ισραηλινά αντίποινα κατά ιρανικού εδάφους θα μπορούσαν να έχουν ως αποτέλεσμα να μην απομείνει τίποτα από το «σιωνιστικό καθεστώς».

Η ήττα στις εκλογές του 2017

Ο Ραΐσι υπηρέτησε ως αναπληρωτής επικεφαλής του δικαστικού σώματος για δέκα χρόνια πριν διοριστεί γενικός εισαγγελέας το 2014. Πέντε χρόνια αργότερα, οι ΗΠΑ του επέβαλαν κυρώσεις για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των εκτελέσεων της δεκαετίας του 1980.

Διεκδικώντας την προεδρία, ο Ραΐσι έχασε από τον ρεαλιστή Χασάν Ρουχανί στις εκλογές του 2017. Η αποτυχία του αποδόθηκε ευρέως σε ντοκουμέντο του 1988 που ήρθε στην επιφάνεια το 2016 και ανέδειξε τον ρόλο του στις εκτελέσεις του 1988.

Στο ηχογραφημένο ντοκουμέντο, ο αείμνηστος Αγιατολάχ Χοσεΐν Αλί Μονταζέρι, τότε αναπληρωτής ανώτατος ηγέτης, μιλούσε για τις δολοφονίες. Ο γιος του Μονταζερί οδηγήθηκε στη φυλακή για τη δημοσιοποίηση του ντοκουμέντου.

Πηγή: ertnews.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ