ΚΟΣΜΟΣ
Διαμάχη για τους Ολυμπιακούς κύκλους στον Πύργο του Άιφελ
Οι πέντε Ολυμπιακοί κύκλοι που αντιπροσωπεύουν τις πέντε ηπείρους έχουν ενθρονιστεί από τον Ιούνιο στο μνημείο που κατασκευάστηκε για την Παγκόσμια Έκθεση του 1889.
Η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό θέλει οι Ολυμπιακοί κύκλοι που είναι τοποθετημένοι στον Πύργο του Άιφελ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 να παραμείνουν στο εμβληματικό μνημείο της γαλλικής πρωτεύουσας μέχρι τους Αγώνες του Λος Άντζελες το 2028, και ακόμη και μετά, τόνισε σήμερα (6/9):
«Η πρόταση που έκανα είναι ότι μέχρι το 2028, δηλαδή μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Λος Άντζελες, θα αφήσουμε τους κύκλους στον Πύργο του Άιφελ και το Agitos (Παραολυμπιακό σύμβολο) στα Ηλύσια Πεδία», δήλωσε η Αν Ινταλγκό κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
«Κι αν δεν μπορούμε ακόμα χωρίς αυτά τα μεγάλα σύμβολα που θα μας θυμίζουν ότι οι Αγώνες δεν ήταν απλώς μια παρένθεση, ίσως μετά το 2028 να παραμείνουν. Ίσως όχι, θα δούμε», πρόσθεσε.
Η Αν Ινταλγκό έκανε γνωστό ότι οι Ολυμπαικοί κύκλοι θα «παραμείνουν στον Πύργο του Άιφελ» μετά τους Παραολυμπιακούς Αγώνες, με τη συμφωνία της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), χωρίς όμως να διευκρινίζει τη διάρκεια.
Αλλά αυτό πυροδότησε κατακραυγή μεταξύ των υπερασπιστών της πολιτιστικής κληρονομιάς και των αντιπάλων του δημάρχου του Παρισιού. Πολλές φωνές υψώθηκαν ενάντια σε μια χειρονομία που θα «διαστρέβλωνε» το έργο του Γκουστάβου Άϊφελ. Ξεκινώντας από τους απογόνους του διάσημου μηχανικού, σύμφωνα με τους οποίους «δεν αρμόζει στον Πύργο του Άιφελ, ο οποίος από την κατασκευή του έγινε σύμβολο του Παρισιού και κατ' επέκταση της ίδιας της Γαλλίας στον κόσμο, να προστεθεί το σύμβολο ενός εξωτερική διοοργάνωση».
Το κύριο επιχείρημα των αντιπάλων είναι ότι οι Ολυμπιακοί κύκλοι, που εμφανίζονται σε κάθε διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων σε ένα εμβληματικό μνημείο της διοργανώτριας πόλης - όπως η Γέφυρα Tower Bridge του Λονδίνου το 2012 - είναι πάνω από όλα εμπορικό σήμα.
Η διατήρησή τους είναι «πολύ κακή ιδέα, δεν ταιριάζει καθόλου με το παγκόσμιο μήνυμα του Πύργου του Άιφελ που είναι ένα «δωρεάν» έργο», αντέδρασε η Κριστίν Νεντελέκ, πρόεδρος της ένωσης προστασίας της κληρονομιάς SOS Paris.
Η ΔΟΕ διενεργεί μελέτη σκοπιμότητας για την αντικατάσταση των σημερινών Ολυμπιακών κύκλων με νέους ίδιου μεγέθους αλλά ελαφρύτερους, ώστε να μην προκληθεί ζημιά στη δομή.
Οι πέντε Ολυμπιακοί κύκλοι που αντιπροσωπεύουν τις πέντε ηπείρους έχουν ενθρονιστεί από τον Ιούνιο στο μνημείο που κατασκευάστηκε για την Παγκόσμια Έκθεση του 1889.
Ο Πύργος του Άιφελ, ένα από τα μνημεία με τις περισσότερες επισκέψεις στον κόσμο με 6,3 εκατομμύρια ανθρώπους το 2023, έχει καταχωρηθεί ως ιστορικό μνημείο από το 1964.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ