ΚΟΣΜΟΣ

Διαγραφή αρχείων της βρετανικής αστυνομίας

Το πληροφοριακό σύστημα της αστυνομίας επιτρέπει τους ελέγχους στοιχείων σε πραγματικό χρόνο.

No profile pic

Σφάλμα κατά την εβδομαδιαία συντήρηση των πληροφοριακών συστημάτων της βρετανικής αστυνομίας (PNC) οδήγησε στη διαγραφή των αστυνομικών φακέλων περίπου 150.000 ατόμων, όπως αποκάλυψε δημοσίευμα των «Τάιμς» του Λονδίνου.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται με την αστυνομία για να εκτιμήσει ποιες είναι οι επιπτώσεις της υπόθεσης. Στα αρχεία που διαγράφηκαν περιλαμβάνονταν δακτυλικά αποτυπώματα, δείγματα DNA και ιστορικό από τη σύλληψη ατόμων που είχαν προσαχθεί και εν συνεχεία αφεθεί ελεύθερα. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, τα αρχεία που διαγράφηκαν δεν αφορούσαν εγκληματίες ή επικίνδυνα άτομα. 

Το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας ανέφερε ότι χάθηκαν «κρίσιμες πληροφορίες για κάποιους υπόπτους». Επίσης, παράπλευρη συνέπεια της υπόθεσης ήταν ότι διακόπηκε για δύο ημέρες η εξέταση των αιτημάτων για χορήγηση βίζας, αφού στη διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων περιλαμβάνεται η διασταύρωση στοιχείων με τα πληροφοριακά συστήματα της αστυνομίας. Το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα κάλεσε την υπουργό Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ να σχολιάσει την υπόθεση και να μην κρύβεται πίσω από τον αρμόδιο υφυπουργό. «Για ακόμη μία φορά, η ανικανότητα της συντηρητικής κυβέρνησης θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια», σχολίασε το κόμμα. 

Το πληροφοριακό σύστημα της αστυνομίας επιτρέπει τους ελέγχους στοιχείων σε πραγματικό χρόνο. Σε αυτό φυλάσσονται εκατομμύρια αρχεία, τα οποία μετά την παρέλευση κάποιου χρονικού διαστήματος διαγράφονται αυτομάτως. Ο χρόνος διαγραφής εξαρτάται από τη φύση της παράβασης, το ιστορικό του υπόπτου και άλλους παράγοντες. Στη μεγάλη βάση δεδομένων συνδέονται και άλλες βάσεις δεδομένων που αφορούν συλλογή πειστηρίων, ως εκ τούτου διαγράφηκαν και πληροφορίες που αφορούσαν γενετικό υλικό και δακτυλικά αποτυπώματα. Oταν ανακαλύφθηκε η υπόθεση, έγιναν επείγουσες συσκέψεις ανάμεσα σε αξιωματούχους της αστυνομίας και του υπουργείου Eσωτερικών, με σκοπό να προσδιοριστεί ακριβώς πόσα στοιχεία διαγράφηκαν. 

Εν τω μεταξύ, όπως προέβλεπε η συμφωνία αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε., από το πληροφοριακό σύστημα της βρετανικής αστυνομίας έχουν διαγραφεί και 40.000 αρχεία που αφορούν άτομα που έχουν απασχολήσει τις Αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης. 

Πηγή:ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση