Δεν καταργείται η βίζα για την Τουρκία

Οι εξελίξεις αυτές είναι άκρως ανησυχητικές για τη χώρα μας, δεδομένου ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει ότι αν δεν καταργηθεί η βίζα για την είσοδο των υπηκόων της στην ευρωπαϊκή επικράτεια, τότε θα καταγγείλει τη συμφωνία με την Ε.Ε. στο προσφυγικό.

Οι Ευρωπαίοι δεν θα καταργήσουν τη βίζα για τους Τούρκους υπηκόους, ενώ χθες η Αυστρία «μπλοκάρισε» και τις εργασίες του Συμβουλίου Υπουργών της Ε.Ε. προβάλλοντας γενική επιφύλαξη στα συμπεράσματα επειδή δεν έγινε δεκτή η θέση της να «παγώσει» η ενταξιακή πορεία εξαιτίας των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη γειτονική χώρα.

Οι εξελίξεις αυτές είναι άκρως ανησυχητικές για τη χώρα μας, δεδομένου ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει πολλές φορές τον τελευταίο καιρό ότι αν δεν καταργηθεί η βίζα για την είσοδο των υπηκόων της στην ευρωπαϊκή επικράτεια, τότε θα καταγγείλει τη συμφωνία με την Ε.Ε. στο προσφυγικό.

Σχετικά με τη βίζα οι Ευρωπαίοι συμφωνούν με την εισήγηση της Κομισιόν να μην καταργηθεί δεδομένου ότι η Τουρκία δεν πληροί 7 κριτήρια, μεταξύ των οποίων και το πιο βασικό που έχει να κάνει με τη λειτουργία του κράτους δικαίου. Ο αντιτρομοκρατικός νόμος που η Άγκυρα αρνείται να καταργήσει θεωρείται τροχοπέδη για την κατάργηση της βίζας.

Για την πολιτική διεύρυνσης, το Συμβούλιο Υπουργών δεν υιοθέτησε χθες συμπεράσματα ούτε για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας ούτε για τις άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κούρτζ, επέμεινε μέχρι τέλους στη θέση ότι πρέπει να «παγώσουν» οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα εξαιτίας των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μάλιστα, απέρριψε και τη συμβιβαστική πρόταση των Ολλανδών να «παγώσουν» κάποια διαπραγματευτικά κεφάλαια και όχι η συνολική διαδικασία.

Κατόπιν αυτού, η σλοβακική προεδρία εξέδωσε με δική της ευθύνη συμπεράσματα με τα οποία, όπως είπε, συμφωνούν και οι άλλες χώρες. Στα συμπεράσματα υιοθετούνται στην ουσία από την προεδρία οι εισηγήσεις της Κομισιόν.

Σύμφωνα με τη σλοβακική προεδρία, το τουρκικό ζήτημα δεν θα απασχολήσει την αυριανή Σύνοδο Κορυφής, γεγονός που αυξάνει τις ανησυχίες για τις αντιδράσεις της γειτονικής χώρας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι υπουργοί χωρών-μελών κατέστησαν χθες σαφές ότι δεν πρέπει να κλείσουμε την πόρτα στην Τουρκία αυτή τη χρονική στιγμή, όχι μόνο λόγω του ρόλου της χώρας αυτής στο προσφυγικό, αλλά και γιατί πρέπει να σταλεί ένα θετικό μήνυμα στους Τούρκους πολίτες. Ωστόσο, με το «μπλοκάρισμα» της διαδικασίας δεν θα σταλεί κανένα μήνυμα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη συνέχεια.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ