ΚΟΣΜΟΣ

Δεν χρειάζονται αποτέφρωση τα υπολείμματα τροφών από ασθενείς με κορωνοϊό

Δεν είναι μολυσματικά τα υπολείμματα τροφής των ασθενών με κοροναϊό, όμως οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία χρειάζεται να προσέχουν στη διάρκεια της συλλογής τους και να κλείνουν καλά τους σάκους των σκουπιδιών

Δεν χρειάζονται αποτέφρωση τα υπολείμματα τροφών από ασθενείς με κορωνοϊό

Στα κοινά σκουπίδια των νοσοκομείων θα πρέπει να πετάγονται οι τροφές που περίσσεψαν από τους νοσηλευόμενους με κορωνοϊό, καθώς δεν υπάρχει κίνδυνος διασποράς του ιού από αυτά, έκρινε η Επιτροπή των ειδικών.

Παρόλα αυτά, αυτό που χρειάζεται είναι να λαμβάνονται όλα τα προληπτικά μέτρα από τους εργαζόμενους, με τη χρήση προστατευτικών γαντιών κατά τη συλλογή τους, καθώς επίσης και να κλείνονται σωστά οι σάκοι των απορριμμάτων.

Τα παραπάνω επισημαίνονται σε έγγραφο της γενικής γραμματείας Δημόσιας Υγείας, ύστερα από σχετική ερώτηση που υπέβαλε στο υπουργείο Υγείας το νοσοκομείο «Ελπίς» για τη διαχείριση των συγκεκριμένων απορριμμάτων.

Όπως εξήγησε στο in.gr ο πρόεδρος του «Ελπίς» καθ. Πάνος Χαλβατσιώτης το ερώτημα τέθηκε επειδή στο νοσοκομείο εφαρμόζεται κομποστοποίηση και δεν είχε αποσαφηνιστεί πώς θα πρέπει να γίνεται η διαχείριση των συγκεκριμένων απορριμμάτων. Το σημαντικότερο ήταν να διευκρινιστεί αν πρόκειται για μολυσματικά απόβλητα ή όχι. Και ο λόγος είναι ότι στην περίπτωση των μολυσματικών αποβλήτων χρειάζεται αποτέφρωση, κάτι που τελικά δεν είναι απαραίτητο για τα συγκεκριμένα απορρίμματα.

Από την πλευρά της η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, μας εξήγησε ότι σύμφωνα με την επιτροπή ειδικών του υπουργείου, επιβεβαιώθηκε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα διασποράς του ιού μέσω των υπολειμμάτων τροφής των νοσηλευομένων, έστω κι αν πρόκειται για μεταδοτικό νόσημα, επειδή ο ιός μεταδίδεται κυρίως αερογενώς. Επειδή όμως δεν μπορεί να αποκλειστεί η μετάδοσή του στους εργαζόμενους που έρχονται σε επαφή με τα συγκεκριμένα απορρίμματα, είναι απαραίτητο οι εργαζόμενοι τόσο του νοσοκομείου, όσο και του δήμου που εργάζονται στην αποκομιδή των απορριμμάτων, να φορούν τον κατάλληλο προστατευτικό εξοπλισμό, όπως προβλέπεται. Παράλληλα θα πρέπει να φροντίζουν οι σάκοι που τοποθετούνται τα απορρίμματα αυτά, να είναι καλά κλεισμένοι.

Αναλυτικότερα, στο σχετικό έγγραφο του υπουργείου Υγείας επισημαίνεται ότι η πλειονότητα των απορριμμάτων που παράγονται στις εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης είναι γενικά, μη μολυσματικά απόβλητα, τα οποία προσομοιάζουν με τα αστικά στερεά απόβλητα και η διαχείριση και διάθεσή τους πραγματοποιείται μαζί με αυτά.

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν απόβλητα από την κουζίνα, τον καθαρισμό των χώρων, τους κήπους, υλικά συσκευασίας κ.α., καθώς και τα υπολείμματα των τροφίμων που προέρχονται από τα τμήματα νοσηλείας των υγειονομικών μονάδων.

Εξαιρούνται τα υπολείμματα τροφίμων που προέρχονται από ασθενείς που πάσχουν από μολυσματικές ασθένειες, για τους οποίους ο θεράπων ιατρός έχει διαγνώσει ότι πάσχουν από μία ασθένεια που μπορεί να μεταδοθεί με αυτά τα υπολείμματα.

Σε ό,τι αφορά τη μετάδοση και επιβίωση του κορωνοϊού στο περιβάλλον, σύμφωνα με τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα, τη διεθνή πρακτική και το σχετικό πρακτικό της 264ης Συνεδρίασης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κοροναϊού, τα υπολείμματα τροφίμων που προέρχονται από ασθενείς με COVID – 19 δεν θεωρείται ότι ενέχουν κινδύνους μετάδοσης του ιού κατά τη διάθεσή τους στο περιβάλλον και ως εκ τούτου μπορούν να απορρίπτονται από κοινού με τα αστικά στερεά απόβλητα ή ενδεχομένως να οδηγούνται προς κομποστοποίηση, εφόσον ακολουθείται η επιλογή αυτή από την Υγειονομική Μονάδα.

Επισημαίνεται ωστόσο, ότι ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δίνεται από την Υγειονομική Μονάδα στην εφαρμογή και χρήση όλων των απαραίτητων μέτρων και μέσων για την προστασία των εργαζομένων που συλλέγουν τα απόβλητα (χρήση των κατάλληλων Μέσων Ατομικής Προστασίας, συλλογή σε ανθεκτικούς σάκους, δέσιμο του σάκου κλπ).

Στο ίδιο έγγραφο διευκρινίζεται ότι για τη διαχείριση αποβλήτων και ανακυκλώσιμων υλικών που υπάρχει υποψία ή είναι γνωστό ότι έχουν μολυνθεί με COVID-19, οι προφυλάξεις που θα πρέπει να λαμβάνονται είναι αντίστοιχες αυτών που εφαρμόζονται για την προστασία των εργαζομένων από τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν κατά τη διάρκεια των εργασιών τους στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων.

Με το δεδομένο αυτό, ο πρόεδρος του «Ελπίς» σημείωσε πως στο νοσοκομείο, η συλλογή των συγκεκριμένων απορριμμάτων, δεν χρειάζονται κόκκινο σάκο, ο οποίος αφορά τα μολυσματικά απόβλητα που οδηγούνται στην αποτέφρωση, όμως επιλέγεται να τοποθετούνται στους κίτρινους σάκους, οι οποίοι είναι πιο ανθεκτικοί και κλείνουν χωρίς κινδύνους διαφυγής του εσωτερικού τους.

Πηγή:in.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση