Δεκάδες Τούρκοι διπλωμάτες εξαφανίστηκαν μετά το πραξικόπημα!

Παρά το γεγονός ότι ανακλήθηκαν από τα πόστα τους στο εξωτερικό μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου

Τριάντα-δύο Τούρκοι διπλωμάτες και διπλωματικοί υπάλληλοι δεν έχουν ακόμα επιστρέψει στην Άγκυρα, παρά το γεγονός ότι ανακλήθηκαν από τα πόστα τους στο εξωτερικό μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, δήλωσε σήμερα Παρασκευή ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο Anadolu.


Στον εν λόγω αριθμό δεν περιλαμβάνονται οι δύο στρατιωτικοί ακόλουθοι της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα που εξαφανίστηκαν πριν πέντε ημέρες, κατά πάσα πιθανότητα με κατεύθυνση την Ιταλία.

Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι οι δύο ακόλουθοι είχαν εγκαταλείψει το ελληνικό έδαφος προτού καν ανακληθούν τα διπλωματικά διαβατήριά τους, χωρίς όμως να είναι γνωστό εάν ταξιδεύουν μαζί ή εάν έχουν τον ίδιο τελικό προορισμό.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Άγκυρα με τον ιρανό ομόλογό του Ζαβάντ Ζαρίφ, ο κ. Τσαβούσογλου αποκάλυψε ότι μετά το πραξικόπημα το υπουργείο Εξωτερικών έχει ανακαλέσει συνολικά 208 υπαλλήλους του που υπηρετούσαν εκτός συνόρων.

Υποστήριξε ότι δύο από τους 32 «χαμένους» διπλωμάτες έχουν αναζητήσει καταφύγιο στις Ηνωμένες Πολιτείες, αφού εγκατέλειψαν τις θέσεις τους στο Μπαγκλαντές. Οι υπόλοιποι έχουν καταφύγει σε διάφορες άλλες χώρες ή παραμένουν αγνοούμενοι.

«Κάποιοι έχουν δραπετεύσει μέσω θαλάσσης, κάποιοι μέσω αέρος. Για κάποιους δεν έχουμε ακόμα επιβεβαιώσει το πού βρίσκονται. Θα τους εντοπίσουμε σύντομα», είπε ο κ. Τσαβούσογλου, σύμφωνα πάντα με το Anadolu.

Οι τουρκικές Αρχές έχουν συλλάβει, απολύσει ή θέσει σε διαθεσιμότητα δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους στις ένοπλες δυνάμεις, στο δικαστικό σώμα και στην εκπαίδευση μετά τα γεγονότα της 15ης Ιουλίου.

Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι στόχος των εκκαθαρίσεων είναι να απομακρυνθούν από τον ευρύτερο κρατικό μηχανισμό οι υποστηρικτές του αυτοεξόριστου ιεροκήρυκα Φετχουλάχ Γκιουλέν, πρώην σύμμαχο του προέδρου Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί ως ενορχηστρωτή του πραξικοπήματος. Ο ίδιος αρνείται κατηγορηματικά κάθε εμπλοκή.

Ωστόσο, οι εκκαθαρίσεις έχουν αγγίξει και άλλους χώρους πέραν του Δημοσίου. Σήμερα έγινε γνωστό ότι έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης για τον εμβληματικό πρώην διεθνή ποδοσφαιριστή Χακάν Σουκούρ και τον πατέρα του. Τουρκικό δικαστήριο διέταξε επίσης την κατάσχεση της περιουσίας τους.

Ο Σουκούρ είχε εκλεγεί βουλευτής με το κόμμα του προέδρου Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν όμως τάχθηκε με τον Γκιουλέν όταν η ισλαμική συμμαχία του προέδρου με τον ιμάμη κατέρρευσε το 2013.

Ο 75χρονος Γκιουλέν διαμένει μόνιμα στην Πενσιλβάνια των Ηνωμένων Πολιτειών από το 1999. Η Τουρκία ζητά επίμονα την έκδοση-εξπρές του ιμάμη, όμως η Ουάσιγκτον αντιτείνει ότι θα πρέπει να ακολουθηθεί η προβλεπόμενη δικαστική διαδικασία, κάτι που σημαίνει ότι εν τέλει αμερικανικό δικαστήριο θα πρέπει να κρίνει το κατά πόσον οι καταγγελίες της Τουρκίας ευσταθούν.

Η υπόθεση Γκιουλέν έχει προκαλέσει μεγάλες τριβές μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Άγκυρας, δίνοντας μεγαλύτερη ώθηση στην προσπάθεια αναθέρμανσης των σχέσεων ανάμεσα στην Τουρκία και τη Ρωσία.


Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ