ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Στο Λονδίνο ο Μισέλ Μπαρνιέ για διαπραγματεύσεις παρά τις αποκλίσεις

Ύστατη προσπάθεια να επιτευχθεί μια εμπορική συμφωνία

No profile pic

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ θα ταξιδέψει στο Λονδίνο αργά σήμερα, παρόλο που συνεχίζουν να υπάρχουν «σημαντικές αποκλίσεις», σε μια ύστατη προσπάθεια να επιτευχθεί μια εμπορική συμφωνία για το Brexit καθώς οι δύο πλευρές προσπαθούν να επιλύσουν τις διαφορές τους για την αλιεία και την πολιτική σε θέματα ανταγωνισμού.

Ενώ απομένουν μόνο πέντε εβδομάδες έως ότου το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει οριστικά από την τροχιά της ΕΕ στις 31 Δεκεμβρίου, και οι δυο πλευρές απευθύνουν εκατέρωθεν εκκλήσεις για συμβιβασμό προκειμένου να αποτραπεί ένα ταραχώδες φινάλε στην πενταετή κρίση του Brexit.

Οι δια ζώσης διαπραγματεύσεις θα επαναληφθούν σύντομα αφού ανεστάλησαν την περασμένη εβδομάδα όταν μέλος της ομάδας του Μπαρνιέ βρέθηκε θετικό στον κορονοϊό.

«Βάσει των κανόνων στο Βέλγιο, η ομάδα μου και εγώ δεν είμαστε πλέον σε καραντίνα. Οι διαπραγματεύσεις με φυσική παρουσία μπορούν να συνεχιστούν», ανέφερε ο Μπαρνιέ σε ανάρτησή του στο Twitter. «Ταξιδεύω στο Λονδίνο σήμερα το βράδυ για να συνεχίσουμε τις συνομιλίες».

«Συνεχίζουν να υπάρχουν οι ίδιες σημαντικές αποκλίσεις», ανέφερε ο ίδιος.

Σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση διπλωματών από τα κράτη-μέλη στις Βρυξέλλες, ο Μπαρνιέ δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να πει ακόμα εάν μια νέα εμπορική συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι έτοιμη εγκαίρως, δήλωσε πηγή στο Reuters.

Οι συνομιλίες ‘σκαλώνουν’ σε τρία βασικά θέματα αλλά καμία πλευρά δεν έχει έως τώρα επιδείξει την προθυμία να αλλάξει τη στάση της σε τέτοιο βαθμό που να υπάρξει μια καθοριστική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. Η πρόσβαση των Ευρωπαίων αλιέων στα βρετανικά ύδατα είναι ένα από τα τρία αυτά σημεία, όπως και οι εγγυήσεις σε ό,τι αφορά τον ισότιμο ανταγωνισμό καθώς και ο μηχανισμός επίλυσης διαφορών στη μελλοντική συμφωνία. 

Η παρουσίαση του Μπαρνιέ δεν αποτύπωσε «μια ιδιαίτερα αισιόδοξη εικόνα» των συνομιλιών, πρόσθεσε ο διπλωμάτης.

Πηγή κοντά στις διαπραγματεύσεις δήλωσε ότι ήταν «δύσκολο» τον τελευταίο καιρό να σημειωθεί πρόοδος.

Η Βρετανία αποχώρησε επίσημα από την ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου αλλά έκτοτε διανύει μια μεταβατική περίοδο, στο πλαίσιο της οποίας συνεχίζουν να ισχύουν οι κανόνες για το εμπόριο, τα ταξίδια και τις επιχειρήσεις. Από τα τέλη του έτους, οι Βρυξέλλες θα την αντιμετωπίζουν ως τρίτη χώρα.

Οι δύο πλευρές προσπαθούν να καταλήξουν σε μια εμπορική συμφωνία για τα προϊόντα που θα προστατεύει ετήσιες εμπορικές συναλλαγές ύψους σχεδόν 1 τρισεκ. δολαρίων αλλά και την ειρήνη στην υπό βρετανική διακυβέρνηση Βόρεια Ιρλανδία.

Το τελευταίο αυτό ζήτημα αποτελεί προτεραιότητα για τον νεοεκλεγέντα Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, που έχει προειδοποιήσει τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον ότι πρέπει να τηρήσει τη συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής του 1998 που έδωσε τέλος σε τρεις δεκαετίες συγκρούσεων.

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε την Τετάρτη ότι η ΕΕ είναι έτοιμη για την πιθανότητα η Βρετανία να αποχωρήσει από το ευρωπαϊκό μπλοκ χωρίς μια νέα εμπορική συμφωνία παρά «την πραγματική πρόοδο» στις περίπλοκες συνομιλίες για το Brexit.

Μια έξοδος χωρίς συμφωνία θα δημιουργούσε προβλήματα στα σύνορα, θα τρόμαζε τις χρηματοπιστωτικές αγορές και θα προκαλούσε χάος στις εφοδιαστικές αλυσίδες σε όλη την Ευρώπη και όχι μόνο – την ώρα ο πλανήτης πασχίζει να αντιμετωπίσει το τεράστιο οικονομικό κόστος της πανδημίας της COVID-19.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση