ΚΟΣΜΟΣ

Brexit : Εμφανείς πλέον οι αρνητικές συνέπειες στο εμπόριο της Βρετανίας

Επιτροπή της Βουλής των Κοινοτήτων κάνει λόγο για αυξημένο κόστος και γραφειοκρατικά εμπόδια

Brexit : Εμφανείς πλέον οι αρνητικές συνέπειες στο εμπόριο της Βρετανίας

Η αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μέχρι τώρα καταστήσει το διεθνές εμπόριο της χώρας ακριβότερο, λόγω καθυστερήσεων και γραφειοκρατίας, ενώ είναι πιθανό να υπάρχουν προβλήματα στις εισόδους της χώρας λόγω του όγκου επιβατών μετά την πανδημία, ανέφερε την Τετάρτη η Επιτροπή Δημοσιονομικών του βρετανικού κοινοβουλίου.

Πεντέμισι χρόνια μετά το δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο που με μικρή διαφορά έκρινε ότι η Βρετανία πρέπει να εξέλθει της ΕΕ, οι συνέπειες της εξόδου είναι πλέον ορατές στην πλειονότητα των πολιτών, παρά τη σθεναρή θέση υπέρ του Brexit από τη Συντηρητική κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον. Οι δημοσκοπήσεις πλέον δείχνουν με σημαντική διαφορά, άνω των 10 ποσοστιαίων μονάδων, ότι οι Βρετανοί έχουν μετανιώσει για την απόσυρση της χώρας από την Ένωση.

Η επιτροπή της Βουλής των Κοινοτήτων τόνισε ότι πέρα από τα προβλήματα που προκαλούν στο εμπόριο η πανδημία του κορωνοϊού και τα προβλήματα προμήθειας πρώτων υλών παγκοσμίως, «η έξοδος από την ΕΕ είχε τις συνέπειές της, και οι νέες συνοριακές διευθετήσεις έχουν προσθέσει κόστος για τις επιχειρήσεις».

«Μία από τις μεγάλες υποσχέσεις του Brexit ήταν ότι θα προσέφερε χώρο στις βρετανικές επιχειρήσεις ώστε να μεγιστοποιήσουν την παραγωγικότητα και τη συνεισφορά τους στην οικονομία», υπενθύμισε η πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής, Μεγκ Χίλιερ. «Ωστόσο το μόνο ανιχνεύσιμο αποτέλεσμα προς το παρόν είναι αυξημένο κόστος, γραφειοκρατία και καθυστερήσεις στις εισόδους και εξόδους της χώρας», πρόσθεσε.

Οι υπέρμαχοι της βρετανικής εξόδου επιμένουν ότι βραχυπρόθεσμα θα υπάρχουν πρόσθετα έξοδα ώσπου να προσαρμοστεί το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά μακροπρόθεσμα θα υπάρχουν σημαντικά πολιτικά και οικονομικά οφέλη.

Η Επιτροπή Δημοσιονομικών προειδοποίησε επίσης ότι η κυβέρνηση έχει πολλή δουλειά να κάνει ώστε να καταστήσει ευχερέστερο το διασυνοριακό εμπόριο για τις επιχειρήσεις, ενώ υπογράμμισε τις ανησυχίες της για τα συστήματα πληροφορικής που αναπτύσσουν οι τελωνειακές αρχές.

Τον Νοέμβριο η Μεγάλη Βρετανία έγινε η τελευταία χώρα του G7 που είδε τις εξόδους αγαθών της να επιστρέφουν στον μέσο όρο του 2018 μετά την έκρηξη της πανδημίας, καταδεικνύοντας έτσι την εμπορική της αδυναμία σε διεθνείς όρους.

Πηγή: Reuters

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση