ΚΟΣΜΟΣ
Βρετανία: Αυξάνεται η στήριξη για τους εμπορικούς κανόνες στη Βόρεια Ιρλανδία
Τι έδειξε έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα
Μια αυξανόμενη πλειονότητα ψηφοφόρων στη Βόρεια Ιρλανδία στηρίζει τους εμπορικούς κανόνες για την μετά το Brexit εποχή στην περιοχή, μεγάλα τμήματα των οποίων η βρετανική κυβέρνηση προσπαθεί τώρα να καταργήσει, σύμφωνα με έρευνα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Βάσει του πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας, η περιοχή αυτή παρέμενε ουσιαστικά στην ενιαία αγορά της ΕΕ για προϊόντα μετά την αποχώρηση του υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου τον περασμένο χρόνο, καθιστώντας απαραίτητους τους ελέγχους για κάποια προϊόντα που προέρχονται από τη Βρετανία.
Το ποσοστό των ψηφοφόρων που πιστεύουν ότι το πρωτόκολλο είναι ο πλέον κατάλληλος τρόπος διαχείρισης του αντίκτυπου από την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ αυξήθηκε στο 55% από το 50% τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τακτική έρευνα του πανεπιστημίου του Μπέλφαστ.
Το ποσοστό αυτό είχε ανέβει στο υψηλό επίπεδο του 53% τον περασμένο Οκτώβριο και είχε διαμορφωθεί στο 46% όταν οι ψηφοφόροι πήραν μέρος στην έρευνα για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2021.
Η τωρινή έρευνα έδειξε ότι οι περισσότεροι αντιτίθενται σε μονομερείς ενέργειες του Λονδίνου και το 74% πιστεύουν ότι είναι προτιμότερη μια συμφωνία κατόπιν διαπραγμάτευσης μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ για τη χαλάρωση κάποιων εμπορικών εμποδίων.
Η έρευνα έδειξε επίσης ότι μόλις 4% εμπιστεύονται την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, με το 84% να δηλώνει ότι δεν την εμπιστεύεται. Οι ψηφοφόροι στη Βόρεια Ιρλανδία οριακά τείνουν να εμπιστευθούν (47%) παρά να μην εμπιστευθούν (43%) την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Πολλοί ψηφοφόροι στη Βόρεια Ιρλανδία προφανώς συνεχίζουν να έχουν πραγματικές ανησυχίες για το τι θα σημαίνει η πλήρης λειτουργία του Πρωτοκόλλου», δήλωσε ο καθηγητής Ντέιβιντ Φίνεμορ, ένας από τους ερευνητές, καταδεικνύοντας το 55% που έχουν ανησυχίες για την πλήρη εφαρμογή του πρωτοκόλλου με τη σημερινή του μορφή.
«Ωστόσο, αυτή η τελευταία δημοσκόπηση δείχνει επίσης ότι η στήριξη προς το πρωτόκολλο κινείται ανοδικά και σχεδόν τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων βλέπουν οικονομικές ευκαιρίες σε αυτό».
Η έρευνα διενεργήθηκε στις 3-6 Ιουνίου με δείγμα 1.497 πολιτών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ