ΚΟΣΜΟΣ
Βρετανία – Αβοήθητοι οι πρόσφυγες-θύματα σεξουαλικής βίας
Σύμφωνα με την καταγγελία, τα θύματα σεξουαλικής και έμφυλης βίας βιώνουν μεγαλύτερο τραύμα και κακοποίηση όταν υποβάλλονται στη διαδικασία για χορήγηση ασύλου.
SHARE:
Σε βαρύτατη καταγγελία προχώρησε η βρετανική ερευνητική ομάδα Sereda, μια ομάδα που ειδικεύεται σε θέματα σεξουαλικής και έμφυλης βίας κατά πρόσφυγων.
Σύμφωνα με την καταγγελία, τα θύματα σεξουαλικής και έμφυλης βίας βιώνουν μεγαλύτερο τραύμα και κακοποίηση όταν υποβάλλονται στη διαδικασία για χορήγηση ασύλου.
Όπως τονίζει η οργάνωση, οι άνθρωποι αυτοί «εγκαταλείπονται από το σύστημα και απογοητεύονται».
Σύμφωνα με την έρευνα, στη διάρκεια της διαδικασίας χορήγησης ασύλου οι συνεντεύξεις περιέχουν ερωτήματα από τα οποία απουσιάζει η ευαισθησία σε θέματα φύλου, σε βαθμό ακόμη και να είναι απάνθρωπα, υφίστανται σεξουαλική παρενόχληση καθώς τοποθετούνται σε ακατάλληλους χώρους φιλοξενίας, ενώ δεν υπάρχουν δομές για ψυχολογική στήριξη και υγειονομική φροντίδα, με αποτέλεσμα να επιτείνεται το τραύμα τους.
Η καθηγήτρια Τζένι Φίλιμορ, του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, που ήταν επικεφαλής της έρευνας, επισήμανε ότι «υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν με ελάχιστο ή μηδενικό κόστος, ώστε να διασφαλίσουμε ότι η συμπεριφορά έναντι των γυναικών δεν θα τις τραυματίζει για το υπόλοιπο της ζωής τους. Έχουμε πάρα πολλές προτάσεις ώστε το σύστημα παροχής ασύλου να πάψει να είναι απάνθρωπο και να μην αντιμετωπίζει με διαφορετικό τρόπο τους ανθρώπους αυτούς επειδή δεν είναι πολίτες της χώρας. Χρειαζόμαστε έναν οδηγό ηθικής στην παροχή φροντίδας».
Οι προτάσεις της Sereda περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:
- Συμβουλευτική πριν και μετά τις συνεντεύξεις για παροχή ασύλου
- Πρόνοια για ανεξάρτητους συνηγόρους που θα παρακολουθούν τις συνεντεύξεις
- Κατοικίες όπου θα φιλοξενούνται αποκλειστικά γυναίκες που έχουν κάνει αίτηση για άσυλο
- Ειδική πρόνοια για άτομα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας
- Μεγαλύτερες επενδύσεις στις υπηρεσίες ψυχολογικής στήριξης.
Η έρευνα περιέχει συνεντεύξεις 68 προσφύγων που υπέβαλαν αίτηση χορήγησης ασύλου την περίοδο 2018-2020, όλοι τους θύματα σεξουαλικής και έμφυλης βίας, αλλά και 26 εργαζομένων στους φορείς αρωγής για τους πρόσφυγες.
Προγενέστερη έρευνα είχε διαπιστώσει ότι από 72 γυναίκες που είχαν ζητήσει άσυλο στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 66% είχαν υποστεί κάποια μορφή σεξουαλικής βίας (βιασμό, εξαναγκασμό σε πορνεία, εξαναγκασμό σε γάμο, βία από συγγενείς, αστυνομικούς, στρατιώτες ή σωφρονιστικούς υπαλλήλους).
«Αυτά συμβαίνουν σε βρετανικό έδαφος», τόνισε η καθηγήτρια Φίλιμορ. «Οι γυναίκες που περνούν τη Μάγχη, στη συντριπτική πλειονότητά τους, έχουν υποστεί έμφυλη βία. Αιτία, το γεγονός ότι είναι απλώς γυναίκες, οι οποίες προσπαθούν να προστατευθούν από διώξεις λόγω φύλου. Η έρευνα αυτή δείχνει ακριβώς τι συμβαίνει στη Μάγχη και τι συμβαίνει στο Αφγανιστάν».
Από την πλευρά του, σχολιάζοντας την έρευνα, το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών υποστήριξε ότι όλοι όσοι «υποφέρουν από ενδοοικογενειακή βία, είναι πρώτα και κύρια θύματα, ανεξάρτητα από το αν είναι πρόσφυγες ή όχι, και εμείς θα τους παράσχουμε όλα όσα χρειάζονται και δικαιούνται. Οι συνέπειες σε ευάλωτους ανθρώπους και η ισότητα είναι το κύριο έργο μας».
Υπόσχεται δε να εισαγάγει «σημαντικές μεταρρυθμίσεις μέσω νόμου για όλη την επικράτεια και τα σύνορα ώστε να παρέχεται η αναγκαία προστασία».