ΚΟΣΜΟΣ
Βραχιόλια με GPS κατά της ενδο-οικογενειακής βίας
Τέθηκε σε εφαρμογή αρχικά σε πέντε πόλεις της Γαλλίας με στόχο τη μείωση των κρουσμάτων βίας κατά των γυναικών.
SHARE:
Ειδικά βραχιολάκια με σύστημα εντοπισμού GPS στη μάχη για τον περιορισμό των κρουσμάτων ενδο-οικογενειακής βίας στη Γαλλία.Το μέτρο, το οποίο διεκδικούσαν εδώ και χρόνια οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εγκρίθηκε από τη γαλλική εθνοσυνέλευση φέτος και τίθεται σε εφαρμογή από την Παρασκευή. Σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές 146 γυναίκες έχασαν τη ζωή τους σε υποθέσεις ενδο-οικογενειακής βίας τον περασμένο χρόνο από 121 το 2018.
«Αυτό το σύστημα θα τεθεί σε λειτουργία σε όλη την εθνική επικράτεια μέχρι το τέλος του έτους. Η διοίκηση των φυλακών έχει ήδη την επιχειρησιακή ικανότητα να διαχειρίζεται 1.000 βραχιόλια μρ GPS, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό»,λέει ο Γάλλος υπουργός Δικαιοσύνης Έρικ Ντιπόν Μορετι.
Γάλλοι δικαστές έχουν πλέον την επιλογή να απαιτούν ηλεκτρονικά βραχιόλια παρακολούθησης αστραγάλου για παραβάτες ενδοοικογενειακής βίας. Η κίνηση είναι μέρος μιας ευρύτερης κυβερνητικής καταστολής για την ενδοοικογενειακή βία που υποσχέθηκε ο πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ανακοίνωσε τη δημιουργία 1.000 θέσεων σε καταφύγια έκτακτης ανάγκης για κακοποιημένες γυναίκες.
Η οθόνη GPS προειδοποιεί τις γυναίκες και την αστυνομία εάν γνωστοί κακοποιοί φτάνουν σε μια συγκεκριμένη απόσταση από τα θύματά τους. Στην Ισπανία και τις ΗΠΑ μετά την εφαρμογή του μέτρου παρατηρήθηκε μείωση στα περιστατικά.
Οι δικαστές μπορούν να το επιβάλουν για άνδρες που έχουν καταδικαστεί για επίθεση ή ακόμη και ως μέρος των εντολών προστασίας για γυναίκες που αναφέρουν κακοποίηση, ακόμη και πριν από οποιαδήποτε ποινική καταδίκη.Σε αυτήν την περίπτωση, ο φερόμενος παραβάτης πρέπει να συμφωνήσει να φορέσει το βραχιόλι. Εάν αρνηθεί, ο δικαστής μπορεί να διατάξει τους εισαγγελείς να ξεκινήσουν ποινική έρευνα.
Συνολικά, η κυβέρνηση εκτιμά ότι περισσότερες από 200.000 γυναίκες πέφτουν θύματα ενδοοικογενειακής βίας κάθε χρόνο, ενώ πολλές περιπτώσεις δεν αναφέρονται ποτέ. Η πανδημία του κορωνοιού, που προκάλεσε lockdown δύο μηνών σε εθνικό επίπεδο την περασμένη άνοιξη, οδήγησε επίσης σε αύξηση της ενδο-οικογενειακής βίας.