ΚΟΣΜΟΣ

Βραβεία Νόμπελ: Στον Ales Bialiatski και σε δύο ανθρωπιστικές οργανώσεις το φετινό Νόμπελ Ειρήνης

Πρόκειται για τον υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ales Bialiatski από τη Λευκορωσία, τη ρωσική οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Memorial και την ουκρανική οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Center for Civil Liberties

Βραβεία Νόμπελ: Στον Ales Bialiatski και σε δύο ανθρωπιστικές οργανώσεις το φετινό Νόμπελ Ειρήνης

Σε ένα πρόσωπο και δύο ανθρωπιστικές οργανώσεις απένειμε το φετινό Νόμπελ Ειρήνης η Επιτροπή των Νόμπελ, όπως ανακοινώθηκε πριν λίγα λεπτά.

Πρόκειται για τον υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ales Bialiatski από τη Λευκορωσία, τη ρωσική οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Memorial και την ουκρανική οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Center for Civil Liberties.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, «οι φετινοί βραβευθέντες εκπροσωπούν την κοινωνία των πολιτών στις χώρες καταγωγής τους. Έχουν προωθήσει για πολλά χρόνια το δικαίωμα να ασκούν κριτική στην εξουσία και να προστατεύουν τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών.

Έχουν κάνει εξαιρετική προσπάθεια για να τεκμηριώσουν τα εγκλήματα πολέμου, τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την κατάχρηση εξουσίας. Μαζί καταδεικνύουν τη σημασία της κοινωνίας των πολιτών για την ειρήνη και τη δημοκρατία».

 

To Νόμπελ Ειρήνης σε αριθμούς

Έχουν απονεμηθεί 102 βραβεία Νόμπελ Ειρήνης 1901–2021.
Έχουν βραβευτεί 25 οργανισμοί.
2 βραβεία Ειρήνης έχουν μοιραστεί σε τρία άτομα.
18 γυναίκες έχουν βραβευτεί με το Νόμπελ Ειρήνης μέχρι στιγμής.
1 βραβευμένος, ο Le Duc Tho, αρνήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης.

Νόμπελ 2022:

Οι Αμερικανοί επιστήμονες Κάρολιν Μπερτόσι και Μπάρι Σάρπλες και ο Δανός Μόρτεν Μέλνταλ τιμήθηκαν με το Νόμπελ Χημείας 2022 "για την ανάπτυξη της χημείας κλικ και της βιοορθογωνικής χημείας", όπως ανακοίνωσε η επιτροπή που απονέμει τα βραβεία.

 Στην 82χρονη Γαλλίδα συγγραφέα Ανί Ερνό απένειμε το φετινό Νόμπελ Λογοτεχνίας η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών.

Με το βραβείο Νόμπελ Φυσικής 2022 τιμήθηκαν ο Γάλλος Αλέν Ασπέ (Alain Aspect), ο Αμερικανός Τζον Κλόζερ (John Clauser) και ο Αυστριακός Άντον Τσάιλινγκερ (Anton Zeilinger). Το πρώτο βραβείο, το Νόμπελ Ιατρικής, κέρδισε ο γενετιστή Σβάντε Πάαμπο.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση