ΚΟΣΜΟΣ
Bloomberg: Η Ρωσία χάνει την υπεροχή των βαρέων όπλων στην Ουκρανία
Οι σύμμαχοι του Κιέβου έχουν παραδώσει 471 νέα τανκ από την έναρξη του πολέμου
Τα νέα στοιχεία σχετικά με τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία αναδεικνύουν μια σημαντική αλλαγή στην ισορροπία των βαρέων όπλων στο πεδίο μάχης έπειτα από 16 μήνες πολέμου.
Μια επικαιροποίηση της βάσης δεδομένων Ukraine Support Tracker που διατηρεί το γερμανικό Ινστιτούτο του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία ανέφερε ότι οι σύμμαχοι του Κιέβου έχουν παραδώσει 471 νέα τανκ από την έναρξη του πολέμου, ενώ άλλα 286 αναμένεται να φτάσουν, παρά το ότι ο ρυθμός των νέων υποσχέσεων επιβραδύνεται.
Σε συνδυασμό με έναν απολογισμό του εξοπλισμού που χάθηκε ή άλλαξε χέρια από την Oryx, που θεωρείται ευρέως συντηρητικός, τα στοιχεία δείχνουν ότι ο στόλος των τεθωρακισμένων της Ουκρανίας έχει αυξηθεί από την έναρξη της εισβολής πέρυσι, ενώ ο ρωσικός έχει μειωθεί στο μισό.
Η διαφορά μειώθηκε επίσης όσον αφορά το πυροβολικό και τα πυραυλικά συστήματα πολλαπλών εκτοξεύσεων, αν και με πολύ μικρότερο ρυθμό.
Τα στοιχεία σχετικά με τα τανκ ειδικότερα ταυτίζονται με την κατάθεση που έδωσε την Τρίτη ο επικεφαλής του βρετανικού επιτελείου Άμυνας, Tony Radakin.
"Η Ρωσία έχει χάσει σχεδόν τη μισή μαχητική αποτελεσματικότητα του στρατού της", δήλωσε ο Radakin. "Πέρυσι έριξε 10 εκατ. βλήματα πυροβολικού, αλλά στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να παράγει 1 εκατ. βλήματα το χρόνο. Έχει χάσει 2.500 τανκ και στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να παράγει 200 τανκ το χρόνο", πρόσθεσε.
Σύμφωνα με την Oryx, η οποία καταγράφει μόνο τις απώλειες που μπορεί να επιβεβαιώσει, 2.082 ρωσικά τανκ έχουν καταστραφεί, υποστεί ζημιές, εγκαταλειφθεί ή αιχμαλωτιστεί από την έναρξη του πολέμου το 2022. Η Μόσχα ξεκίνησε με 3.417 διαθέσιμα τανκ, σύμφωνα με το Military Balance, μια ετήσια συλλογή των παγκόσμιων οπλοστασίων που δημοσιεύεται από το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Σπουδών, ένα think tank με έδρα το Λονδίνο.
Υπάρχει τεράστια αβεβαιότητα γύρω από αυτά τα στοιχεία σημειώνει το Bloomberg, με τις δύο πλευρές να αντιμετωπίζουν τις απώλειές τους ως κρατικά μυστικά. Δεν υπάρχουν επίσης αξιόπιστα στοιχεία για τον αριθμό των ανταλλακτικών τανκ ή πυροβολικού που η Ρωσία είτε παρήγαγε είτε ανέσυρε από τις αποθήκες της από την έναρξη του πολέμου.
Ωστόσο, η Ουκρανία φαίνεται ότι πέρασε τον πρώτο χρόνο του πολέμου με τον ίδιο περίπου αριθμό βαρέων όπλων που είχε στην αρχή, παρά τις μεγάλες απώλειες, σύμφωνα με τον Yohann Michel, ειδικό στον χερσαίο πόλεμο στο IISS. Ο Michel πραγματοποίησε τη δική του ανάλυση των διαθέσιμων στοιχείων νωρίτερα φέτος, προσαρμόζοντας τις πιθανές μεροληψίες στα δεδομένα. Έκτοτε υπήρξαν τόσο περαιτέρω απώλειες, όσο και παραδόσεις και αρπαγή ρωσικών τανκ.
Το ίδιο, όμως, δεν μπορεί να ειπωθεί και για τη Ρωσία, η οποία πρέπει επίσης να διατηρεί ένα μέρος των δυνάμεών της για την άμυνα σε άλλα σημεία της μεγαλύτερης χώρας του κόσμου. Η αλλαγή στην ισορροπία των βαρέων όπλων είναι σημαντική, αλλά κάθε άλλο παρά καθοριστική για την αντεπίθεση της Ουκρανίας, σύμφωνα με τον Michel.
Το κόστος "παραμένει υψηλό" για την Ουκρανία
"Ακόμα και αν η κατάσταση είναι πιο ίση σε αριθμούς, δεν λειτουργεί έτσι η κατάσταση", δήλωσε ο Michel. "Το πρόβλημα είναι ότι η Ουκρανία πρέπει τώρα να ανακτήσει εδάφη, οπότε βρίσκεται στην επίθεση απέναντι σε καλά προετοιμασμένες άμυνες και για αυτό χρειάζεσαι ένα ισχυρό πλεονέκτημα".
Αυτό εξηγεί την εστίαση των ουκρανικών δυνάμεων στην καταστροφή του ρωσικού πυροβολικού και των γραμμών ανεφοδιασμού πριν από τη δέσμευση του μεγαλύτερου μέρους των ταξιαρχιών που έχουν προετοιμαστεί για την αντεπίθεση. Το γενικό επιτελείο της Ουκρανίας πρόσφατα ισχυρίστηκε ότι καταστρέφονται περισσότερα από 30 ρωσικά πυροβόλα σε σχεδόν καθημερινή βάση. Οι απώλειες πυροβολικού είναι ιδιαίτερα δύσκολο να επαληθευτούν, καθώς είναι γενικά κρυμμένες καλά πίσω από τις γραμμές του μετώπου.
Η επικαιροποίηση των στοιχείων του Ινστιτούτου του Κιέλου για την περίοδο από τις 25 Φεβρουαρίου έως τις 31 Μαΐου διαπίστωσε ότι οι δεσμεύσεις βοήθειας ήταν σημαντικά χαμηλότερες από ό,τι κατά τη διάρκεια του χειμώνα, παρά τα ορισμένα μεγάλα πακέτα από τη Γερμανία και τις ΗΠΑ, με στρατιωτικές υποσχέσεις συνολικού ύψους 9 δισ. ευρώ κατά την περίοδο αυτή.
Ταυτόχρονα, το μερίδιο της στρατιωτικής βοήθειας αυξήθηκε σε σχέση με τις οικονομικές και ανθρωπιστικές δεσμεύσεις, σύμφωνα με το ινστιτούτο. Σύμφωνα με την έκθεση, οι ΗΠΑ και τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αργήσει περισσότερο να παραδώσουν τις δεσμεύσεις για όπλα, με 286 από τα 757 τανκ και 177 από τα 556 οβιδοβόλα των 155 χιλιοστών και 152 χιλιοστών να μην έχουν ακόμη φθάσει ακόμα.
Αυτές οι καθυστερήσεις θα μπορούσαν να καταστήσουν ακόμη και ορισμένα από τα παραδοθέντα τανκ λιγότερο αποτελεσματικά από ό,τι θα έπρεπε, καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις χρειάστηκε να επισπεύσουν την εκπαίδευση, συχνά από διαφορετικούς εταίρους του ΝΑΤΟ που έχουν διαφορετικές πρακτικές.
"Όσο οι Ουκρανοί δεν έχουν σαφές πλεονέκτημα", δήλωσε ο Michel, "το κόστος της προσπάθειας προς τα εμπρός θα είναι πολύ υψηλό.