ΚΟΣΜΟΣ
"Βιώσιμη Ειρήνη" θα ζήτηση η ΓΣ του ΟΗΕ
Με αφορμή την πρώτη επέτειο από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Για να σηματοδοτήσει τον έναν χρόνο από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα ψηφίσει την επόμενη εβδομάδα προσχέδιο απόφασης το οποίο θα υπογραμμίζει «την ανάγκη να πετύχουμε το συντομότερο δυνατό μια ευρεία, δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη», βάσει της ιδρυτικής χάρτας του οργανισμού.
Το προσχέδιο θα ζητεί και πάλι από τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Ουκρανία και τον τερματισμό των εχθροπραξιών.
Τα 193 μέλη της Γενικής Συνέλευσης είναι πιθανό να ψηφίσουν το προσχέδιο την Πέμπτη, έπειτα δύο ημέρες ομιλιών εκπροσώπων δεκάδων χωρών με την ευκαιρία της πρώτης επετείου από τη ρωσική εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου.
Η Ουκρανία και οι υποστηρικτές της ελπίζουν να ενισχυθεί η διπλωματική απομόνωση της Ρωσίας, προσπαθώντας το προσχέδιο της απόφασης να εγκριθεί από τα δύο τρίτα των μελών της Γενικής Συνέλευσης.
«Βασιζόμαστε σε πολύ ευρεία στήριξη από τα μέλη. Αυτό που διακυβεύεται δεν είναι μόνο η τύχη της Ουκρανίας, είναι ο σεβασμός της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας κάθε κράτους», δήλωσε ο πρεσβευτής της ΕΕ Όλοφ Σκουγκ, ο οποίος συμμετείχε στη σύνταξη του προσχεδίου απόφασης.
Καθώς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει παραλύσει λόγω του βέτο της Ρωσίας, οι διπλωματικές προσπάθειες για την καταδίκη της ρωσικής εισβολής έχουν επικεντρωθεί στη Γενική Συνέλευση.
Οι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης δεν είναι δεσμευτικές, αλλά έχουν πολιτικό βάρος.
Στον ΟΗΕ οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες εργάστηκαν για να διατηρήσουν τη διπλωματική στήριξη προς την Ουκρανία βασιζόμενες στην ιδρυτική χάρτα του οργανισμού, βασική αρχή της οποίας είναι ο σεβασμός στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των κρατών.
«Δεν μπορείς να είσαι ουδέτερος όταν υπάρχει μία χώρα που επιτίθεται σε μια άλλη», δήλωσε τον προηγούμενο μήνα η Αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας- Γκρίνφιλντ.