Το υψηλό κόστος διαβίωσης, η έλλειψη στέγης και τα αυξημένα ενοίκια «στριμώχνουν» τη μέση γερμανική οικογένεια στο Βερολίνο. Πολλοί καταφεύγουν σε μη κυβερνητικές οργανώσεις. Η «Arche» παρέχει τρόφιμα σε φτωχές οικογένειες και στηρίζει τα μικρά παιδιά.
«Πριν από δέκα χρόνια, δεν χρειαζόταν να είναι κανείς οραματιστής για να δει τι θα συνέβαινε αν δεν πολεμούσαμε τη φτώχεια. Τώρα επιβεβαιώθηκε ότι η εκπαίδευση των παιδιών μας είναι πολύ κακή. Το 25% των μαθητών της τέταρτης δημοτικού δεν μπορεί να διαβάσει σωστά. Είναι ανησυχητικό και το παρατηρούμε. Aυτό βεβαίως συνδέεται με τα χρήματα» δήλωσε ο Μπερντ Σίγκελκοβ, επικεφαλής της ΜΚΟ «Arche».
«Αυτή τη στιγμή όλα είναι δύσκολα για μένα. Πριν από δύο μήνες διαγνώστηκα με καρκίνο. Δεν μπορούσα να συνεχίσω να δουλεύω. Είμαι εδώ σχεδόν κάθε μεσημέρι» δήλωσε μια γυναίκα.
Όμως η φτώχεια είναι ορατή και στους δρόμους. Φέτος, ο αριθμός των αστέγων σε όλη τη χώρα αυξήθηκε σημαντικά. Το «Cold Bus» οδηγεί άστεγους σε καταφύγια και τους δίνει ζεστό φαγητό και υπνόσακους.
«Πιστεύω ότι η ζήτηση υπερβαίνει την προσφορά, αυτό το βιώνουμε καθημερινά στο δρόμο, και αυτό είναι κάτι που έχει αλλάξει. Τα τελευταία χρόνια μπορούμε να το δούμε πολύ καθαρά» υποστηρίζει ο Ματίας Φόρστερ, εθελοντής της «Cold Bus».
Οι επίσημες στατιστικές λένε ότι το 57% των αστέγων με γερμανική υπηκοότητα κατέληξαν στους δρόμους αφού έχασαν τη δουλειά τους.
«Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι ευγενικοί. Σκέφτονται, "κοίτα αυτόν τον άστεγο". Δούλευα για 31 χρόνια και είμαι 51. Ο Χορστ, ο άνθρωπος που κοιμάται δίπλα μου είναι 61. Εργαζόταν στην αστυνομία για 20 χρόνια» λέει ένας άστεγος.
Στο Βερολίνο υπάρχουν λιγότερα από δέκα λεωφορεία που μπορούν να μεταφέρουν στα καταφύγια άτομα με αναπηρικά αμαξίδια. Τους χειμερινούς μήνες πολλοί παραμένουν στο δρόμο.
«Είχαμε μια κυβέρνηση για 16 χρόνια και τα τελευταία δύο μια άλλη. Η διαφορά δεν είναι ιδιαίτερα σημαντική, πολλοί άνθρωποι συνεχίζουν να__πλήττονται από τη φτώχεια. Γίνονται προσπάθειες, όμως εκτιμώ πως τα αποτελέσματα δεν είναι αρκετά» δήλωσε στο euronews η Σαμπίν Βερφ, επικεφαλής της «The Tafel».
Τις τελευταίες ημέρες, η τράπεζα τροφίμων «The Tafel» πρόσεφερε πάνω από 10.000 σακούλες με τρόφιμα και γλυκά. Όμως οι ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες.
«Στη Γερμανία, όσοι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας πέφτουν θύματα και του κοινωνικού αποκλεισμού. Οι οργανώσεις ζητούν την στήριξη των πολιτών για να συνεχίσουν το έργο τους» μεταδίδει από το Βερολίνο, η ανταποκρίτρια του euronews η Λιβ Στρουντ.