ΚΟΣΜΟΣ

Το Βέλγιο αναβάλλει για 10 χρόνια, ως το 2035, την εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας

O σταθμός κοντά στη Λιέγη καθώς και ο σταθμός κοντά στην Αμβέρσα θα συνεχίσουν να λειτουργούν ως τουλάχιστον το 2035

Το Βέλγιο αναβάλλει για 10 χρόνια, ως το 2035, την εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας

Η κυβέρνηση του Βελγίου αποφάσισε η χώρα να συνεχίσει να αξιοποιεί τους πυρηνικούς ηλεκτροπαραγωγικούς της σταθμούς για δέκα χρόνια παραπάνω από ό,τι προγραμματιζόταν, αφού οι Βρυξέλλες ζύγισαν τις επιλογές τους ως προς τον ενεργειακό εφοδιασμό μετά το ξέσπασμα της σύρραξης ανάμεσα στη Ρωσία και στην Ουκρανία, δήλωσε την Παρασκευή 18/3 ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρο.

Η απόφαση μεταφράζεται στο ότι ο σταθμός Tihange 3, κοντά στη Λιέγη, στα σύνορα με τη Γερμανία (1.038 μεγαβάτ), καθώς και ο σταθμός Doel 4, κοντά στην Αμβέρσα (1.039 MW), θα συνεχίσουν να λειτουργούν ως τουλάχιστον το 2035.

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αποφάσισε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να παραταθεί για δέκα χρόνια η διάρκεια ζωής των δύο πιο πρόσφατων πυρηνικών αντιδραστήρων» του Βελγίου, διευκρίνισε ο κ. Ντε Κρο σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.

Η απόφαση συνεπάγεται ότι θα πρέπει να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση με την εταιρεία που διαχειρίζεται τους σταθμούς αυτούς, τη γαλλική Engie, η οποία εργαζόταν βάσει της υπόθεσης εργασίας πως θα έκλειναν το 2025. Ενδέχεται να απαιτηθεί μεγάλη δημόσια δαπάνη για τη νέα συμφωνία.

Ο κ. Ντε Κρο σημείωσε ακόμη πως τα σχέδια του Βελγίου δεν αφορούν μόνο την παράταση της λειτουργίας των πυρηνικών εργοστασίων. Περιλαμβάνουν επίσης έργα για την αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο βελγικό ενεργειακό μείγμα.

Η υπουργός Ενέργειας Τίνε Φαν ντερ Στράτεν είπε πως βάσει των κυβερνητικών σχεδίων το Βέλγιο θα εξασφαλίζει ως το 2030 κάπου 30% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει από ανανεώσιμες πηγές (ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά, υδρογόνο) ενώ η χρήση πετρελαίου και αερίου θα πρέπει να μειωθεί κατά τουλάχιστον 15% συνολικά, εν μέρει χάρη στην προώθηση της ηλεκτροκίνησης.

Για τον κ. Ντε Κρο, η παράταση «θα επιτρέψει να ενισχύσουμε την (ενεργειακή) ανεξαρτησία της χώρας μας» με φόντο τη γεωπολιτική αναταραχή.

Η δέσμευση η χώρα να προχωρήσει προοδευτικά στην εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας είχε εγγραφεί στη βελγική νομοθεσία το 2003.

Η μισή και πλέον ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώθηκε στο Βέλγιο το 2021 παρήχθη από τους πυρηνικούς της σταθμούς, κατά δεδομένα του διαχειριστή του δικτύου Elia.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου, που απογείωσε τις τιμές του πετρελαίου και του αερίου, ανάγκασε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αρχίσουν να επανεξετάζουν τις επιλογές τους ως προς τον ενεργειακό εφοδιασμό. Η Ευρώπη αναζητεί τρόπους να μειώσει την ενεργειακή εξάρτησή της από τη Ρωσία, που προμηθεύει πάνω από το 40% του φυσικού αερίου που καταναλώνεται στη Γηραιά Ήπειρο, κυρίως στη Γερμανία, στην Ιταλία και κεντροευρωπαϊκά κράτη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση