ΚΟΣΜΟΣ

Βασίλισσα Ελισάβετ: Σπάνια ντοκουμέντα από τη ζωή σαν παραμύθι

Δεν γεννήθηκε για να γίνει βασίλισσα αλλά έζησε μέχρι το τέλος της ζωής της ως η πιο επιδραστική μονάρχης της Μεγάλης Βρετανίας

Βασίλισσα Ελισάβετ: Σπάνια ντοκουμέντα από τη ζωή σαν παραμύθι

Συγκλονιστικό είναι το αφιέρωμα στη ζωή της Ελισάβετ με μοναδικά και σπάνια στιγμιότυπα από το αρχείο του BBC όταν ο πρόωρος θάνατος του πατέρα της άλλαξε ριζικά τη ζωή τη δική της και της Βρετανίας

Δεν γεννήθηκε για να γίνει βασίλισσα αλλά έζησε μέχρι το τέλος της ζωής της ως η πιο επιδραστική μονάρχης της Μεγάλης Βρετανίας. Έμεινε στο θρόνο για τρία τέταρτα του αιώνα και βίωσε όλες τις κοσμογονικές αλλαγές του κόσμου της μετάβασης στον 21 ο αιώνα.

Η ζωή της άλλαξε ξαφνικά ά μετά την παραίτηση του θείου της, Εδουάρδου ο οποίος αποποιήθηκε το θρόνο για να νυμφευθεί τη γυναίκα που αγαπούσε. Σε μία μέρα η οικογένεια της μετακόμισε από ευρύχωρο σπίτι στο Πικαντίλι στο αχανές παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Ο πατέρας της Ελισάβετ, μετονομάστηκε σε Γεώργιο ΣΤ’, και η πριγκίπισσα Ελισάβετ έγινε δεύτερη στη διαδοχή του αγγλικού θρόνου. Η περίοδος όπου ατσαλώθηκε περισσότερο ήταν όταν ξέσπασε ο δεύτερος πόλεμος.

Ήταν το 1940 όταν η 14χρονη Ελισάβετ έκανε την πρώτη της ραδιοφωνική εκφώνηση στο BBC, μέσω του οποίου απευθύνθηκε σε άλλα παιδιά που είχαν απομακρυνθεί από τις πόλεις και κάνοντας ουσιαστικά μια πρόβα για τον μελλοντικό της ρόλο.

Η πριγκίπισσα Ελισάβετ, σε ηλικία μόλις 16 ετών, το 1943, έκανε την πρώτη της δημόσια εμφάνιση, σε μια επίσκεψη στους φρουρούς Γρεναδιέρους, καθώς είχε διοριστεί συνταγματάρχης.

Σε ένα σπάνιο αφιέρωμα του BBC η νεαρή πριγκίπισσα φαίνεται να οδηγεί στρατιωτικό όχημα και να το επιδιορθώνει υπό την επίβλεψη του βασιλιά.

Η πρώτη φορά που η πριγκίπισσα Ελισάβετ είδε τον μελλοντικό της σύζυγο, τον πρίγκιπα Φίλιππο, ήταν το 1934.
Η μητέρα της Ελισάβετ είχε αναφέρει, ότι ήταν αρνητική σε αυτόν τον γάμο επειδή ο Φίλιππος ήταν έκπτωτος αν και στη συνέχεια άλλαξε γνώμη.

Το ζευγάρι παντρεύτηκε στις 20 Νοεμβρίου του 1947 στο Αββαείο του Ουέστμινστερ. Το νυφικό της μέλλουσας διαδόχου του θρόνου σχεδίασε ο Νόρμαν Χάρντελ και η Ελισάβετ ζήτησε να χρησιμοποιηθούν κουπόνια για να αγοραστούν τα υλικά για το νυφικό της.

Ο Βασιλιάς και η Βασίλισσα , η Βασίλισσα Μαίρη και ο πρίγκιπας Ανδρέας της Ελλάδας , η μητέρα του γαμπρού και ο βασιλιάς της Νορβηγίας.

Στις 6 Φεβρουαρίου του 1952 όταν ήταν ακόμα στην Κένυα, διαδόθηκε η είδηση για το θάνατο του Βασιλιά. Σε μία ενθρόνιση απαράλλακτη εδώ και χιλιάδες χρόνια η Ελισάβετ ανεβαίνει στο θρόνο της Μεγάλης Βρετανίας.

Η Ελισάβετ κατάλαβε σχετικά νωρίς ότι για να διατηρήσει τον αναχρονιστικό θεσμό της μοναρχίας έπρεπε να τον εκσυγχρονίσει. Άνοιξε το παλάτι και επέτρεψε στον κόσμο να δει πως περνάει η βασιλική οικογένεια στην καθημερινότητα της. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν θεαματική.

Aν και δεν ήθελε να ξέρει ο κόσμος τι ακριβώς αισθάνεται ήταν ένας άνθρωπος που του άρεσε να διασκεδάζει. Στο σπάνιο αυτό στιγμιότυπο φαίνεται στην αίθουσα των ανακτόρων στα Μπαλμόραλ να χορεύει μαζί με τον Φίλιππο και την Νταϊάνα. Σε αυτήν την αίθουσα σήμερα βρίσκεται το φέρετρο της.

Μια τελετουργική πομπή αναμένεται κατά μήκος του Royal Mile στον Καθεδρικό Ναό του St Giles στο Εδιμβούργο. Το φέρετρο της βασίλισσας αναμένεται να μεταφερθεί στο Λονδίνο και να αναπαυθεί στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση