ΚΟΣΜΟΣ
«Βασιλικοί» πονοκέφαλοι για το Facebook στην Ταϊλάνδη
Το γκρουπ «Royalist Marketplace» (Αγορά Βασιλικών) δημιουργήθηκε τον Απρίλιο από αυτοεξόριστο ακαδημαϊκό και επικριτή της μοναρχίας.
SHARE:
Το Facebook μπλόκαρε την πρόσβαση, από το εσωτερικό της Ταϊλάνδης, σε ένα γκρουπ με ένα εκατομμύριο μέλη το οποίο ήταν επικριτικό απέναντι στον βασιλιά της χώρας- μα πρόσθεσε ότι σχεδιάζει να προσφύγει στη Δικαιοσύνη ενάντια στην απαίτηση της κυβέρνησης για το εν λόγω μπλοκάρισμα.
Η κίνηση αυτή, όπως αναφέρει το Reuters, λαμβάνει χώρα εν μέσω σχεδόν ημερησίων διαδηλώσεων κατά της κυβέρνησης και άνευ προηγουμένου εκκλήσεις για μεταρρυθμίσεις στη μοναρχία.
Το γκρουπ «Royalist Marketplace» (Αγορά Βασιλικών) δημιουργήθηκε τον Απρίλιο από τον Παβίν Τσατσαβαλπονγκούν, αυτοεξόριστο ακαδημαϊκό και επικριτή της μοναρχίας. Το βράδυ της Δευτέρας στη σελίδα του γκρουπ εμφανίστηκε ένα μήνυμα: «Η πρόσβαση σε αυτό το γκρουπ περιορίστηκε εντός της Ταϊλάνδης, κατόπιν αιτήματος του υπουργείου Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας».
Ο Παβίν, που ζει στην Ιαπωνία, είπε ότι το Facebook υπέκυψε στην πίεση της κυβέρνησης, στην οποία κυριαρχεί ο στρατός. «Το γκρουπ μας είναι μέρος της διαδικασίας εκδημοκρατισμού, είναι ένας χώρος ελευθερίας έκφρασης» είπε ο ίδιος στο Reuters. «Κάνοντάς το αυτό, το Facebook συνεργάζεται με το απολυταρχικό καθεστώς για να παρεμποδίσει τη δημοκρατία και καλλιεργεί τον απολυταρχισμό στην Ταϊλάνδη».
Ο Παβίν ίδρυσε νέο γκρουπ με ίδιο όνομα, το οποίο είχε συγκεντρώσει ήδη 455.000 μέλη την Τρίτη.
Το Facebook ανακοίνωσε από πλευράς του πως σχεδιάζει να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για το θέμα, αφού «αναγκάστηκε» να μπλοκάρει την πρόσβαση στο γκρουπ. «Αιτήματα όπως αυτό είναι σοβαρά, έρχονται σε σύγκρουση με τους διεθνείς νόμους ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επηρεάζουν αρνητικά τη δυνατότητα των ανθρώπων να εκφραστούν» είπε εκπρόσωπος του κοινωνικού δικτύου, προσθέτοντας πως «εργαζόμαστε για να προστατέψουμε και υπερασπιστούμε τα δικαιώματα όλων των χρηστών του Ίντερνετ, και ετοιμαζόμαστε να αμφισβητήσουμε νομικά αυτό το αίτημα».
Οι νόμοι της Ταϊλάνδης απαγορεύουν τη δυσφήμηση του βασιλιά και μπορούν να έχουν ως αποτέλεσμα ποινές μέχρι και δεκαπενταετούς φυλάκισης. Νωρίτερα μέσα στον μήνα, ο αρμόδιος για ψηφιακά ζητήματα υπουργός κατηγόρησε το Facebook πως δεν συμμορφωνόταν με αιτήματα περιορισμού του περιεχομένου, μεταξύ των οποίων και προσβολές προς τη μοναρχία. Στις 10 Αυγούστου έδωσε στο Facebook 15 ημέρες να συμμορφωθεί με σχετικές εντολές. Εκπρόσωπος του υπουργείου δήλωσε τη Δευτέρα πως το Facebook συνεργάστηκε πριν την εκπνοή της προθεσμίας, επειδή κατανόησε τις ιδιαίτερες συνθήκες της κοινωνίας της Ταϊλάνδης.