ΚΟΣΜΟΣ
Β. Μπάγερ: Είναι ώρα για «διαπραγμάτευση» για να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία
Ο κ. Μπάγερ θύμισε τους αναρίθμητους θανάτους και τις καταστροφές που έχει προκαλέσει ο πόλεμος τα τελευταία δυο και πλέον χρόνια και πρόσθεσε πως η κατάσταση στα μέτωπα είναι «παγωμένη»
Ο επικεφαλής της κυριότερης παράταξης της ριζοσπαστικής αριστεράς σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο Βάλτερ Μπάγερ, εκτίμησε πως είναι ώρα «να γίνει διαπραγμάτευση» για να τερματιστεί ο πόλεμος που εξαπέλυσε τον Φεβρουάριο του 2022 η Ρωσία στην Ουκρανία, εκφράζοντας «πλήρη υποστήριξη» στην τοποθέτηση που έκανε πρόσφατα ο προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας Φραγκίσκος.
«Πιστεύω ότι το να βοηθήσουμε τον ουκρανικό λαό σημαίνει να κάνουμε προσπάθειες για να τερματιστεί ο πόλεμος», είπε ο αυστριακός κομμουνιστής, 70 ετών, που ονομάστηκε στα τέλη του Φεβρουαρίου υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ), του οποίου είναι πρόεδρος.
Εκφράστηκε στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε χθες Δευτέρα στο European Newsroom, στο οποίο συμμετέχουν ευρωπαϊκά πρακτορεία ειδήσεων (τα AFP, dpa, ANSA, BTA, EFE, LUSA και το ΑΠΕ-ΜΠΕ).
Διευκρίνισε ότι το ΚΕΑ, στο οποίο συμμετέχουν 26 εθνικά κόμματα και υιοθέτησε πρόσφατα το μανιφέστο του ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου, «καταδικάζει απόλυτα τη ρωσική επίθεση» στην Ουκρανία, που αποτελεί «παραβίαση του διεθνούς δικαίου».
Ο κ. Μπάγερ θύμισε τους αναρίθμητους θανάτους και τις καταστροφές που έχει προκαλέσει ο πόλεμος τα τελευταία δυο και πλέον χρόνια και πρόσθεσε πως η κατάσταση στα μέτωπα είναι «παγωμένη».
«Θα ευχόμουν η Ευρωπαϊκή Ένωση (...) να κάνει διπλωματικές προσπάθειες για να αρχίσουν διαπραγματεύσεις ώστε να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός και να εξασφαλιστεί η απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων», συνέχισε.
«Ως προς αυτό, υποστηρίζω πλήρως όσα είπε ο πάπας Φραγκίσκος. Είναι πλέον καιρός να τερματιστεί ο πόλεμος, να γίνει διαπραγμάτευση, να σταματήσουν οι σκοτωμοί», έκρινε.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο ελβετικό τηλεοπτικό δίκτυο RTS, που μεταδόθηκε την 9η Μαρτίου, ο πάπας κάλεσε την Ουκρανία να υψώσει «λευκή σημαία και να διαπραγματευθεί» ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος «προτού τα πράγματα χειροτερέψουν», προκαλώντας πολεμική και μεγάλη διπλωματική ένταση ανάμεσα στο Κίεβο και το Βατικανό.
Στο ΚΕΑ, το οποίο εναντιώνεται στην επέκταση του NATO και στη «νέα κούρσα εξοπλισμών στην Ευρώπη», μέλη είναι κόμματα όπως το γερμανικό Die Linke, το γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Ελλάδα κ.ά., ενώ ακόμη δέκα κόμματα, όπως η Ανυπότακτη Γαλλία (La France Insoumise, LFI) έχουν καθεστώς παρατηρητών.
Καθώς οι δημοσκοπήσεις προοιωνίζονται μεγάλη άνοδο της άκρας δεξιάς στις προσεχείς ευρωεκλογές, ο Βάλτερ Μπάγερ -γιος αντιστασιακού, επιζήσαντα του στρατοπέδου συγκέντρωσης Νταχάου- τόνισε πως έχει «ηθική υποχρέωση» να δώσει μάχη εναντίον των ιδεών της.
«Όμως το να δοθεί μάχη με την άκρα δεξιά προϋποθέτει ισχυρές κοινωνικές πολιτικές» και προώθηση «των συμφερόντων των λαϊκών τάξεων», τόνισε το στέλεχος του KPÖ. Επέμεινε στο ότι έχει μεγάλη σημασία να «απαλλάξουμε τις νέες γενιές από την απειλή της επισφάλειας» και να προσφερθεί ευρεία πρόσβαση σε «αξιοπρεπή και φθηνή στέγη».
Στο απερχόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η πολιτική ομάδα της Αριστεράς (της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς-Βόρειας Πράσινης Αριστεράς, ή ΕΕΑ-ΒΠΑ) έχει 37 έδρες. Ανήκουν τόσο στο ΚΕΑ, όσο και στην πολιτική ομάδα «Τώρα οι άνθρωποι», που έχουν σχηματίσει η Ανυπότακτη Γαλλία, το Ποδέμος (Ισπανία), το Μπλοκ της Αριστεράς (Πορτογαλία), και η Νέα Αριστερά από την Ελλάδα.