ΚΟΣΜΟΣ
Αυτή είναι η ασφαλέστερη πόλη για το 2021
Ανακηρύχθηκε για πρώτη φορά πρώτη, ενώ το 2019 ήταν 8η στην ίδια λίστα
SHARE:
Η ασφάλεια αποτελεί εδώ και καιρό πρωταρχικό μέλημα για τους ταξιδιώτες όταν πρόκειται να αποφασίσουν ποιον προορισμό θα επισκεφθούν. Όμως ο κόσμος έχει ανατραπεί με την έλευση της πανδημίας και η έννοια της ασφάλειας, έχει αλλάξει σημαντικά.
Αυτό μπορεί να εξηγήσει τις αλλαγές στην κορυφή της λίστας Safe Cities Index (SCI) του Economist, ο οποίος κατατάσσει 60 διεθνείς προορισμούς ως προς την ψηφιακή ασφάλεια, την ασφάλεια της υγείας, τις υποδομές, την προσωπική αλλά και την περιβαλλοντική ασφάλεια, μια νέα κατηγορία για φέτος.
Ενώ ασιατικές πόλεις όπως το Τόκιο, η Σιγκαπούρη και η Οσάκα καταλάμβαναν συχνά τις πρώτες θέσεις κάθε χρόνο, φέτος, την πρωτιά κατέχει ένας ευρωπαϊκός προορισμός.
Η Κοπεγχάγη ανακηρύχθηκε για πρώτη φορά η ασφαλέστερη πόλη του κόσμου, συγκεντρώνοντας 82,4 βαθμούς στους 100 στην ετήσια έκθεση. Η πρωτεύουσα της Δανίας, από την όγδοη θέση που ήταν το 2019, έφτασε στην κορυφή της λίστας κυρίως χάρη στην περιβαλλοντική ασφάλεια.
Κοινωνική συνοχή
«Ένας βασικός παράγοντας που καθιστά την Κοπεγχάγη μια τόσο ασφαλή πόλη είναι το χαμηλό ποσοστό εγκληματικότητας, που σήμερα βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία», αναφέρει στην έκθεση ο Λαρς Γουάις, δήμαρχος της Κοπεγχάγης.
«Η Κοπεγχάγη χαρακτηρίζεται επίσης από μεγάλη κοινωνική συνοχή και σχετικά μικρό χάσμα πλούτου. Είναι μια μικτή πόλη όπου τόσο η καθαρίστρια όσο και ο διευθύνων σύμβουλος συναντιούνται στο τοπικό σούπερ μάρκετ και τα παιδιά τους πηγαίνουν στο ίδιο σχολείο. Αυτός είναι ένας από τους πολύ ακρογωνιαίους λίθους του δανέζικου πολιτισμού και συμβάλλει σημαντικά στα υψηλά επίπεδα εμπιστοσύνης και ασφάλειας από τα οποία επωφελούμαστε», πρόσθεσε.
Το Τορόντο του Καναδά βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 82,2 βαθμούς, ενώ η Σιγκαπούρη στην τρίτη, με 80,7 βαθμούς.
Αν και το Σίδνεϋ ήρθε τέταρτο, με 80,1 βαθμούς, η αυστραλιανή πόλη ήταν πρώτη στην κατηγορία ψηφιακής ασφάλειας, ενώ το Τόκιο έλαβε 80,0 βαθμούς, και βρίσκεται στην πέμπτη θέση.
Επιπτώσεις της πανδημίας
«Το Τορόντο και η Κοπεγχάγη τα καταφέρνουν αισθητά καλύτερα στον νέο πυλώνα της περιβαλλοντικής ασφάλειας από ό,τι οποιαδήποτε από τις τρεις πρώτες πόλεις των προηγούμενων ετών», αναφέρει η έκθεση.
Το Άμστερνταμ της Ολλανδίας κατέλαβε την έκτη θέση με 79,3 βαθμούς, ενώ το Ουέλινγκτον της Νέας Ζηλανδίας κατέλαβε την έβδομη θέση με 79,0 βαθμούς και ήταν η πρώτη στην κατηγορία της περιβαλλοντικής ασφάλειας.
Οι πόλεις της Ασίας και του Ειρηνικού, Χονγκ Κονγκ και Μελβούρνη κατέλαβαν από κοινού την όγδοη θέση, ενώ η Στοκχόλμη της Σουηδίας συμπλήρωσε την πρώτη δεκάδα με 78,0 βαθμούς.
Η Νέα Υόρκη μοιράστηκε την 11η θέση με την Βαρκελώνη (και οι δύο πόλεις έλαβαν 77,8 βαθμούς). Η Ουάσινγκτον ήταν πολύ κοντά στη 14η θέση, ενώ το Λονδίνο και το Σαν Φρανσίσκο μοιράστηκαν την 15η θέση.
Αστική ανθεκτικότητα
Όπως είναι αναμενόμενο, η πανδημία αναφέρεται συνεχώς σε όλη την έκθεση, ιδίως στις αξιολογήσεις για την ασφάλεια της υγείας, στην οποία η Κοπεγχάγη σημείωσε πολύ χαμηλότερη βαθμολογία από άλλες κατηγορίες.
Σύμφωνα με τον Νίμα Ασγκάρι, διευθυντή του Παρατηρητηρίου Συστημάτων και Πολιτικών Υγείας της Ασίας και του Ειρηνικού, το θέμα της ανθεκτικότητας των πόλεων επικεντρωνόταν προηγουμένως στις καταστροφές και τις πλημμύρες και όχι στις υγειονομικές κρίσεις, «πιθανότατα επειδή οι άνθρωποι δεν σκέφτηκαν ποτέ ότι το σύστημα υγείας θα κατέρρεε ως συνέπεια της συνεχούς ζήτησης λόγω της πανδημίας». Σύμφωνα με την έκθεση, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον ορισμένοι προορισμοί ήταν λιγότερο προετοιμασμένοι και τελικά λιγότερο επιτυχημένοι στον περιορισμό των επιπτώσεων του κορωνοϊού.
Σημείο καμπής;
Εν τω μεταξύ, η Νάκα Κόντο, συντάκτρια της έκθεσης, σημειώνει ότι η ψηφιακή ασφάλεια έχει καταστεί ακόμη μεγαλύτερη προτεραιότητα τώρα που «όλο και περισσότερη εργασία και εμπόριο έχουν μεταφερθεί στο διαδίκτυο» και θα πρέπει να γίνουν προσαρμογές υπό αυτό το πρίσμα.
«Οι υπεύθυνοι για την ασφάλεια των υποδομών πρέπει να προσαρμοστούν σε δραματικές αλλαγές στις συνήθειες μετακίνησης και στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας που προτιμούν οι άνθρωποι. Οι υπηρεσίες που είναι υπεύθυνες για την προσωπική ασφάλεια πρέπει να αντιμετωπίσουν μια μεγάλη, καθοδηγούμενη από τον εγκλεισμό, μετατόπιση των προτύπων εγκληματικότητας», αναφέρει η Κάντο.
Η έκθεση αναγνωρίζει επίσης ότι η πανδημία έχει επιφέρει «ένα πιθανό σημείο καμπής σε κάθε πυλώνα της αστικής ασφάλειας», παρέχοντας την ευκαιρία στις πόλεις να «επανεκτιμήσουν τους μακροπρόθεσμους κινδύνους που εμποδίζουν την επίτευξη ασφαλών και βιώσιμων πόλεων, καθώς και τις ευκαιρίες για να φτάσουν εκεί».
«Μια ανανεωμένη, πιο ολιστική κατανόηση της αστικής ασφάλειας δίνει ελπίδες για πόλεις που δεν είναι απλώς πιο ασφαλείς από κάθε άποψη, αλλά πιο βιώσιμοι και ευχάριστοι τόποι για να ζει κανείς», προσθέτει.
Έξι πόλεις, το Άμστερνταμ, η Μελβούρνη, το Τόκιο, το Τορόντο, η Σιγκαπούρη και το Σίδνεϊ, έχουν καταφέρει να μπουν στην πρώτη δεκάδα, κάθε χρόνο από την έναρξη της έκθεσης το 2015, ενώ η Κοπεγχάγη είναι τακτικό μέλος από το 2019.