ΚΟΣΜΟΣ
Αυστρία: Έρευνα για τον αντισημιτισμό
Η έκθεση του αυστριακού Κοινοβουλίου υπογραμμίζει ότι ο αντισημιτισμός δεν είναι απλά μια περιθωριακή τάση.
SHARE:
Ο αντισημιτισμός δεν είναι περιθωριακό φαινόμενο στην Αυστρία, σύμφωνα με έκθεση του αυστριακού Κοινοβουλίου, αλλά προέρχεται από την καρδιά της κοινωνίας.
Η Βικτόρια Μπορόχοφ υπήρξε θύμα ενός βίαιου εγκλήματος μίσους, όταν ήταν παιδί.
«Ήμουν 10 ετών. Στο σχολείο μου ήρθε ένα αγόρι προς το μέρος μου στη σκάλα. Σχεδόν με έριξε κάτω από τα σκαλιά. Με έσπρωξε και μου είπε: Σιχαμένη Εβραία, θα σκοτώσω εσένα και όλη την οικογένειά σου. Είναι μόνο η θρησκεία μου, γεννήθηκα με αυτή. Δεν πίστευα ότι ήταν κάτι κακό, μέχρι που έγινε αυτό που σας είπα. Μετά και για πολλά χρόνια δεν τολμούσα να πω ότι ήμουν Εβραία, φοβόμουν ότι θα δεχόμουν κι άλλες επιθέσεις», τονίζει η Βικτόρια στο euronews.
Κι όμως οι Αυστριακοί γενικά δείχνουν να είναι σχετικά ανεκτικοί. Μια πανευρωπαϊκή έρευνα κατέδειξε ότι στα ανατολικά άκρα της Ευρώπης ένας Εβραίος γείτονας θα γινόταν δεκτός μόνο από μια μικρή μειοψηφία...
Όμως σε όλο και περισσότερες περιπτώσεις ο αντισημιτισμός καταλήγει σε βία. Στην Αυστρία τα τελευταία χρόνια τα σχετικά εγκλήματα έχουν διπλασιαστεί. Σύμφωνα με την έκθεση του Κοινοβουλίου, ιδιαίτερα επιρρεπείς σε αντισημιτικές συμπεριφορές είναι κυρίως εκείνοι που πιστεύουν σε θεωρίες συνωμοσίας, κάτι που παρατηρείται τελευταία και στις διαδηλώσεις κατά των lockdown.
Όπως σημειώνει ο πρόεδρος της αυστριακής Κάτω Βουλής Βόλφγκανγκ Ζομπότκα, «το Ισραήλ περιγράφεται ως ένα κράτος που παίρνει τους πολίτες τους ομήρους και τους παραδίδει στις εταιρείες, ένα σταθερό στερεότυπο: Οι Εβραίοι είναι τόσο άπληστοι που θα παρέδιδαν ακόμη και τους ομόθρησκούς τους για χάρη του χρηματικού κέρδους».
Αυτές τις ημέρες, η Αυστρία μνημονεύει μια θλιβερή επέτειο. Πριν 600 χρόνια, στο τότε Δουκάτο της Αυστρίας, εξολοθρεύθηκε το σύνολο του εβραϊκού πληθυσμού.
«Ο τότε κυβερνών, ο Αλβέρτος ο Πέμπτος, εξολόθρευσε την εβραϊκή κοινότητα. Έβαλε Εβραίους σε βάρκες στον Δούναβη, βάρκες χωρίς κουπιά, και καταδίκασε σε κάψιμο στην πυρά τους 200 πλουσιότερους Εβραίους. Αυτό κατέστρεψε ολοκληρωτικά την κοινότητα. Η Συναγωγή που ήταν εδώ, σε αυτήν την πλατεία, καταστράφηκε και αυτή», εξηγεί στο euronews η διευθύντρια του Εβραϊκού Μουσείου της Βιέννης Ντανιέλε Σπέρα.
Με την πάροδο του χρόνου, σύντομα θα εκλείψουν οι μάρτυρες που έζησαν το Ολοκαύτωμα και μαζί τους ένα σημαντικό όπλο κατά του αντισημιτισμού που συνεχίζει να διχάζει και να τραυματίζει τους ανθρώπους σε Αυστρία και Ευρώπη. Πλέον είναι στα χέρια των πολιτικών να θεσμοθετήσουν προγράμματα ευαισθητοποίησης στα σχολεία.