ΚΟΣΜΟΣ

Αυστρία: Διακήρυξη υπέρ του πυρηνικού αφοπλισμού

No profile pic

Δυναμικά υπέρ του πυρηνικού αφοπλισμού τοποθετούνται ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς και ο υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, σε διακήρυξή τους με την ευκαιρία της "Παγκόσμιας ημέρας για την πλήρη κατάργηση των πυρηνικών όπλων", τονίζοντας πως "75 χρόνια μετά τις βόμβες στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι και μετά από περίπου 2.000 δοκιμές πυρηνικών όπλων με ζημιές επί γενεών για τον άνθρωπο και τη φύση, γνωρίζουμε ότι τα πυρηνικά όπλα δεν φέρνουν ασφάλεια, αλλά θάνατο και πόνο".

"Έφτασε επιτέλους η ώρα, τα κράτη που διαθέτουν πυρηνικά όπλα να λάβουν σοβαρά υπόψη τις υποχρεώσεις τους για αφοπλισμό και να εφαρμόσουν τις δεσμεύσεις τους", τονίζει ο καγκελάριος, επικρίνοντας το γεγονός πως, αντί να δεσμευτούν για τον πυρηνικό αφοπλισμό, όπως προβλέπεται στη "Συνθήκη μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων" που είχε υπογραφεί πριν από 50 χρόνια, αυτή εξακολουθεί να μην εφαρμόζεται.

Αντ 'αυτού, όπως επισημαίνει ο ίδιος, όλα τα πυρηνικά εξοπλισμένα κράτη προωθούν επί του παρόντος εξαιρετικά ακριβά προγράμματα εκσυγχρονισμού και εξοπλισμού δεκαετιών, για τα οπλοστάσια τους.

Σύμφωνα με τον καγκελάριο, η Αυστρία καταβάλλει προσπάθειες για περαιτέρω βήματα αφοπλισμού, φιλοξενώντας για παράδειγμα τις "αμερικανορωσικές συνομιλίες για τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων", ενώ υπαρξιακής σημασίας είναι η επέκταση της νέας συμφωνίας START και η περαιτέρω κατάργηση των οπλοστασίων.

"Η συνθήκη του 2017 για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων, για της οποίας την υπογραφή και την επικύρωση η Αυστρία διαδραμάτισε βασικό ρόλο, είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό ορόσημο στο δρόμο προς έναν κόσμο στον οποίο κανείς δεν πρέπει να ζει πλέον με φόβο για πυρηνικά όπλα", σημείωσε ο Σεμπάστιαν Κούρτς, ο οποίος ήταν ο ίδιος υπουργός Εξωτερικών εκείνη την εποχή.

Η Συνθήκη υιοθετήθηκε τον Ιούλιο του 2017 από μία μεγάλη πλειοψηφία κρατών και σήμερα έχει υπογραφεί από 84 χώρες και έχει επικυρωθεί από 45, ενώ για να τεθεί σε ισχύ απαιτούνται 50 επικυρώσεις της.

Από την πλευρά του, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ προειδοποιεί πως "τρία τέταρτα του αιώνα μετά από την ίδρυση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, δεν επιτρέπεται να περάσουν άλλα 75 χρόνια έως ότου επιτευχθεί ο κοινός στόχος ενός κόσμου χωρίς πυρηνικά όπλα".

Το μεγαλύτερο κόμμα της αυστριακής αντιπολίτευσης, το Σοσιαλδημοκρατικό, διαμηνύει πως δεν βλέπει "καμία δικαιολογία για την κατοχή και τις δοκιμές πυρηνικών όπλων", με την βουλευτή και αρμόδια του τομέα Παγκόσμιας Ανάπτυξης, Πέτρα Μπάιρ, να καταγγέλει πως "εννέα χώρες στον κόσμο εξακολουθούν να έχουν περισσότερα από 13.000 πυρηνικά όπλα, με τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες να διατηρούν περίπου 2.000 από αυτά σε κατάσταση ετοιμότητας, που είναι έτοιμα για χρήση μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας και αποτελούν μόνιμη απειλή".

Σύμφωνα με την ίδια, "εάν κυκλοφορούν λιγότερα όπλα, ο κίνδυνος είναι χαμηλότερος, ο δρόμος προς έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα εξακολουθεί να είναι μακρύς και βραχώδης, τα πρώτα βήματα έχουν γίνει, μία παγκόσμια απαγόρευση των πυρηνικών όπλων είναι ο στόχος".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση