ΚΟΣΜΟΣ

Αυστηρό μήνυμα Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας

Παρόλο που οι ΗΠΑ δεν έχουν υπογράψει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπογραμμίζει ξεκάθαρα τη σημασία που έχει το εθιμικό Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας για τη διασφάλιση της διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες.

Αυστηρό μήνυμα Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας

Αυστηρή προειδοποίηση στην Κίνα έστειλε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με αφορμή το επεισόδιο που σημειώθηκε στις 6 Φεβρουαρίου στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, όπου η κινεζική ακτοφυλακή φέρεται να χρησιμοποίησε συσκευές λέιζερ εναντίον του πληρώματος ενός πλοίου της Ακτοφυλακής των Φιλιππίνων. Η ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου κάνει λόγο για μια ενέργεια που οδήγησε στη προσωρινή τύφλωση των μελών του πληρώματος και σημειώνει ότι πρόκειται για μια προκλητική και μη ασφαλή συμπεριφορά που συνιστά κατάφορη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.

Παρόλο που οι ΗΠΑ δεν έχουν υπογράψει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπογραμμίζει ξεκάθαρα τη σημασία που έχει το εθιμικό Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας για τη διασφάλιση της διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες. Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική πλευρά στις επαφές που έχει με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν παραλείπει να υπογραμμίζει τις ομοιότητες που υπάρχουν μεταξύ της Ανατολικής Μεσογείου και της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας ως προς το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Ειδικότερα, όσον αφορά το επεισόδιο που σημειώθηκε με την Ακτοφυλακή των Φιλιππίνων, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε την Κίνα να σεβαστεί την οριστική και αμετάκλητη απόφαση με την οποία το Διεθνές Δικαστήριο αναγνώρισε το 2016 τη θαλάσσια δικαιοδοσία των Φιλιππίνων στην περιοχή που αμφισβητούνταν από το Πεκίνο.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, «η επικίνδυνη επιχειρησιακή συμπεριφορά που επιδεικνύει η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας απειλεί άμεσα την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα, παραβιάζει την ελευθερία ναυσιπλοΐας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας όπως την εγγυάται το Διεθνές Δίκαιο, και υπονομεύει τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες. Όπως αντικατοπτρίζεται σε μια νομικά δεσμευτική απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου που εκδόθηκε τον Ιούλιο του 2016, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας δεν έχει νόμιμες θαλάσσιες αξιώσεις στην (περιοχή) ‘Second Thomas Shoal’. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επαναλαμβάνουν, σύμφωνα με τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, ότι η διαιτητική απόφαση του 2016 είναι οριστική και νομικά δεσμευτική για τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και τις Φιλιππίνες και καλούν τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας να συμμορφωθεί με την απόφαση».

Με δεδομένο τον μη διαφιλονικούμενο χαρακτήρα της περιοχής λόγω της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου, η Ουάσιγκτον υπενθυμίζει στο Πεκίνο ότι οποιαδήποτε ενέργεια εναντίον των Φιλιππίνων στη συγκεκριμένη θαλάσσια ζώνη θα μπορούσε να ενεργοποιήσει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από την Συνθήκη Αμοιβαίας Άμυνας ΗΠΑ- Φιλιππίνων του 1951.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται στο πλευρό των Φιλιππινέζων συμμάχων τους για την τήρηση της διεθνούς θαλάσσιας τάξης που βασίζεται σε κανόνες και επιβεβαιώνουν ότι μια ένοπλη επίθεση στις ένοπλες δυνάμεις, σε πλοία ή σε αεροσκάφη των Φιλιππίνων, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Ακτοφυλακής, στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, θα ενεργοποιήσει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από την Συνθήκη Αμοιβαίας Άμυνας ΗΠΑ- Φιλιππίνων του 1951», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση