ΚΟΣΜΟΣ

Αστεροειδής σε μέγεθος ελέφαντα πέρασε πολύ κοντά από τη Γη

Ο αστεροειδής «2023 BU» πέρασε πάνω από το νότιο άκρο της Νότιας Αμερικής

Αστεροειδής σε μέγεθος ελέφαντα πέρασε πολύ κοντά από τη Γη
Σκεφτείτε ένα μίνι βαν ή καλύτερα έναν ελέφαντα να ...κόβει βόλτες στο Διάστημα προσεγγίζοντας τη Γη μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια του πλανήτη. Αυτό συνέβη σήμερα στις 2:30 τα ξημερώματα, ώρα Ελλάδος, όπως ανακοίνωσε η NASA με τις εικόνες του αστεροειδούς, ονόματι «2023 BU», να μεταδίδονται ζωντανά μέσω ρομποτικών τηλεσκοπίων.

Όπως σχολιάζει το BBC, ο αστεροειδής πέρασε «ξυστά» από τη Γη πριν από λίγες ώρες και αν δεν τον είχε ανακαλύψει ένας ερασιτέχνης αστρονόμος ούτε θα τον είχαμε πάρει χαμπάρι...
 
Περίπου στο μέγεθος ενός μίνι λεωφορείου, ο διαστημικός βράχος, γνωστός ως 2023 BU, πέρασε πάνω από το νότιο άκρο της Νότιας Αμερικής σε απόσταση 3.600 χλμ από την επιφάνεια της Γης. Με διάμετρο που υπολογίζεται από 3,5 έως 8,5 μέτρα, ο αστεροειδής διαλύθηκε ψηλά στην ατμόσφαιρα, δημιουργώντας μια εντυπωσιακή βολίδα.
 
troxia
H τροχιά του αστεροειδή που δείχνει ότι πέρασε πιο κοντά στη Γη από ό,τι ορισμένοι δορυφόροι
H τροχιά του αστεροειδή που δείχνει ότι πέρασε πιο κοντά στη Γη από ό,τι ορισμένοι δορυφόροι
Αξίζει να σημειωθεί ότι,η βαρύτητα του πλανήτη μας τράβηξε τον αστεροειδή 2023 BU και «προσάρμοσε» την πορεία του στο διάστημα. «Πριν συναντήσει τη Γη, η τροχιά του αστεροειδούς γύρω από τον Ήλιο ήταν περίπου κυκλική, προσεγγίζοντας την τροχιά της Γης, και χρειάστηκαν 359 ημέρες για να ολοκληρωθεί η τροχιά του γύρω από τον Ήλιο», ανέφερε η αμερικανική διαστημική υπηρεσία σε δήλωσή της.
 

Η ανακάλυψη του αστεροειδούς έγινε στις 21 Ιανουαρίου από τον ερασιτέχνη αστρονόμο Γκενάντι Μπορίσοφ, ο οποίος δραστηριοποιείται στην Κριμαία, τη χερσόνησο που κατέλαβε η Ρωσία από την Ουκρανία το 2014.

Από την πλευρά της, η ΝΑSA έσπευσε να καθησυχάσει την διεθνή κοινότητα ότι δεν ελλοχεύει κίνδυνος για τον πλανήτη μας. «Ένας μικρός αστεροειδής κοντά στη Γη θα έχει μια πολύ κοντινή συνάντηση με τον πλανήτη μας, λίγο πάνω από το νότιο άκρο της Νότιας Αμερικής», που εκτιμάται σε μόλις 3.600 χιλιόμετρα από την επιφάνεια της Γης. Αυτό είναι λιγότερο από το 3% της μέσης απόστασης μεταξύ Γης και Σελήνης. Μπορεί να ακούγεται μεγάλη απόσταση, αλλά αυτός ο αστεροειδής θα είναι ο τέταρτος κοντινότερος που θα περάσει από τη Γη από τότε που άρχισαν οι καταγραφές».

Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους δεν χρειαζόταν να ανησυχούμε, η αμερικανική διαστημική υπηρεσία διευκρίνισε, μεταξύ άλλων:

«Πρόκειται για ένα αστεροειδή μικρού μεγέθους, διαμέτρου 3,5 έως 8,5 μέτρων. Προφανώς έχει, περίπου, το μέγεθος ενός ελέφαντα. Αστεροειδείς μικρότεροι από 25 μέτρα είναι πιθανό να καούν, οδηγώντας σε μικρές ή καθόλου ζημιές στο έδαφος. Ο αστεροειδής είχε ανακαλυφθεί το περασμένο Σάββατο από τον ερασιτέχνη αστρονόμο Γκενάντι Μπορίσοφ από την Κριμαία, ο οποίος είχε ανακαλύψει το 2019 και τον διαστρικό κομήτη 2I/Borisov. Ακολούθησαν παρατηρήσεις του «2023 BU» από δεκάδες άλλα παρατηρητήρια σε όλο τον κόσμο. Η τελική ανάλυση των δεδομένων της τροχιάς του έγινε από το Κέντρο Μελετών Κοντινών στη Γη Αντικειμένων (CNEOS) του Εργαστηρίου Αεριώθησης (JPL) της NASA στην Καλιφόρνια».

Ωστόσο, οι Αμερικανοί ερευνητές πρόβλεψαν ότι ο αστεροειδής θα περάσει σε ασυνήθιστα κοντινή απόσταση από τη Γη.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αστεροειδείς θεωρούνται κατάλοιπα από το σχηματισμό του ηλιακού συστήματος και υπολογίζονται σε εκατομμύρια. Μπορούμε να τους περιγράψουμε ως τεράστιους βράχους σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο με το μέγεθός τους να ποικίλλει από λίγες δεκάδες μέτρα μέχρι εκατοντάδες χιλιόμετρα.
 
asteroeid
Γράφημα που εξηγεί πόσο πιθανό είναι να χτυπηθεί η Γη από αστεροειδή
Γράφημα που εξηγεί πόσο πιθανό είναι να χτυπηθεί η Γη από αστεροειδή


Υπενθυμίζεται ότι, το 2013, αστεροειδής που εισήλθε στην ατμόσφαιρα της Γης πάνω από τη νότια Ρωσία κοντά στην πόλη Τσελιαμπίνσκ, ήταν ένα αντικείμενο πλάτους κοντά στα 20 μέτρα και στο «διάβα του, είχε προκάλεσε ένα ωστικό κύμα που έσπασε τα παράθυρα πολλών σπιτιών στο έδαφος.

Δείτε βίντεο από το 2013:

 

Πηγή:protothema.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση