Άρον - άρον επέστρεψε στο Λονδίνο ο πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον, μετά την παραίτηση της διαδόχου του Λιζ Τρας. Όπως μεταδίδουν τα βρετανικά ΜΜΕ, ο Τζόνσον επέστρεψε από την Δομινικανή Δημοκρατία πίσω στη Βρετανία τα ξημερώματα και μάλιστα σε οικονομική θέση. Μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται να κάνει γνωστές τις προθέσεις του, ενώ όλα δείχνουν ότι σταδιακά κερδίζει έδαφος στην προσπάθειά του να επιστρέψει στην Ντάουνινγκ Στριτ , με τον Ρίσι Σούνακ όμως να μοιάζει αυτή τη στιγμήν λίγα βήματα μπροστά.
Όλα αυτά την ώρα που οι επικριτές του προειδοποιούν πως με τις κινήσεις του οδηγεί το κόμμα των Συντηρητικών σε ακόμα βαθύτερη ύφεση καθώς ξεκινά η κοινοβουλευτικής έρευνας για το σκάνδαλο του Partygate.
Καθώς ο πρώην πρωθυπουργός επέστρεφε βιαστικά από τις διακοπές του στην Καραϊβική για να συγκεντρώσει τους 100 βουλευτές που χρειάζεται για να θέσει υποψηφιότητα, ο Ρίσι Σουνάκ παραμένει το φαβορί για τη νίκη με σχεδόν 90 δημοσίως δηλωμένους υποστηρικτές, συμπεριλαμβανομένων των Ντόμινικ Ράαμπ και Σατζίντ Τζάβιντ. Σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ έχει ήδη ξεπεράσει το όριο των 100 ονομάτων που απαιτείται για να μπει στο ψηφοδέλτιο.
Ωστόσο, ο Τζόνσον περνά στην αντεπίθεση καθώς κέρδισε την υποστήριξη έξι νυν υπουργών - του ανάμεσά τους και ο υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας, ενώ και η πρώην υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πάτελ θεωρείται πιθανό να ταχθεί ξανά υπέρ του.
Οι σύμμαχοι του Τζόνσον είναι βέβαιοι ότι θα πιάσει «εύκολα» το όριο των 100 βουλευτών και υποστηρίζουν ότι θα είναι ισχυρός υποψήφιος για να κερδίσει σε μια ψηφοφορία των 150.000 μελών των Τόρις. Οι ίδιο θέλουν συμφωνία Τζόνσον Σούνακ για να αποφευχθεί η προσφυγή σε ψηφοφορία των μελών.
Οι επικριτές του Τζόνσον αμφισβητούν ξεκάθαρα το ότι θα φτάσει τους 100 υποστηρικτές, υπενθυμίζοντας ότι ήταν ο ίδιος που πριν από λίγους μήνες ουσιαστικά διέλυσε το κόμμα. Άλλωστε ήταν η συνεχιζόμενες παραιτήσεις μελών της κυβέρνησής τους εκείνες που τελικά τον οδήγησαν σε παραίτηση και όχι τα σκάνδαλα του Partygate.
Πάντως, οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι αν γινόταν πρωθυπουργός, θα μπορούσε να αναζωπυρώσει τη δημόσια οργή για το σκάνδαλο που οδήγησε τον ίδιο και άλλους να τιμωρηθεί με πρόστιμο από την Αστυνομία για παραβίαση των κανόνων του Covid κατά τη διάρκεια του κλειδώματος. Οι επικριτές του πρώην πρωθυπουργού σημειώνουν ακόμα ότι ορισμένοι βουλευτές των Τόρις θα ήταν πιθανό να ανεξαρτητοποιηθούν ή να αποστατήσουν σε άλλο κόμμα αν κέρδιζε ξανά.
Κούρσα για τρεις ή για δύο;
Ούτε ο Τζόνσον ούτε ο Σουνάκ έχουν ακόμη δηλώσει επίσημα την υποψηφιότητά τους, ενώ η Πένι Μόρνταουντ, η επικεφαλής της Βουλής των Κοινοτήτων, έγινε η πρώτη που ανακοίνωσε ότι είναι υποψήφια. Εάν και οι τρεις υποψήφιοι καταφέρουν να μπουν στο ψηφοδέλτιο με την υποστήριξη περισσότερων από 100 βουλευτών ο καθένας, Σουνάκ και Μόρνταουντ μπορεί να προσπαθήσουν να βγάλουν τον Τζόνσον από την κούρσα.
Ο Τζόνσον έχει σχεδόν 50 δημοσίως δηλωμένους υποστηρικτές. Ο Ρις-Μογκ, ο υπουργός Επιχειρήσεων, είναι ένας από αυτούς που οργανώνονται υπέρ του Τζόνσον, ενώ ο υπουργός Άμυνας, Μπεν Γουάλας, ο οποίος απέκλεισε τον εαυτό του από την κούρσα παρά τη δημοτικότητά του στα μέλη των Τόρις, δήλωσε ότι "θα έτεινε προς" την υποστήριξη του Τζόνσον.
Οι σύμμαχοι του Τζόνσον δήλωσαν ότι ελπίζουν ότι θα μπορούσε να γίνει μια συμφωνία με τον Σούνακ ώστε να μην κατέβουν και οι δύο. Ο Τζόνσον για να το πετύχει θα υποστηρίξει ότι μόνο ο ίδιος έχει τη δυνατότητα να κερδίσει τις εκλογές, παρά τη δημοσκόπηση της Opinium που δείχνει ότι ο Σούνακ θα τα πήγαινε καλύτερα απέναντι στον Κίρ Στάρμερ των Εργατικών. Οι υποστηρικτές του Σούνακ πρότειναν ότι μια συμφωνία είναι απίθανη, αλλά ότι ο πρώην Καγκελάριος του Θησαυροφυλακίου θα ήταν πρόθυμος να μιλήσει με οποιονδήποτε.
Ο Τζόνσον θέλει να «εξαφανίσει» το Partygate
Ορισμένοι από τους βουλευτές που υποστηρίζουν τον Τζόνσον πιστεύουν ότι θα μπορούσε να πείσει ένα υπουργικό συμβούλιο να σταματήσει την έρευνα της για το Partygate, με την δικαιολογία ότι θα εκείνη θα παρέσυρε υπουργούς, αξιωματούχους και συμβούλους να δώσουν στοιχεία και η προσοχή του κοινού θα έμενε γύρω από την υπόθεση του σκανδάλου.
Ένας εν ενεργεία πρωθυπουργός θα μπορούσε να απορρίψει την έρευνα μόνο μετά από κερδισμένη πρόταση στη Βουλή των Κοινοτήτων ή προκηρύσσοντας εκλογές.
Εκτός από το Partygate, υπάρχουν και άλλα ερωτήματα για την διακυβέρνηση Τζόνσον όπως ένας δωρητή που χρηματοδότησε την ανακαίνιση του διαμερίσματός του στην Ντάοουνινγκ Στριτ, και η αποτυχία του να αντιμετωπίσει γρήγορα τα σκάνδαλα με τα λόμπι και τη σεξουαλική παρενόχληση.
Ορισμένοι βουλευτές των Τόρις διαφωνούν με την απόφαση του πρώην πρωθυπουργού να πάει διακοπές δύο εβδομάδων στην Καραϊβική, ενώ το κοινοβούλιο συνεδρίαζε, και για την προθυμία του να επιτρέψει πλούσιοι δωρητές των Τόρις να του πληρώνουν μια ζωή γεμάτη ανέσεις.
Δεν αποκλείεται η επιστροφή
Ενώ ο Σουνάκ παραμένει ο επικρατέστερος υποψήφιος, η ιδέα ότι ο Τζόνσον θα μπορούσε να επιστρέψει εφικτά στο Νο 10 έχει αρχίσει να γίνεται κατανοητή μεταξύ των συντηρητικών βουλευτών που τον εκδίωξαν.
Ένας ανώτερος βουλευτής των Συντηρητικών δήλωσε: «Μου φαίνεται ότι θα πάρει τις 100 υποψηφιότητες. Και με τα μέλη, νομίζω ότι θα είναι ο Μπόρις. Πραγματικά το πιστεύω. Αυτό που ήταν διδακτικό είναι ο αριθμός των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έλαβα από τους ντόπιους, όχι όλοι τους μέλη του κόμματος ομολογουμένως, που έλεγαν να επιστρέψει ο Μπόρις. Υπήρχε αρκετός θυμός για τον τρόπο με τον οποίο καθαιρέθηκε. Έτσι, αν αποφασίσουν τα μέλη, νομίζω ότι πρέπει να επιστρέψει στο Νο 10».