ΚΟΣΜΟΣ
Επιστρέφει στο "τραπέζι" των συνομιλιών η AstraZeneca
Η εταιρεία ενημέρωσε το βράδυ της Τρίτης την Κομισιόν ότι δεν θα προσέλθει στη συνάντηση - Θα γίνει, λέει εκπρόσωπος της εταιρείας
SHARE:
Προς ανοιχτή σύγκρουση δείχνουν να οδηγούνται η Ε.Ε. με την AstraZeneca για το ζήτημα της μη τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων για τις παραδόσεις των δόσεων του εμβολίου της εταιρείας κατά της Covid-19. Για τη σημερινή συνεδρίαση της καθοδηγητικής επιτροπής της Ε.Ε. για τα εμβόλια – θα λάμβανε χώρα στις 18.30 το απόγευμα τοπική ώρα – πληροφορίες της «Καθημερινής», ανέφεραν ότι η εταιρεία ενημέρωσε αργά χθες το βράδυ την Κομισιόν ότι δεν θα προσέλθει στη συνάντηση, καθώς ετοιμάζει την απάντησή της στην επιστολή που έλαβε την Κυριακή από την επίτροπο Υγείας Στέλλα Κυριακίδου.
Σε τηλεγράφημά του πάντως το Αθηναϊκό Πρακτορείο αναφέρεται ότι "η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca διέψευσε ότι αρνήθηκε να προσέλθει σε συνάντηση με την Ευρωπαϊκή Ενωση με θέμα την τροφοδοσία της Ευρώπης σε εμβόλια κατά της Covid-19 και δηλώνει ότι η συνάντηση θα γίνει σύμφωνα με το πρόγραμμα αργότερα σήμερα".
«Θα συναντηθούμε με την Ευρωπαϊκή Ενωση αργότερα σήμερα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του εκπρόσωπος της εταιρείας.
Κοινοτικές πηγές αναφέρουν ότι όντως υπάρχουν ρήτρες «βέλτιστης προσπάθειας» στη σύμβαση με την εταιρεία, που δεν επιτρέπουν νομικές ενέργειες που να συνδέονται απευθείας με την καθυστέρηση στην προμήθεια των δόσεων. Ωστόσο – τονίζουν – η σύμβαση προ-αγοράς του περασμένου Αυγούστου προέβλεπε ότι, σε αντάλλαγμα για τα 336 εκατομμύρια που έλαβε η εταιρεία από την Ε.Ε., θα διασφάλιζε ότι θα είχε την αναγκαία παραγωγική ικανότητα για να τηρήσει τα χρονοδιαγράμματα. «Δεν μπορούν να πετάνε το μπαλάκι τώρα στον Βέλγο υπεργολάβο τους», σημειώνουν οι ίδιες. «Υπάρχει ξεκάθαρο νομικά ζήτημα».
Επιταχύνονται εν τω μεταξύ οι διαδικασίες σύστασης του «μηχανισμού διαφάνειας» για τις εξαγωγές εμβολίων εκτός Ε.Ε., με σκοπό να είναι έτοιμος την Παρασκευή. Κοινοτικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι θα είναι ένας μηχανισμός «με δόντια» – που να μπορεί με άλλα λόγια να μπλοκάρει εξαγωγές σε τρίτες χώρες αν αυτό κριθεί απαραίτητο.