ΚΟΣΜΟΣ

Απόγονοι του τελευταίου Ιταλού βασιλιά διεκδικούν τα κοσμήματα που κατείχε η οικογένεια

Τα εν λόγω κοσμήματα θεωρούνται το μόνο μέρος της βασιλικής περιουσίας που δεν κατασχέθηκε από το ιταλικό κράτος μετά την κατάργηση της μοναρχίας

Απόγονοι του τελευταίου Ιταλού βασιλιά διεκδικούν τα κοσμήματα που κατείχε η οικογένεια

Οι απόγονοι του τελευταίου βασιλιά της Ιταλίας, Ουμβέρτου Β' υπέβαλαν το πρώτο τους επίσημο αίτημα με σκοπό να ανακτήσουν τα κοσμήματα της βασιλικής οικογένειας, τα οποία για σχεδόν 76 χρόνια βρίσκονται σε θυρίδα ασφαλείας στην τράπεζα της Ιταλίας.

Η τράπεζα παρέλαβε τα κοσμήματα τον Ιούνιο του 1946 μερικές μέρες μετά την κατάργηση της μοναρχίας και την έναρξη της εξορίας του βασιλιά Ουμβέρτου Β' και των κληρονόμων του. Ο λόγος για περισσότερα από 6.000 διαμάντια και 2.000 μαργαριτάρια τοποθετημένα σε καρφίτσες και περιδέραια που φορούσαν διάφορες βασίλισσες και πριγκίπισσες.

Δεν είναι σαφές πόσο αξίζουν οι πολύτιμοι λίθοι, αν και στο παρελθόν έχουν δοθεί εξαιρετικά διαφορετικές εκτιμήσεις που ξεκινούσαν από 18 και έφταναν τα 300 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με την ιστορική έρευνα, ο Ουμβέρτος Β' είχε αναθέσει στον Φαλκόνε Λουκιφέρο, τον υπουργό του βασιλικού οίκου, να δώσει τα κοσμήματα στον Λουίτζι Εϊνάουντι, τον τότε διοικητή της τράπεζας της Ιταλίας και αργότερα πρόεδρος της χώρας, με σκοπό να τα φυλάξει. Ο Ουμβέρτος Β' πέρασε τα χρόνια της εξορίας του στην Πορτογαλία, χωρίς να ξαναπατήσει το πόδι του στην Ιταλία. Πέθανε σε ηλικία 78 ετών στη Γενεύη, όπου νοσηλευόταν με καρκίνο, το 1983.

Στο μεταξύ, τα κοσμήματα αυτά θεωρούνται το μόνο μέρος της βασιλικής περιουσίας που δεν κατασχέθηκε από το ιταλικό κράτος μετά την κατάργηση της μοναρχίας, στοιχείο που θα μπορούσε να βοηθήσει τους απογόνους του λεγόμενου οίκου της Σαβοΐας να τα ξαναπάρουν υπό την κατοχή τους. Ο Σέρτζιο Ορλάντι, δικηγόρος της οικογένειας, εκτίμησε μιλώντας στην εφημερίδα Corriere della Sera ότι «η οικογένεια Σαβοΐας θα πάρει πίσω τα κοσμήματα».

Ένας άλλος παράγοντας που θα μπορούσε να υποστηρίξει το αίτημα της οικογένειας είναι ότι τα κοσμήματα λέγεται ότι δόθηκαν είτε ως δώρα από διάφορους βασιλείς είτε ήταν προσωπικές αγορές.

Πάντως, ένα άτυπο αίτημα είχε ήδη απορριφθεί από την τράπεζα της Ιταλίας τον Νοέμβριο. «Το [αίτημα για] επιστροφή δεν μπορεί να γίνει δεκτό, λαμβάνοντας υπόψη τις ευθύνες του θεματοφύλακα», φέρεται να δήλωσαν οι δικηγόροι της τράπεζας.

Μέχρι τώρα, οι απόγονοι δεν είχαν προβεί σε καμία επίσημη ενέργεια για την ανάκτηση των κοσμημάτων λόγω φόβου ότι μπορεί μια τέτοια κίνηση να πυροδοτήσει κύμα αντιδράσεων στην ιταλική κοινή γνώμη.  Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις το 2002 επετράπη στους άρρενες απόγονους του οίκου της Σαβοΐας να εισέλθουν ξανά στην Ιταλία

 

Με πληροφορίες από Guardian

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση