ΚΟΣΜΟΣ

Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης η Μαλάλα Γιουσαφζάι, το κορίτσι – σύμβολο του Αφγανιστάν

«Δύσκολο να εκφράσω την χαρά και την ευγνωμοσύνη μου» λέει η ίδια

No profile pic

Πριν από οκτώ χρόνια η είδηση πως οι Ταλιμπάν του Αφγανιστάν είχαν πυροβολήσει μια 15χρονη μαθήτρια προσπαθώντας να τη σκοτώσουν, επειδή επέμενε να πάει στο σχολείο, έκανε τον γύρο του κόσμου.

Η Μαλάλα Γιουσαφζάι όχι μόνο πήγε σχολείο αλλά συνέχισε άοκνα και το δικό της ταξίδι προς τη γνώση αλλά και τη διεκδίκηση του αυτονόητου σε άλλα μέρη της Γης δικαιώματος στην εκπαίδευση για όλα τα κορίτσια, παντού, και αναδείχθηκε σε κορίτσι-σύμβολο του Αφγανιστάν και σε παγκόσμιο σύμβολο για το δικαίωμα στην εκπαίδευση.

Και οκτώ χρόνια μετά μοιράστηκε με τον κόσμο τη χαρά της που αποφοίτησε από το διακεκριμένο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στη Βρετανία.

 

 


«Δύσκολο να εκφράσω την χαρά και την ευγνωμοσύνη μου που απέκτησα το πτυχίο μου στην Φιλοσοφία, Πολιτική και Οικονομία από την Οξφόρδη» αναφέρει σε ανάρτησή της στο Twitter η 22χρονη. Το κείμενό της συνοδεύεται από φωτογραφίες, η μία εκ των οποίων την εμφανίζει να γιορτάζει την αποφοίτησή της με ένα γλυκό πλαισιωμένη από τους δικούς της.

«Δεν γνωρίζω ποια θα είναι η συνέχεια. Προς το παρόν, θα είναι Netflix, διάβασμα και ύπνος» προσθέτει.


Η Μαλάλα είχε ξεκινήσει τον προσωπικό της αγώνα το 2007, όταν οι Ταλιμπάν είχαν επιβάλει τον ισλαμικό νόμο στην έως τότε φιλήσυχη παραθεριστική κοιλάδα Σουάτ. Στα 11 της χρόνια, η κόρη ενός διευθυντή σχολείου και μίας αναλφάβητης μητέρας, ενημέρωνε με το ψευδώνυμο Γκουλ Μακάι ένα μπλογκ του ΒΒC στα ουρντού, τη μητρική της γλώσσα, περιγράφοντας την αποκρουστική κατάσταση που επικρατούσε στην κοιλάδα, όπως υπενθυμίζει το ΑΜΠΕ.

Η φήμη της εκτοξεύθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο, όταν οι Ταλιμπάν αποφάσισαν να την εξολοθρεύσουν, κατηγορώντας την ότι χρησιμεύει ως όχημα «για τη δυτική προπαγάνδα». Στα 15 της δέχθηκε σφαίρες στο κεφάλι και τον ώμο, έπειτα από επίθεση κατά του λεωφορείου που τη μετέφερε στο σχολείο της στη Μινγκόρα, στην κοιλάδα του Σουάτ.

Έκτοτε έχει αναδειχθεί σε σύμβολο για την υπεράσπιση του δικαιώματος των γυναικών στην εκπαίδευση και τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ για την Ειρήνη το 2014.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση