ΚΟΣΜΟΣ
Από εισαγγελέας Διαφθοράς, στο τιμόνι της Νότιας Κορέας
Με «σκληρές» θέσεις ο νέος πρόεδρος
SHARE:
Ενας εισαγγελέας Διαφθοράς που έγινε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κέρδισε τις εξαιρετικά αμφίρροπες προεδρικές εκλογές της Νότιας Κορέας, επαναφέροντας στην εξουσία το συντηρητικό κόμμα με προτροπές για πιο σκληρή στάση απέναντι στη Βόρεια Κορέα και στενότερη συμμαχία με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο συντηρητικός υποψήφιος Γιουν Σουκ-γέολ προηγείτο κατά 0,8 ποσοστιαίες μονάδες, δηλαδή 263.000 ψήφους, με καταμετρημένο το 98% των ψήφων όταν ο αντίπαλός του παραδέχθηκε την ήττα του. Ηταν η πιο αμφίρροπη εκλογική αναμέτρηση από το 1987, όταν έγιναν για πρώτη φορά ελεύθερες προεδρικές εκλογές στη Νότια Κορέα.
Ο Γιουν θα αντικαταστήσει τον προοδευτικό Μουν Τζάε Ιν και μπορεί να βάλει τέρμα στην πολιτική του διαλόγου με τη Βόρεια Κορέα. Στη διάρκεια της πενταετούς θητείας του, ο Μουν συναντήθηκε τρεις φορές με τον Βορειοκορεάτη ομόλογό του, Κιμ Γιονγκ Ουν, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για να αποτρέψει την ταχεία ενίσχυση του βορειοκορεατικού πυρηνικού οπλοστασίου.
Ο Γιουν Σουκ-γέολ κέρδισε τις εκλογές υποσχόμενος αλλαγή στάσης απέναντι στη Βόρεια Κορέα και στενότερη συμμαχία με τις ΗΠΑ.
Ο Γιουν έχει επικρίνει σφοδρά αυτή την προσέγγιση και έχει επιμείνει ότι οι κυρώσεις του ΟΗΕ δεν πρέπει να αρθούν μέχρις ότου η Βόρεια Κορέα εγκαταλείψει τελείως τα πυρηνικά όπλα της. Αυτή η θέση πλησιάζει περισσότερο τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών παρά του Μουν. Επίσης πιο κοντά στις ΗΠΑ είναι η θέση του για ενίσχυση των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και στη Νότια Κορέα, οι οποίες είχαν αραιώσει επί προεδρίας Μουν.
«Η ειρήνη δεν έχει νόημα εάν δεν υποστηρίζεται από την ισχύ», είπε ο Γιουν στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. «Μπορούμε να αποφύγουμε τον πόλεμο μόνον όταν αποκτήσουμε τη δυνατότητα να εξαπολύουμε προληπτικά πλήγματα και δείξουμε ότι είμαστε διατεθειμένοι να το πράξουμε». Εως τώρα, ο Μουν κρατούσε μια ισορροπία ανάμεσα στις ΗΠΑ, που είναι ο μεγαλύτερος στρατηγικός εταίρος της χώρας, και στην Κίνα, που είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος. Η προσέγγιση ήταν γνωστή ως «στρατηγική ασάφεια» ενώ τώρα ο Γιουν σκοπεύει να την αντικαταστήσει από τη «στρατηγική σαφήνεια» υπέρ της Ουάσιγκτον.
Η Βόρεια Κορέα θα είναι η πρώτη δοκιμασία αυτού του προέδρου, καθώς η χώρα μπορεί να χρησιμοποιήσει την οξύτητα της ρητορικής του ως πρόσχημα για να εκτοξεύσει ακόμη περισσότερους πυραύλους ή να ανεβάσει τους τόνους της ρητορικής αντιπαράθεσης. Η πολιτική του Γιουν περιορίζεται από το γεγονός ότι το κόμμα του Μουν διατηρεί την πλειοψηφία της Βουλής και έτσι δεν είναι σαφές αν ο νέος πρόεδρος θα καταφέρει να επιβάλει πολιτικές όπως η κατάργηση του υπουργείου Ισότητας.