ΚΟΣΜΟΣ
Απείλησε πραγματικά η Ρωσία να εγκαταλείψει Αμερικανό αστροναύτη στο διάστημα;
Τι απαντά η NASA
SHARE:
Ένα ρωσικής κατασκευής βίντεο που δημοσιεύτηκε στο Telegram πριν από μία εβδομάδα προκαλεί ανησυχία σχετικά με την κατάσταση ενός αστροναύτη της NASA στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).
Όπως κοινοποιήθηκε από το NASA Watch το Σάββατο (5 Μαρτίου), το βίντεο του ρωσικού κρατικού ειδησεογραφικού πρακτορείου RIA Novosti δείχνει τον αστροναύτη της NASA Mark Vande Hei να μένει πίσω στον ISS αντί να αναχωρήσει με ρωσικό διαστημόπλοιο Soyuz όπως είχε προγραμματιστεί.
Τα πράγματα χειροτερεύουν από πρόσφατα σχόλια του Ντμίτρι Ρογκόζιν, γενικού διευθυντή της ρωσικής ομοσπονδιακής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos, μεταδίδει το space.com. Ο Ρογκόζιν έχει δημοσιεύσει πολλά πύρινα tweets τον τελευταίο καιρό σχετικά με την κατάσταση της συνεργασίας στον ISS μετά την επιβολή πολυάριθμων διεθνών κυρώσεων κατά της Ρωσίας λόγω της συνεχιζόμενης εισβολής της χώρας στην Ουκρανία.
Ο Ρογκόζιν δήλωσε επίσης σε συνέντευξή του στη ρωσική τηλεόραση στις 26 Φεβρουαρίου ότι «οι επαγγελματίες που εργάζονται στη διαστημική βιομηχανία, ανησυχούν πολύ [για τις κυρώσεις] και δεν ξέρουν πού θα πάει αυτό στη συνέχεια», σύμφωνα με μια μηχανική μετάφραση των σχολίων του.
Ορισμένες πηγές των μέσων ενημέρωσης ερμηνεύουν αυτό το βίντεο και τα σχόλια του Ρογκόζιν ότι η Roscosmos μπορεί να σχεδιάζει να αφήσει πίσω της τον Vande Hei ή να κάνει κάτι άλλο παρόμοια ανεύθυνο στον ISS. Ωστόσο, αυτή η ανησυχία φαίνεται υπερβολική προς το παρόν, δεδομένου ότι η NASA έχει τονίσει ότι η συνεργασία στον ISS συνεχίζεται κανονικά.
Και ο ίδιος ο Rogozin δήλωσε πρόσφατα ότι ο Vande Hei θα επιστρέψει στην πατρίδα του σύμφωνα με το σχέδιο, απορρίπτοντας ως «υστερικές» τις ιστορίες που δείχνουν το αντίθετο.
Ο Vande Hei βρίσκεται σε καλό δρόμο για να σπάσει το αμερικανικό ρεκόρ για τη μεγαλύτερη συνεχή παραμονή στο διάστημα, το οποίο κατέχει σήμερα ο αστροναύτης της NASA Scott Kelly, ο οποίος πέρασε 340 ημέρες στον ουρανό το 2015 και το 2016. Ο Vande Hei έχει προγραμματιστεί να αναχωρήσει από τον ISS με ένα Soyuz στις 30 Μαρτίου μαζί με δύο Ρώσους κοσμοναύτες, τον Anton Shkaplerov και τον Petr Dubrov, και να προσγειωθεί μαζί τους στο Καζακστάν.
Αν και η NASA επιδιώκει «επιχειρησιακή ευελιξία» στην αντιμετώπιση της Roscosmos, η αμερικανική υπηρεσία εξακολουθεί να αναμένει ότι ο Vande Hei θα κατέβει όπως έχει προγραμματιστεί και στη συνέχεια θα επιστρέψει στο Χιούστον μέσω των κανονικών διαδικασιών, τόνισε η αναπληρώτρια διοικητής της NASA για τις διαστημικές επιχειρήσεις Κάθι Λούντερς στα τέλη του περασμένου μήνα.
Οι αξιωματούχοι «ετοιμάζονται για την επιστροφή του Μαρκ, και όλες οι κανονικές διαδικασίες είναι έτοιμες για να μπορέσουμε να το κάνουμε αυτό», δήλωσε η Κάθι Λούντερς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις 28 Φεβρουαρίου σχετικά με μια άσχετη ιδιωτική αποστολή με την ονομασία Axiom-1, η οποία πρόκειται να εκτοξευθεί στον ISS λίγο μετά την αναχώρηση του Vande Hei.
Όταν ο Vande Hei κατέβει στη Γη, μια ομάδα προσωπικού και ιατρών της NASA (που θα έρθει αεροπορικώς από τις Ηνωμένες Πολιτείες) θα είναι έτοιμη να βοηθήσει στη μακρά μεταφορά του πίσω στο Χιούστον. Εκεί, ο Vande Hei θα ενημερώσει και θα ξεκινήσει το ταξίδι της ιατρικής του ανάρρωσης, το οποίο θα διαρκέσει μήνες, καθώς έχει εκτεθεί στο περιβάλλον μικροβαρύτητας από τον Απρίλιο του 2021.
Ετοιμάζεται για απάντηση στα ρωσικά αντίποινα η NASA
Τούτων λεχθέντων, η NASA δημιουργεί ήδη εφεδρικά αντίγραφα για βασικές λειτουργίες του διαστημικού σταθμού. Για παράδειγμα, ένα ήδη προσδεδεμένο διαστημόπλοιο Cygnus της Northrop Grumman αναμένεται να κάνει την πρώτη επιχειρησιακή επαναφορά του ISS από διαστημόπλοιο των Ηνωμένων Πολιτειών.
Οι επαναπροωθήσεις, μια παραδοσιακή ρωσική ευθύνη που εκτελείται με τη χρήση φορτηγού διαστημόπλοιου Progress, πραγματοποιούνται περιοδικά για να διασφαλιστεί ότι το συγκρότημα σε τροχιά δεν θα παρασυρθεί από τη γήινη ατμόσφαιρα. Όμως το Cygnus μπορεί να είναι σε θέση να κάνει αυτή τη δουλειά μόνο του, ενώ η SpaceX έχει προσφερθεί να παράσχει και αυτή την υπηρεσία.
Οι δύο πλευρές του διαστημικού σταθμού - η ρωσική και η αμερικανική - είναι βαθιά συνδεδεμένες- η Ρωσία παρέχει την πρόωση για ολόκληρο το συγκρότημα, ενώ οι Αμερικανοί παράγουν την ηλεκτρική ενέργεια, για παράδειγμα. Και οι πρόσφατες, επιδεινούμενες σχέσεις σε άλλα διαστημικά προγράμματα με ρωσική συμμετοχή έχουν ωθήσει τον Ρογκόζιν να στείλει πολλά θορυβώδη μηνύματα στο Twitter.
Ο Ρογκόζιν, και σήμερα, Σάββατο ανέφερε πως οι κυρώσεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν την πτώση του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.
Πηγές: ethnos.gr, protothema.gr
Διαβάστε επίσης:
Μόσχα: Οι κυρώσεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν πτώση του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού
Mπείτε στο liveblog του Cretalive.gr για όλες τις εξελίξεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία