ΚΟΣΜΟΣ
Απειλές και τελεσίγραφο Τραμπ σε Κίνα - Πόσο πιθανό είναι ένα νέο μεγάλο Κραχ
Το πάει... στα άκρα ο Αμερικανός πρόεδρος στον «πόλεμο» με την Κίνα.

Οι αμερικανικοί δασμοί στα κινεζικά προϊόντα θα φθάσουν το 104% συνολικά, εάν το Πεκίνο διατηρήσει τα αντίμετρά του στη δασμολογική επίθεση του Ντόναλντ Τραμπ, ανέφερε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ο Λευκός Οίκος.
Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, στα κινεζικά προϊόντα θα επιβληθούν επιπλέον δασμοί ύψους 104% κατά την είσοδό τους στην αμερικανική επικράτεια, εάν ο Ντόναλντ Τραμπ υλοποιήσει την τελευταία του απειλή (επιπλέον δασμοί ύψους 50%), λαμβάνοντας υπόψη το άθροισμα των δασμών που ανακοίνωσε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους μετά την επιστροφή του στην εξουσία τον Ιανουάριο.
«Εάν η Κίνα δεν αποσύρει την αύξηση κατά 34% πάνω από τις ήδη μακροπρόθεσμες εμπορικές καταχρήσεις της μέχρι αύριο, 8 Απριλίου 2025, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιβάλουν πρόσθετους δασμούς στην Κίνα 50%, με ισχύ από τις 9 Απριλίου», έγραψε σε ανάρτησή του ο Ντόναλντ Τραμπ στα social media. Παράλληλα ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε πως «όλες οι συνομιλίες με την Κίνα σχετικά με τις συναντήσεις που ζητήθηκαν μαζί μας θα τερματιστούν!».
Στο μεταξύ, το BBC σε δημοσίευμά του εστιάζει στις αναλύσεις και τις εκτιμήσεις των αναλυτών για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.«Το πρώτο που πρέπει να τονίσουμε είναι πως αυτό που συμβαίνει στο χρηματιστήριο δεν είναι απαραίτητα αυτό που συμβαίνει στην οικονομία. Η πτώση στις τιμές των μετοχών δεν σημαίνει πάντα ότι έρχεται οικονομική δυστυχία» αναφέρει το BBC, και προσθέτει: «Αλλά μερικές φορές σημαίνει ακριβώς αυτό».
Το BBC φέρνει, μάλιστα, ως παράδειγμα την οικονομία της Βρετανίας: «Από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου αναπτύχθηκε μόλις κατά 0,1%, και τα πιο πρόσφατα μηνιαία στοιχεία έδειξαν ότι συρρικνώθηκε κατά το ίδιο ποσοστό τον Ιανουάριο. Η πρώτη εκτίμηση για το πώς τα πήγε η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου τον Φεβρουάριο αναμένεται να ανακοινωθεί αυτή την Παρασκευή. Άρα, απέχουμε αρκετά από το να μπορούμε να πούμε αν πληρούμε τον επίσημο ορισμό της ύφεσης».
Οι τράπεζες συχνά θεωρούνται αντιπροσωπευτικές της οικονομίας, σχολιάζει το BBC για να προσθέσει τα λόγια έμπειρου παρατηρητή της αγοράς: «Αυτό που με έκανε να κρατήσω την ανάσα μου ήταν η πτώση των τραπεζών».
Η δεκαετία του 1930, οι συνέπειες της Μεγάλης Χρηματοπιστωτικής Κρίσης και ο πανικός της πανδημίας είναι τρία σπάνια παραδείγματα συγχρονισμένων υφέσεων στις μεγαλύτερες οικονομίες. Αν και θεωρείται ακόμη απίθανο να δούμε κάτι τέτοιας κλίμακας αυτή τη φορά, οι πιθανότητες ύφεσης στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν αυξηθεί σημαντικά, σύμφωνα με τους περισσότερους οικονομικούς αναλυτές.