ΚΟΣΜΟΣ

Απάντηση Άγκυρας στην Unesco: Δικαίωμα της Τουρκίας να γίνει τζαμί η Αγία Σοφία

Απόφαση Unesco κατά της Τουρκίας για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

No profile pic

Απάντηση προς την UNESCO για την απόφασή της για την Αγία Σοφία, εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Μανώλη Κωστίδη στον ΣΚΑΙ, αναφέρει:  «Το τζαμί της Αγίας Σοφίας και το τζαμί της Μονής της Χώρας, τα οποπία συγκαταλέγονται στις «Ιστορικές περιοχές της Κωνσταντινούπολης», όπως και στον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς, μετατράπηκαν σε τζαμιά με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

«Η Αγία Σοφία και η Μονή της Χώρας αποτελούν ιδιοκτησία της Δημοκρατίας της Τουρκίας. Ο σκοπός και ο τρόπος της χρήσης των τζαμιών της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας έχουν σχέση με τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας. Το τζαμί της Αγίας Σοφίας, το οποίο ανοίξαμε για προσευχή πριν από ένα χρόνο, αποτελεί παράδοση ενός δικαιώματος και άσκηση του κυριαρχικού δικαιώματος της χώρας μας.

Η Τουρκία απορρίπτει τα σχετικά άρθρα της απόφασης της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO για τους ιστορικούς χώρους της Κωνσταντινούπολης, η οποία είναι γραμμένη με προκατάληψη, μεροληψία και με πολιτική σκοπιμότητα.»

Unesco: Απόφαση κατά της Τουρκίας για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Η Επιτροπή εξέφρασε ακόμη την έντονη ανησυχία της για τις επιπτώσεις, που αυτές οι αλλαγές θα επιφέρουν στον οικουμενικό χαρακτήρα των δυο μνημείων ενώ κάλεσε την Τουρκία να γνωστοποιήσει τις προθέσεις της και να προχωρήσει σε διάλογο, πριν αποφασίσει οποιαδήποτε άλλη ριζική αλλαγή, η οποία θα αφορά τα δύο μνημεία. Η Unesco ζητάει ακόμα από την Τουρκία να καταθέσει στο Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, μέχρι τη 1η Φεβρουαρίου 2022, ενημερωμένη έκθεση των εργασιών συντήρησης των δυο μνημείων προκειμένου το θέμα να συζητηθεί στην επόμενη Σύνοδο της Επιτροπής.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα μετέχει ως παρατηρητής στην εν λόγω επιτροπή στην οποία συμμετέχουν 21 κράτη-μέλη, ενώ έχει θέσει υποψηφιότητα για την επόμενη περίοδο. Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική πλευρά και συγκεκριμένα το υπουργείο Εξωτερικών σε συντονισμό με το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού προέβησαν σε φιλικές κρούσεις προς τα κράτη μέλη της εν λόγω Επιτροπής. Καθοριστικό ρόλο στις ελληνικές προσπάθειες διαδραμάτισε η Αίγυπτος, όπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές.

Πηγή:Lifo

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση