ΚΟΣΜΟΣ

Αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν συναντήθηκε με δυτικούς διπλωμάτες στο Όσλο

Κανένα κράτος δεν έχει μέχρι σήμερα αναγνωρίσει την κυβέρνηση των Ταλιμπάν

Αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν συναντήθηκε με δυτικούς διπλωμάτες στο Όσλο

Αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν συναντήθηκε σήμερα με δυτικούς διπλωμάτες στο Όσλο για συνομιλίες για την σοβαρή ανθρωπιστική κρίση που αντιμετωπίζει το Αφγανιστάν, κατά την πρώτη επίσκεψη εκπροσώπων τους στην Ευρώπη μετά την επάνοδό τους στην εξουσία και καθώς η διεθνής κοινότητα θέτει όρο για την επανάληψη της χορήγησης βοήθειας στη χώρα τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η αφγανική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησης των Ταλιμπάν Αμίρ Χαν Μουτάκι συναντήθηκε λίγο μετά τις 10:30 (11:30 ώρα Ελλάδος) με εκπροσώπους των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της ΕΕ και της Νορβηγίας.

Οι συνομιλίες, που διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών στο ξενοδοχείο Soria Moria σε έναν χιονισμένο λόφο κοντά στο Όσλο, αναμένεται κυρίως να επικεντρωθούν στην επείγουσα ανθρωπιστική κατάσταση στο Αφγανιστάν, την ώρα που εκατομμύρια Αφγανοί αντιμετωπίζουν την απειλή της πείνας στη χώρα αυτή που στερείται διεθνής βοήθειας και έχει πληγεί από ξηρασία.

"Παράλληλα με την αναζήτηση λύσης στην ανθρωπιστική κρίση (...) συνεχίζουμε μια διαυγή πολιτική με τους Ταλιμπάν (η οποία υπαγορεύεται από) το διαρκές ενδιαφέρον μας για ένα σταθερό Αφγανιστάν που σέβεται τα δικαιώματα και περιλαμβάνει όλες τις συνιστώσες", αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος Τόμας Γουέστ.

Κανένα κράτος δεν έχει μέχρι σήμερα αναγνωρίσει την κυβέρνηση των Ταλιμπάν, των φονταμενταλιστών ισλαμιστών που εκδιώχθηκαν από την εξουσία το 2001, αλλά επέστρεψαν σε αυτήν τον Αύγουστο έπειτα από μια επίθεση-αστραπή.

Η Νορβηγία έχει υπογραμμίσει ότι οι συνομιλίες αυτές, οι οποίες επικρίθηκαν από ειδικούς και μέρος της αφγανικής διασποράς, "δεν συνιστούν ούτε νομιμοποίηση ούτε αναγνώριση", αλλά ότι είναι απαραίτητο να υπάρξουν "συνομιλίες με τις αρχές που διοικούν ντε φάκτο τη χώρα".

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης των ισλαμιστών, ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζάχιντ, δήλωσε το Σάββατο στο AFP ότι ελπίζει οι συνομιλίες αυτές να συμβάλουν στο "να υπάρξει αλλαγή από την πολεμική ατμόσφαιρα (...) σε μια ειρηνική κατάσταση".

Από τον Αύγουστο, η διεθνής βοήθεια που χρηματοδοτούσε περίπου το 80% του αφγανικού προϋπολογισμού διακόπηκε και οι ΗΠΑ πάγωσαν 9,5 δισεκατομμύρια δολάρια περιουσιακών στοιχείων της Κεντρικής Τράπεζας του Αφγανιστάν.

Η ανεργία εκτινάχθηκε και οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων δεν καταβάλλονται εδώ και μήνες.

Η πείνα απειλεί σήμερα 23 εκατομμύρια Αφγανούς, ήτοι 55% του πληθυσμού, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο οποίος έχει απευθύνει έκκληση σε δωρήτριες χώρες για την συγκέντρωση 4,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων φέτος.

Προσφυγή κατά ενός Ταλιμπάν

Η διεθνής κοινότητα αναμένει να δει πώς οι φονταμενταλιστές ισλαμιστές θα κυβερνήσουν τη χώρα, καθώς είχαν καταπατήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα κατά το πρώτο πέρασμά τους από την εξουσία μεταξύ του 1996 και του 2001.

Παρά τις υποσχέσεις, οι γυναίκες έχουν σε μεγάλο βαθμό αποκλειστεί από θέσεις εργασίας στον δημόσιο τομέα και τα σχολεία θηλέων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης παραμένουν στην πλειονότητά τους κλειστά.

Δύο φεμινίστριες ακτιβίστριες εξαφανίστηκαν αυτήν την εβδομάδα στην Καμπούλ.

Πριν από τις συνομιλίες τους με τους Ταλιμπάν, οι δυτικοί διπλωμάτες συνάντησαν νωρίτερα σήμερα το πρωί μέλη της αφγανικής κοινωνίας των πολιτών, ακτιβίστριες των δικαιωμάτων των γυναικών και ιδίως δημοσιογράφους, οι οποίοι είχαν και αυτοί συνομιλίες χθες, Κυριακή, με την αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν.

Μια από τις φεμινίστριες ακτιβίστριες, η Τζαμίλα Αφγάνι, έκανε λόγο για μια "θετική συνάντηση για να σπάσει ο πάγος".

"Οι Ταλιμπάν έδειξαν καλή θέληση", πρόσθεσε. "Να δούμε αν οι πράξεις τους θα συμφωνήσουν με τα λόγια τους".

Οι συμμετέχοντες υπογράμμισαν ότι "όλοι οι Αφγανοί θέλουν να εργαστούν από κοινού για μια βελτίωση σε πολιτικό, οικονομικό και επίπεδο ασφάλειας στη χώρα" και ότι "η κατανόηση και η συνεργασία είναι οι μόνες λύσεις σε όλα τα προβλήματα του Αφγανιστάν", ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζάχιντ, σε μια, όπως την παρουσίασε, "κοινή δήλωση".

Μεταξύ των 15 μελών της αντιπροσωπείας, που απαρτίζεται αποκλειστικά από άνδρες, έφτασε το Σάββατο το βράδυ με ναυλωμένο αεροπλάνο από τη Νορβηγία ο Άνας Χακάνι, ένας από τους επικεφαλής του δικτύου Χακάνι.

Η παρουσία του στο Όσλο επικρίθηκε ιδιαιτέρως. Το δίκτυο αυτό, το οποίο ευθύνεται για φονικές επιθέσεις στο Αφγανιστάν, έγινε τώρα μια σημαντική συνιστώσα της νέας κυβέρνησης των Ταλιμπάν, ενώ θεωρείται από τις ΗΠΑ τρομοκρατική οργάνωση.

Σύμφωνα με τα νορβηγικά μέσα ενημέρωσης, προσφυγή κατά του Άνας Χακάνι έχει κατατεθεί στο Όσλο για εγκλήματα πολέμου. "Αυτό πονάει. Είναι σαν ο Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ (ο Νορβηγός νεοναζί που σκότωσε 77 ανθρώπους το 2011) να πήγαινε σε μια χώρα" ως αντιπρόσωπος, δήλωσε στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NRK ο Ζαχίρ Ατχάρι, ο οποίος έχει καταθέσει την προσφυγή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση