Αντιπαράθεση για τα δικαιώματα των Ευρωπαίων που ζουν στη Βρετανία

Μετά το Brexit

Αντικείμενο έκτακτης ερώτησης στη Βουλή των Κοινοτήτων έγινε το θέμα των δικαιωμάτων των πολιτών χωρών-μελών της ΕΕ, που ζουν ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο, όταν υλοποιηθεί το Brexit.


Η πολιτική αντιπαράθεση προκλήθηκε από τις δηλώσεις της Υπουργού Εσωτερικών και επικρατέστερης επόμενης πρωθυπουργού Τερέζα Μέι και του υποστηρικτή της Υπουργού Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ ότι το μελλοντικό καθεστώς των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν ήδη στη Βρετανία θα καθοριστεί από τις διαπραγματεύσεις για το Brexit με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Οι ανθυποψήφιοι της κας Μέι τάχθηκαν ξεκάθαρα υπέρ της διατήρησης του δικαιώματος παραμονής των πολιτών αυτών στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Δεν μπορούν να γίνουν διαπραγματευτικά χαρτιά», είπε η Άντρια Λέντσομ, ενώ ο Λίαμ Φοξ σημείωσε ότι η παραμονή τους υπαγορεύεται από την ηθική.

Οι Εργατικοί επέκριναν την Τερέζα Μέι λέγοντας ότι προκαλεί μεγάλη αγωνία στα 3 εκατομμύρια των Ευρωπαίων της Βρετανίας και κάλεσαν την κυβέρνηση να παράσχει εγγυήσεις για την παραμονή αυτών των ανθρώπων στη χώρα.

Ωστόσο, κατά τη συζήτηση που προκλήθηκε στη Βουλή των Κοινοτήτων ο αρμόδιος Υφυπουργός Μετανάστευσης Τζέιμς Μπρόκενσαϊρ είπε ότι «δεν είναι συνετό» η βρετανική κυβέρνηση να δεσμευθεί επί του θέματος χωρίς «παράλληλες διαβεβαιώσεις» από τις υπόλοιπες χώρες-μέλη για το καθεστώς των Βρετανών πολιτών που ζουν στην Ευρώπη.

Το επιτελείο της Τερέζα Μέι υποστηρίζει ότι από τις δηλώσεις της Υπουργού Εσωτερικών θα έπρεπε να είχε γίνει σαφές ότι η ίδια επιθυμεί την παραμονή των Ευρωπαίων κατοίκων της Βρετανίας μετά από τα Brexit, σημειώνοντας όμως παράλληλα ότι θα ήταν «ανεύθυνο» να δοθούν πλήρεις εγγυήσεις -όπως έχουν κάνει οι αντίπαλοί της για την πρωθυπουργία- από τη στιγμή που επίκεινται διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Πολιτικοί σχολιαστές εκτιμούν ότι η σκληρή στάση της Υπουργού Εσωτερικών στο θέμα αποσκοπεί στο να πείσει τους οπαδούς του Brexit ότι έχει την πρόθεση να υπερασπιστεί την ετυμηγορία του βρετανικού λαού υπέρ της εξόδου στην ΕΕ στις επικείμενες διαπραγματεύσεις. Η κα Μέι είχε υποστηρίξει την παραμονή στην ΕΕ κατά το δημοψήφισμα.

Στη Βουλή των Κοινοτήτων πάντως η ίδια και η κυβέρνηση δέχθηκαν πυρά από σχεδόν όλους βουλευτές και των Συντηρητικών και των υπόλοιπων κομμάτων που πήραν το λόγο. Ο πρώην ηγέτης των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ σχολίασε ότι «καμία λογική ή δίκαιη κυβέρνηση» δε θα αναλογιζόταν να ζητήσει από τους Ευρωπαίους πολίτες να φύγουν από τη Βρετανία.


Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ