ΚΟΣΜΟΣ
Άνοιξε εκ νέου η Πλατεία των Τεμενών στην Ιερουσαλήμ
Στον χώρο αυτό, που οι μουσουλμάνοι αποκαλούν Χαράμ ας Σαρίφ («ευγενές ιερό») και οι Εβραίοι Όρος του Ναού, βρίσκονται ο Τρούλος του Βράχου και το τέμενος Αλ Άκσα.
SHARE:
Η Πλατεία των Τεμενών στην Ιερουσαλήμ, ο τρίτος σημαντικότερος ιερός τόπος του Ισλάμ και ο ιερότερος εκτός Σαουδικής Αραβίας, άνοιξε ξανά τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Κυριακή, έπειτα από δύο μήνες που παρέμενε κλειστή εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.
Λίγο μετά τις 03:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), οι πρώτοι πιστοί, φορώντας προστατευτικές μάσκες, μπόρεσαν να μπουν στην Πλατεία, στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ, ενόψει της πρώτης προσευχής της ημέρας, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου και του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.
Δεκάδες πιστοί μπήκαν φωνάζοντας «ο θεός είναι μεγάλος, θα προστατεύσουμε το (τέμενος) Αλ Άκσα με την ψυχή μας και με το αίμα μας». Τους υποδέχθηκε ο διευθυντής του τεμένους, ο Όμαρ Κισουάνι, που τους επαίνεσε για την υπομονή τους.
Στον χώρο αυτό, που οι μουσουλμάνοι αποκαλούν Χαράμ ας Σαρίφ («ευγενές ιερό») και οι Εβραίοι Όρος του Ναού, βρίσκονται ο Τρούλος του Βράχου και το τέμενος Αλ Άκσα. Τον διαχειρίζεται το συμβούλιο ισλαμικών βακουφιών της Ιερουσαλήμ, οργανισμός που πρακτικά ανήκει στην Ιορδανία.
Ο Τρούλος (ή Θόλος) του Βράχου και το τέμενος Αλ Άκσα έκλεισαν στα μέσα του Μαρτίου από τις θρησκευτικές αρχές στο πλαίσιο των μέτρων για να αποτραπεί η εξάπλωση της πανδημίας στην Ιερουσαλήμ, το ανατολικό τμήμα της οποίας καταλήφθηκε από το Ισραήλ το 1967 και προσαρτήθηκε αργότερα.
Συνολικά, στο Ισραήλ καταγράφονται 284 θάνατοι εξαιτίας του COVID-19 επί συνόλου 17.000 και πλέον κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Στην παλαιστινιακή πλευρά γίνεται λόγος για 3 θανάτους και λιγότερα από 500 κρούσματα μόλυνσης στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα επί συνόλου πέντε εκατομμυρίων κατοίκων.
Το άνοιγμα του ιερού τόπου κλείνει μια δύσκολη περίοδο για τους μουσουλμάνους της Ιερουσαλήμ, που πέρασαν τον ιερό μήνα του Ραμαζανιού και τη γιορτή Έιντ αλ Φιτρ χωρίς να μπορούν να επισκέπτονται καθημερινά, όπως συνηθίζουν, στο τέμενος αλ Άκσα για να προσευχηθούν.