ΚΟΣΜΟΣ
Ανοίγει η «Πύλη της κολάσεως» με το λιώσιμο του παγετού στον κρατήρα Batagaika
Το μέρος είναι γνωστό ως η πόρτα του κάτω κόσμου
SHARE:
Τρομακτικές είναι οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη στην Ανταρκτική, η οποίες πλέον είναι ξεκάθαρα ορατές. Όπως δείχνει δημοσίευμα του siberiantimes νερό που ήταν παγωμένο για χιλιάδες χρόνια έχει αρχίσει να λιώνει, ανακαλύπτοντας τον τεράστιο κίνδυνο για τον πλανήτη. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα το τρεχούμενο νερό που υπό φυσιολογικές συνθήκες είναι από τους πιο καταπραϋντικους και χαλαρωτικούς ήχους για τον άνθρωπο, όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση σηματοδοτεί την ταχεία απόψυξη του εδάφους που έχει παγώσει για χιλιάδες χρόνια.
Όπως φαίνεται σε βίντεο, στον κρατήρα Batagaika ή Batagai, της Σιβηρίας ο αρχαίος μόνιμος πάγος πλέον είναι εκτεθειμένος στις καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Το νερό που για ολόκληρες χιλιετίες ήταν παγωμένο πλέον γίνεται τρεχουμενο ενώ ο πυθμένας του κρατήρα καταρρέει και τα βράχια θρυμματίζονται.
Scientists to extract ancient bacteria and viruses from Batagai depression in bid to create new antibiotic range. Expedition to the world’s biggest permafrost ‘crater’ in Yakutia seeks secret of taming antimicrobial resistance https://t.co/AXsBDeR8bZ pic.twitter.com/5zYkkV7TPf
— The Siberian Times (@siberian_times) March 4, 2021
Οι ντόπιοι ονομάζουν αυτό το μέρος «πύλη προς τον κάτω κόσμο» και πολλοί φοβούνται να το πλησιάσουν αφού έχουν ακούσει τρομακτικές βουές από τον πυθμένα. Πιθανότατα πρόκειται για τεράστια κομμάτια παγωμένου χώματος που πέφτουν στις πλευρές των βράχων από το ασταθές χείλος, καθώς η τάφρος του μόνιμου πάγου διευρύνεται ακόμη περισσότερο.
Researcher Sergey Fedorov said about Batagai 5 years ago: 'Imagine there was a city above what is now an ever-deepening depression? It's time for the world to wake up and pay more attention to what is happening (with melting permafrost) here in Yakutia' https://t.co/NI0PfEcAGi https://t.co/VqnjuioVxE pic.twitter.com/F1A6lAPwnz
— The Siberian Times (@siberian_times) October 27, 2021
Ο Sergey Fyodorov, ερευνητής στο Ινστιτούτο Εφαρμοσμένης Οικολογίας του Yakutsk, δήλωσε: «Ένα από τα πιο σοβαρά πράγματα που πρέπει να καταλάβουμε κοιτάζοντας αυτή την καθίζηση του εδάφους είναι ότι δεν μπορούμε να τη σταματήσουμε Δεν μπορούμε να βάλουμε μια κουρτίνα στις ακτίνες του ήλιου για να σταματήσουμε το λιώσιμο των πάγων», πρόσθεσε.
Ακόμη και στις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν η θερμοκρασία πέφτει στους 0 βαθμούς κελσίου, είναι ορατά, στο σημείο που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα υπήρχε πάγος, ποτάμια με νερό.
«Καθώς στέκεσαι μέσα στην πλαγιά πάνω σε μαλακούς σωρούς χώματος που έμειναν μετά την απόψυξη του πάγου, τον ακούς να “σου μιλάει”, με τον ήχο του πάγου που ραγίζει και ένα ασταμάτητο μονότονο γουργουρητό από μικρές πηγές και ποτάμια νερού.