ΚΟΣΜΟΣ

Ανισότητα μεταξύ χωρών, λόγω οικονομίας, και στα εμβόλια

Το 45% των εμβολίων παγκοσμίως έχουν γίνει στις πλούσιες χώρες της G7, τα μέλη της οποίας δεσμεύτηκαν πάντως σε μια καλύτερη κατανομή των δόσεων με τις φτωχές χώρες. Να σημειωθεί ότι οι επτά χώρες της G7 συγκεντρώνουν μόλις το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού.

No profile pic

Περισσότερες από 200 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά του νέου κορωνοϊού είχαν χορηγηθεί σε τουλάχιστον 107 χώρες ή εδάφη, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP), βάσει επίσημων πηγών, μέχρι το Σάββατο στις 12.00 ώρα Ελλάδας.

Ωστόσο, περίπου το 45% των εμβολίων έχουν γίνει στις πλούσιες χώρες της ομάδας G7, τα μέλη της οποίας, πάντως, δεσμεύτηκαν σε μια καλύτερη κατανομή των δόσεων με τις φτωχές χώρες. Οι επτά χώρες της G7 συγκεντρώνουν μόλις το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού!

Αξίζει να σημεθωθεί ότι ο αριθμός των 200 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων που έχουν ήδη χορηγηθεί θεωρείται μικρότερος του πραγματικού, καθώς δύο μεγάλες χώρες, η Κίνα και η Ρωσία, δεν έχουν επικοινωνήσει νέα δεδομένα εδώ και περίπου δέκα ημέρες.

Τα επτά κράτη μέλη της G7 (ΗΠΑ, Καναδάς, Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία) ανακοίνωσαν ότι θα υπερδιπλασιάσουν τη συλλογική στήριξή τους στους εμβολιασμούς κατά της Covid-19, στα 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια, ιδίως μέσω του προγράμματος του ΟΗΕ Covax.

Έως σήμερα, περισσότερες από 9 στις 10 δόσεις (92%) έχουν χορηγηθεί σε χώρες με «υψηλό» εισόδημα ή σε χώρες «άνω του μέσου εισοδήματος» (σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα), που συγκεντρώνουν λίγο παραπάνω από το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού (53%). Μεταξύ των 29 χωρών με «χαμηλό» εισόδημα, μονάχα η Γουινέα και η Ρουάντα άρχισαν τους εμβολιασμούς.

Το Ισραήλ είναι, κατά μακράν, η χώρα που προηγείται, όπου σχεδόν ο μισός πληθυσμός της (49%) έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση. Ένας Ισραηλινός στους τρεις (33%) έχει κάνει και τη δεύτερη δόση.

Μεταξύ των άλλων χωρών, οι οποίες έχουν περάσει το όριο του 10% του πληθυσμού τους, έχοντας λάβει τουλάχιστον μία δόση, βρίσκονται η Βρετανία (25%), το Μπαχρέιν (16%), οι ΗΠΑ (13%), η Χιλή (12%), οι Σεϋχέλλες (43%) και οι Μαλβίδες (12%).

Σε απόλυτες τιμές, οι ΗΠΑ προηγούνται με 59,6 εκατομμύρια δόσεις που έχουν χορηγηθεί, ακολουθεί η Κίνα με 40,5 εκατομμύρια στις 9 Φεβρουαρίου, η Βρετανία με 17,5 εκατομμύρια, η Ινδία με 10,7 εκατομμύρια και το Ισραήλ με 7,1 εκατομμύρια.

Η ανισότητα έφερε υποσχέσεις
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, πρότεινε η Ευρώπη και οι ΗΠΑ να στείλουν «το ταχύτερο δυνατόν» 13 εκατ. δόσεις εμβολίων στην Αφρική, ώστε οι χώρες της ηπείρου να μπορέσουν να προχωρήσουν στην ανοσοποίηση των περίπου 6,5 εκατομμυρίων μελών του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού τους.

Σχέδιο απόφασης που καταρτίστηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο και διανεμήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών καλεί τις πλούσιες χώρες να δώσουν εμβόλια σε φτωχές.

Η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Novavax δεσμεύθηκε να προσφέρει στον COVAX 1,1 δισεκ. δόσεις του υποψηφίου εμβολίου της, ανέφερε την Παρασκευή η Συμμαχία για τον Εμβολιασμό (GAVI), η οποία μαζί με τον ΠΟΥ διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στο πρόγραμμα αυτό.

Πηγή:in.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση