Το Μινσκ κήρυξε ανεπιθύμητα πρόσωπα, δύο Βρετανούς διπλωμάτες, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Λευκορωσίας Ανατόλι Γκλαζ.Σύμφωνα με αξιωματούχουςτων δυνάμεων επιβολής του νόμου της Λευκορωσίας, οι διπλωμάτες «συνέλεγαν πληροφορίες για την πολιτική κατάσταση στη Λευκορωσία και για τις διαδηλώσεις».
«Στις 8 Νοεμβρίου 2020, το υπουργείο Εξωτερικών της Λευκορωσίας αποφάσισε να κηρύξει ανεπιθύμητα πρόσωπα δύο διπλωμάτες από τη βρετανική πρεσβεία λόγω των ασυμβίβαστων δραστηριοτήτων τους (...) με την ιδιότητα του διπλωμάτη», ανακοίνωσε ο Λευκορώσος αξιωματούχος.
Το Μινσκ αναγκάστηκε να λάβει αυτήν την απόφαση λόγω των «επιβλαβών δραστηριοτήτων» τους, πρόσθεσε.
Σύμφωνα με το κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ONT της Λευκορωσίας, τα δύο άτομα είναι ο στρατιωτικός ακόλουθος Τίμοθι Γουίτ Μπόικοτ και η αναπληρώτρια πρεσβευτής Λίζα Τούμγουντ.οι οποίοι «συνέλεγαν πληροφορίες για την πολιτική κατάσταση στη Λευκορωσία και για τις διαδηλώσεις», ανέφερε το ONT .
Και οι δύο Βρετανοί διπλωμάτες έχουν ήδη φύγει από τη χώρα, σύμφωνα με το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο.
Νέο κύμα καταστολής
Η ανακοίνωση έρχεται καθώς η αντιπολίτευση της Λευκορωσίας κατήγγειλε σήμερα ένα νέο κύμα καταστολής μετά τη σύλληψη τουλάχιστον 1.000 ανθρώπων χθες, εν μέσω των συνεχιζόμενων κινητοποιήσεων με αίτημα την αποχώρηση του προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο από την εξουσία.
Μετά την αμφιλεγόμενη νίκη Λουκασένκο στις προεδρικές εκλογές του Αυγούστου, η αντιπολίτευση οργανώνει από τον Αύγουστο διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κάθε Κυριακή, με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, σε ορισμένες περιπτώσεις 100.000 παρά τη βίαιη καταστολή από τις αστυνομικές δυνάμεις.
Στην εξουσία από το 1994, ο Λευκορώσος πρόεδρος αντιστέκεται στην πίεση διαδηλωτών και της Δύσης και εντείνει τις επιθέσεις του ενάντια στην αντιπολίτευση, συλλαμβάνοντας ή ωθώντας στην εξορία τα περισσότερα από τα στελέχη και τους διοργανωτές των διαδηλώσεων.
Στα τέλη Σεπτεμβρίου, το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε κυρώσεις, σε συντονισμό με τον Καναδά, ενάντια σε οκτώ αξιωματούχους της Λευκορωσίας, συμπεριλαμβανομένου του Λουκασένκο, λόγω της καταστολής του κινήματος διαμαρτυρίας στη χώρα.
Στις αρχές Οκτωβρίου, το Λονδίνο ανακάλεσε τον πρέσβη του στη Λευκορωσία, ακολουθώντας τα βήματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ