Ανείπωτος πόνος και τεράστια "γιατί" στην Ιταλία

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν οι σεισμόπληκτες περιοχές της Ιταλίας, την ώρα που τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τον αγώνα εντοπισμού των αγνοουμένων κάτω από τα χαλάσματα.

Η Ιταλία θρηνεί… Ο αριθμός των νεκρών έχει αγγίξει πλέον τους 268, μεταξύ των οποίων ξένοι υπήκοοι και πολλά παιδιά. Τα 6,2 Ρίχτερ της Τρίτης «έσβησαν» από τον ιταλικό χάρτη ολόκληρες πόλεις, άφησαν πίσω τους εκατοντάδες τραυματίες και χιλιάδες άστεγους. 

Ο Ματέο Ρέντσι ενέκρινε σήμερα την απελευθέρωση κονδυλίου ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση των πρώτων έκτακτων αναγκών των σεισμόπληκτων περιοχών. 

Ο Ιταλός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι οι πολίτες των πόλεων Αματρίτσε, Ακούμιολι, Αρκάτα ντελ Τρόντο και Πεσκάρα ντελ Τρόντο δεν θα πληρώσουν φέτος φόρους. 

Τους περισσότερους νεκρούς θρηνεί η πόλη Αματρίτσε, η γενέτειρα της αγαπημένης μακαρονάδας Αλ’ Αματριτσιάνα όπου 193 άνθρωποι άφησαν την τελευταία τους πνοή κάτω από τα χαλάσματα. 

Μάλιστα, ο «Εγκέλαδος» ξύπνησε μερικές μόλις ημέρες πριν η πόλη πλημμυρίσει με τουρίστες από όλη την Ιταλία για το ετήσιο φεστιβάλ φαγητού που ήταν προγραμματισμένο για το Σαββατοκύριακο. 

Και ενώ 238 άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα συντρίμμια στις διάφορες πόλεις της κεντρικής Ιταλίας που «χτυπήθηκαν» από το σεισμό, οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων αρχίζουν πλέον να εξανεμίζονται. Παρόλα αυτά, τα συνεργεία συνεχίζουν ακούραστα τις εργασίες τους, καθώς δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν ανασυρθεί ζωντανοί ημέρες μετά από τους σεισμούς. 

Ήδη, έχουν αρχίσει να διατυπώνονται ερωτήματα για τον τραγικό απολογισμό, καθώς ειδικοί διερωτούνται πώς οι αρχές δεν μερίμνησαν για τις κατασκευές σε μια περιοχή γνωστή για την σεισμική της δραστηριότητα. Παρά το γεγονός ότι η Ιταλία έχει συγκλονιστεί από οκτώ καταστροφικούς σεισμούς τα τελευταία 40 χρόνια, ειδικοί εκτιμούν ότι το 70% των κτισμάτων της χώρας δεν είναι αντισεισμικά. 

«Εδώ, μέσα στο κέντρο της σεισμικής ζώνης, τίποτα δεν έχει γίνει. Ποτέ» δήλωσε ο Ντάριο Νάνι, μέλος του Συμβουλίου αρχιτεκτόνων της Ιταλίας. «Δεν κοστίζει τόσο πολύ όταν κάνεις μια ανακαίνιση να φροντίζεις να πληροί τα απαραίτητα κριτήρια. Αλλά ποσοστό μικρότερο του 20% είναι αντισεισμικά» δήλωσε ο ίδιος στο Γαλλικό Πρακτορείο. 

Ο Ματέο Ρέντσι απάντησε ότι η κατασκευή αντισεισμικών κτιρίων σε ολόκληρη την Ιταλία είναι απλώς ανόητες. «Είναι δύσκολο να φανταστώ ότι η τραγωδία θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί απλώς χρησιμοποιώντας διαφορετική κατασκευαστική τεχνολογία. Συζητάμε για μεσαιωνικές πόλεις» ανέφερε ο ίδιος, μετά από κυβερνητική σύσκεψη. 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ