ΚΟΣΜΟΣ

Αμηχανία για εκτίναξη των κρουσμάτων και φόβοι για δεύτερο lockdown στη Γαλλία

Συνεχίζεται η εντυπωσιακή αύξηση κρουσμάτων του κορονωϊού στη Γαλλία. Η κυβέρνηση επαναφέρει αυστηρά περιοριστικά μέτρα προκαλώντας αντιδράσεις, αλλά θέλει να αποφύγει πάση θυσία ένα δεύτερο lockdown

No profile pic

O Ζαν Καστέξ είναι ξεκάθαρος: «Η κατάσταση απαιτεί αντιλαϊκά μέτρα», δηλώνει ο πρωθυπουργός της Γαλλίας στον ραδιοφωνικό σταθμό France 2, επισημαίνοντας ότι δεν τον απασχολεί η δημοτικότητά του. Μόλις τον Αύγουστο ανέλαβε καθηκόντα ο νέος πρωθυπουργός, σε μία «δύσκολη περίοδο» της γαλλικής ιστορίας, όπως ο ίδιος παραδέχεται. Για τον Ζαν Καστέξ η κύρια αποστολή του είναι «να εξηγούμε συνεχώς τι κάνουμε».

Ωστόσο, τον τελευταίο καιρό ο Ζαν Καστέξ δυσκολεύεται να εξηγήσει τα πράγματα. Τα κρούσματα κορωνοϊού στη Γαλλία παρουσιάζουν συνεχή αύξηση εδώ και εβδομάδες, ενώ την Πέμπτη σημειώθηκε το απόλυτο ρεκόρ: 16.000 νέα κρούσματα μέσα σε 24 ώρες, ο υψηλότερος αριθμός από τότε που ξέσπασε η πανδημία. Ιδιαίτερα ανησυχητική η κατάσταση στη Μασσαλία, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, όποι οι αρχές κατέγραψαν πρόσφατα 281 νέα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, αναλογία έξι φορές μεγαλύτερη από το «προειδοποιητικό όριο» των 50 κρουσμάτων. Μετά από αυτό η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει επ’ αόριστον όλα τα καφέ, εστιατόρια, αλλά και γυμναστήρια της πόλης. Το αποτέλεσμα ήταν να κατέβουν στους δρόμους οι επαγγελματίες της γαστρονομίας, διαμαρτυρόμενοι για τα νέα περιοριστικά μέτρα. «Μας τιμωρούν άδικα, είχαμε ήδη απώλειες στο πρώτο lockdown, τηρήσαμε τα μέτρα προστασίας και τώρα είναι σαν να δεχόμαστε μια γροθιά κατάμουτρα», λέει ένας από αυτούς στην εφημερίδα Le Monde. Η δήμαρχος της Μασσαλίας, Μισέλ Ρουμπιρόλα, φαίνεται να τους στηρίζει. «Έκπληκτη και οργισμένη» δηλώνει στο Twitter για τα οποία μέτρα, για τα οποία δεν ενημερώθηκε καν από την κυβέρνηση.

Στόχος να αποφευχθεί δεύτερο lockdown

Στη Μασσαλία εστιάτορες βγαίνουν στους δρόμους και διαμαρτύρονται κατά των νέων περιοριστικών μέτρων.

Με συνολικά 530.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 32.000 θύματα η Γαλλία περιλαμβάνεται πλέον, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Τζον Χόπκινς, στις χώρες που έχουν επιβαρυνθεί ιδιαίτερα από την πανδημία. Πολλοί φοβούνται ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί περισσότερο, καθώς πλησιάζει ο χειμώνας. Ήδη ο επιδημιολογικός χάρτης της Γαλλίας παρουσιάζει ποικίλες αποχρώσεις του κόκκινου, ανάλογα με την εξάπλωση του ιού σε κάθε επαρχία. Ανάλογα με την εξέλιξη της κρίσης, ισχύουν διαφορετικοί κανόνες. Στόχος της κυβέρνησης είναι να αποφύγει ένα δεύτερο πανεθνικό lockdown και να διατηρήσει ζωντανή, στο μέτρο του δυνατού, την οικονομική δραστηριότητα.

Από την αρχή της πανδημίας πάντως, οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο καλύτερος τρόπος πρόληψης είναι η διενέργεια όσο των δυνατών περισσοτέρων τεστ για τον κορωνοϊό. Αυτό επισήμανε και η επιδημιολόγος Βιτόρια Κολίζα από το ερευνητικό ινστιτούτο Inserm σε πρόσφατη συνομιλία με την Deutsche Welle στο Παρίσι, την εποχή που τα κρούσματα στη γαλλική πρωτεύουσα άρχισαν να παρουσιάζουν και πάλι ραγδαία αύξηση.

 

Περιμένοντας τα αποτελέσματα των τεστ…

 

Πράγματι, ο συνολικός αριθμός των τεστ έχει αυξηθεί. Κάθε εβδομάδα στη Γαλλία, χώρα με πληθυσμό 67 εκατομμυρίων, γίνονται 1,2 εκ. τεστ, πολύ περισσότερα από την άνοιξη. Γι αυτό άλλωστε, επισημαίνουν οι ειδικοί, δεν είναι εύκολο να συγκριθεί ο σημερινός αριθμός κρουσμάτων με εκείνον που είχε καταγραφεί προ μηνών. Το πρόβλημα ωστόσο, εκτιμάται, είναι ότι όσοι έχουν πιθανώς μολυνθεί από τον ιό πρέπει να περιμένουν για υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα, μέχρι να μάθουν το αποτέλεσμα του τεστ που έκαναν. Ακόμη και ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν παραδέχθηκε σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου ότι υπάρχουν «οργανωτικά προβλήματα».

Κάποιοι ερευνητές προτείνουν να εξετάζονται ακόμη και εκείνοι που δεν έχουν συμπτώματα ή μάλλον ακριβώς επειδή δεν έχουν συμπτώματα. Μόνο έτσι, υποστηρίζουν, θα μπορέσουμε να απομονώσουμε εγκαίρως όσους έχουν μολυνθεί, ώστε να μην μεταδώσουν άθελά τους τον ιό και σε άλλους. Κριτική στους χειρισμούς των αρμοδίων αρχών ασκεί η Κατρίν Χιλ, επιδημιολόγος στο Ινστιτούτο Γκουστάβ Ρουσύ της γαλλικής πρωτεύουσας. «Οι περισσότεροι άνθρωποι που εντοπίζονται θετικοί, το μαθαίνουν αργά και σε μια στιγμή που δεν είναι πλέον μεταδοτικοί», λέει η Χιλ. Η ίδια προτείνει να γίνονται «ομαδικά τεστ», δηλαδή να εξετάζονται περισσότεροι άνθρωποι ταυτόχρονα. Ωστόσο το Ανώτατο Συμβούλιο Δημόσιας Υγείας, σε γνωμοδότηση που χρονολογείται από τις 11 Σεπτεμβρίου, απορρίπτει την πρόταση ως μη αξιόπιστη. Η κυβέρνηση του Ζαν Καστέξ ασφαλώς γνωρίζει την κριτική. Ο ίδιος εκφράζει απλώς την κατανόησή του για το γεγονός ότι «οι Γάλλοι ανησυχούν» και υποστηρίζει ότι η χώρα κάνει «το καλύτερο δυνατό για να προστατέψει τους πολίτες της».

Πηγή:TO BHMA

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση