Η πανδημία του κορωνοϊού έδειξε ότι η Ευρώπη εξαρτάται πάρα πολύ από χώρες εκτός ΕΕ για την εισαγωγή κάποιων ιατρικών εφοδίων και φαρμακευτικών ουσιών, επεσήμανε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Πέτερ Άλτμαϊερ.
“Η Γερμανία, που αναλαμβάνει την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ τον Ιούλιο, αισθάνεται μια ιδιαίτερη ευθύνη εν μέσω κρίσης κορωνοϊού να διαμορφώσει την Ευρώπη με πνεύμα αλληλεγγύης”, επεσήμανε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters.
Ο Άλτμαϊερ, στενός συνεργάτης της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, επεσήμανε ότι η ενιαία αγορά παραμένει η ραχοκοκκαλιά της ΕΕ και αποτελεί αιτία ζήλιας για πολλές χώρες, ακόμη περισσότερο μετά την πανδημία του κορωνοϊού.
“Η τρέχουσα κρίση δείχνει ότι πρέπει να αποφύγουμε τη μονομερή εξάρτηση και να διαφοροποιήσουμε περισσότερο τις διεθνείς αλυσίδες προμηθειών”, εξήγησε ο Γερμανός υπουργός, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη θα πρέπει να εξαρτάται λιγότερο από μη Ευρωπαίους προμηθευτές για φαρμακευτικές ουσίες και ιατρικό προστατευτικό εξοπλισμό, όπως οι μάσκες.
“Για τον λόγο αυτό χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή βιομηχανική στρατηγική η οποία θα ενισχύσει τη βιομηχανική βάση στην Ευρώπη, σε συνδυασμό με την καλλιέργεια ενός καλού πλαισίου συνθηκών, κυρίως για τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις”, επεσήμανε.
Όμως ο Άλτμαϊερ υπογράμμισε ότι αυτή η στρατηγική θα πρέπει να συμμορφώνεται με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας: “Η τρέχουσα κρίση δεν σημαίνει ότι αποχαιρετάμε την παγκοσμιοποίηση. Αντίθετα υπογραμμίζει τη σημασία ύπαρξης ξεκάθαρων κανόνων στο παγκόσμιο εμπόριο, τους οποίους θα πρέπει να ακολουθούν όλοι”.
Το Βερολίνο προετοιμάζεται να αλλάξει τους κανόνες για το ξένο εμπόριο, βάσει των οποίων η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να ενημερώνεται για τις αγορές από χώρες εκτός ΕΕ μετοχών σε σημαντικές φαρμακευτικές εταιρείες.
Εξάλλου ο Άλτμαϊερ σημείωσε ότι η ΕΕ θα πρέπει να συνδυάσει τη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης από την πανδημία με τον στόχο της μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου.
“Μετά την κρίση η Ευρώπη πρέπει να αναχθεί σε πηγή ιδεών για μια κοινωνικά δίκαιη μετάβαση, μια φιλική προς το περιβάλλον οικονομία και μια επιτυχημένη στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας”, δήλωσε.
“Πρέπει να σχεδιάσουμε την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία ως στρατηγική ανάπτυξης για την οικονομία μας ώστε οι καινοτομίες και οι νέες καθαρές τεχνολογίες να μας βοηθήσουν να βρούμε νέες εξαγωγικές αγορές και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας”, κατέληξε ο Άλτμαϊερ.