ΚΟΣΜΟΣ
Αλλαγή στάσης από τη Sanofi για το εμβόλιο
Ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας, Φράνσις Κόλινς, κατέθεσε ενώπιον επιτροπής της Γερουσίας για τα τεστ και το εμβόλιο.
SHARE:
Ο διευθύνων σύμβουλος της γαλλικής πολυεθνικής φαρμακευτικής εταιρείας Sanofi, Πολ Χάντσον, αναγκάστηκε να δηλώσει ότι είναι ζωτικής σημασίας το όποιο εμβόλιο παρασκευαστεί να διατεθεί σε όλα τα μέρη του κόσμου. H αρχική του δήλωση, την Τετάρτη, πως θα έχουν προτεραιότητα οι ΗΠΑ διότι χρηματοδότησαν την επένδυση στην έρευνα πρώτες, είχε προκαλέσει την οργή του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.
Ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ δήλωσε ότι «εμβόλιο κατά της COVID-19 θα πρέπει να είναι δημόσιο αγαθό για ολόκληρο τον κόσμο. Η ισότιμη πρόσβαση όλων δεν είναι διαπραγματεύσιμη». Αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας είχε δηλώσει αργά την Πέμπτη πως το εμβόλιο για την ασθένεια COVID-19 θα πρέπει να είναι «δημόσιο αγαθό» που δεν θα υπόκειται «στους κανόνες της αγοράς». Πρόσθεσε ότι ο Μακρόν ενοχλήθηκε όταν άκουσε την αρχική δήλωση του Χάντσον, τον οποίο θα συναντήσει στις 19 Μαΐου.
Το ζήτημα της παρασκευής εμβολίου για την COVID-19 προκαλεί ανταγωνισμό μεταξύ κυβερνήσεων και φαρμακευτικών βιομηχανιών παρά τις εκκλήσεις του ΠΟΥ, της Κομισιόν και περισσοτέρων από 140 νυν και πρώην αρχηγών κρατών το εμβόλιο να αποτελέσει «παγκόσμιο κοινό αγαθό» και να διατεθεί δωρεάν σε όλες τις χώρες.
Ειδικοί σε θέματα υγείας προειδοποιούν ότι αν δεν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε πολλές φτωχές χώρες απειλούνται με καταστροφή, ανθρωπιστική και οικονομική. «Κανείς δεν θα πρέπει να οδηγηθεί στο τέλος της ουράς για το εμβόλιο εξαιτίας του τόπου όπου κατοικεί ή των πόσων χρημάτων κερδίζει», είχε δηλώσει την Πέμπτη ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής και πρόεδρος της Αφρικανικής Ενωσης Σίριλ Ραμαφόζα, ένας εκ των 140 αρχηγών κρατών που υπέγραψε ανοικτή επιστολή προς τον ΠΟΥ υπέρ της δωρεάν διάθεσης του εμβολίου.
Μπορεί ο Πολ Χάντσον να ανασκεύασε την αρχική του δήλωση, ωστόσο εξακολούθησε να επιμένει ότι η Ευρώπη πρέπει να καταβάλει πιο συντονισμένη προσπάθεια και μάλιστα ταχύτερα για την ανάπτυξη εμβολίου. «Επί μήνες διεξάγω καμπάνια για να είναι έτοιμη η Ευρώπη να θεραπεύσει την COVID-19, για να υπάρξει η δυνατότητα παραγωγής, να διασφαλιστεί ότι είμαστε έτοιμοι, να υπάρξει ευθυγράμμιση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων», είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Sanofi, μιλώντας σε εκδήλωση που είχε διοργανώσει η εφημερίδα Financial Times. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε διοργανώσει προ ημερών τηλεμαραθώνιο για να συγκεντρώσει χρήματα για τη χρηματοδότηση της έρευνας νέων θεραπειών και εμβολίου για την COVID-19 και είχε συγκεντρώσει δεσμεύσεις για χρηματοδότηση 7,4 δισ. ευρώ. Η ελληνική κυβέρνηση είχε συνεισφέρει 3 εκατομμύρια ευρώ, η Ε.Ε. 1 δισ. ευρώ και η Γερμανία 500 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά θα πρέπει να συγκεντρωθούν τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες.