ΚΟΣΜΟΣ

Al-Mansur: Το άλλοτε πολυτελές γιοτ του Σαντάμ Χουσεΐν πλέον ατραξιόν και στέκι ψαράδων

Το al-Mansur, μήκους 121 μέτρων, κάποτε σύμβολο ισχύος και πλούτου του Σαντάμ, πλέον αποτελεί ατραξιόν για τους περαστικούς και «στέκι» για τους ντόπιους ψαράδες που σκαρφαλώνουν πάνω του για πικνίκ ή τσάι.

Al-Mansur: Το άλλοτε πολυτελές γιοτ του Σαντάμ Χουσεΐν πλέον ατραξιόν και στέκι ψαράδων

Μισοβυθισμένο σε ποτάμι του νότιου Ιράκ, το σκουριασμένο κουφάρι του άλλοτε πολυτελούς γιοτ του Σαντάμ Χουσεΐν μένει να θυμίζει τον άνθρωπο που κυβέρνησε για δεκαετίες με σιδηρά πυγμή το Ιράκ, προτού ανατραπεί και βρει τρομακτικό θάνατο. 

Το al-Mansur, μήκους 121 μέτρων, κάποτε σύμβολο ισχύος και πλούτου του Σαντάμ, πλέον αποτελεί ατραξιόν για τους περαστικούς και «στέκι» για τους ντόπιους ψαράδες που σκαρφαλώνουν πάνω του για πικνίκ ή τσάι. 

 

Al-Mansur: Το άλλοτε πολυτελές γιοτ του Σαντάμ Χουσεΐν πλέον ατραξιόν και στέκι ψαράδων-1
AP Photo/Nabil al-Jurani

«Όταν το είχε ο πρώην πρόεδρος, κανείς δεν μπορούσε να το πλησιάσει» λέει ο Χουσεΐν Σαμπάχι, ντόπιος ψαράς που τελειώνει τη μέρα του πίνοντας τσάι πάνω στο ατσάλινο κουφάρι. «Δεν μπορώ να πιστέψω πως κάποτε ανήκε στον Σαντάμ και σήμερα εγώ περιφέρομαι πάνω του» λέει ο ίδιος.

Λίγες εβδομάδες πριν την εισβολή των Αμερικανών και των συμμάχων τους στο Ιράκ, το Αλ-Μανσούρ ήταν ελλιμενισμένο στον Κόλπο. Ωστόσο, ο Σαντάμ ζήτησε τη μεταφορά του στο Σατ αλ-Άραμπ «για να το προστατεύσει από τους βομβαρδισμούς των αμερικανικών αεροσκαφών» εξηγεί ο μηχανικός σκαφών, Αλί Μοχάμεντ. 

«Αποδείχτηκε πλήρης αποτυχία» προσθέτει. 

Al-Mansur: Το άλλοτε πολυτελές γιοτ του Σαντάμ Χουσεΐν πλέον ατραξιόν και στέκι ψαράδων-2
Πηγή: EPA 

Στις πρώτες κιόλας ημέρες του πολέμου στο Ιράκ, που ξεκίνησε πριν από ακριβώς είκοσι χρόνια, το Αλ Μανσούρ βομβαρδίστηκε από τις βρετανικές δυνάμεις. 

Παρέμεινε, παρόλα αυτά, στην επιφάνεια του ποταμού, για να γίνει ξανά στόχος ντόπιων που λεηλάτησαν ό,τι πολύτιμο μπορούσε να μεταφερθεί, από έπιπλα και πολυελαίους, μέχρι ατσάλινα τμήματα του σκελετού του.

 

 

Κι έπειτα, στις 12 Ιουνίου του 2003, μετά από δύο μήνες βαριά «λαβωμένο», το πολυτελές σκαρί που μπορούσε να στεγάσει 200 φιλοξενούμενους, βυθίστηκε κατά το ήμισυ στο ποτάμι Σαάτ αλ Άραμπ της Βασόρας.

Σύμφωνα με τον πρώην επικεφαλής πολιτιστικής κληρονομιάς της Βασόρας, Κατάν αλ-Ομπέιντ, το γιοτ βομβαρδιζόταν επί μέρες. «Βομβαρδίστηκε τουλάχιστον τρεις φορές, αλλά ποτέ δε βυθίστηκε» λέει ο ίδιος. 

Al-Mansur: Το άλλοτε πολυτελές γιοτ του Σαντάμ Χουσεΐν πλέον ατραξιόν και στέκι ψαράδων-3
Πηγή: EPA 

Αντιθέτως, το γιοτ άρχισε να παίρνει νερά και άρα κλίση, «όταν κλάπηκαν οι μηχανές του. Αυτό προκάλεσε ρήγματα με αποτέλεσμα να αρχίσει να βάζει νερά και να πάρει κλίση» λέει ο Ομπέιντ. 

 

Ήταν ένα από τα τρία γιοτ που είχε στην κατοχή του ο Σαντάμ, εκ των οποίων ένα έχει μετατραπεί σε ξενοδοχείο, επίσης στη Βασόρα. 

Al-Mansur: Το άλλοτε πολυτελές γιοτ του Σαντάμ Χουσεΐν πλέον ατραξιόν και στέκι ψαράδων-4
Πηγή: EPA 

Οι κυβερνήσεις που πέρασαν από το Ιράκ, δεν αποφάσισαν να διαθέσουν κονδύλι για την απομάκρυνση του ημιβυθισμένου σκάφους. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι οι Ιρακινοί που το προτιμούν εκεί. 

«Το γιοτ αυτό είναι σαν πολύτιμο πετράδι, σαν ένα σπάνιο αριστούργημα τέχνης που κρατάς δικό σου στο σπίτι. Λυπούμαστε για την κατάστασή του» λέει ο Ζάχι Μούσα, καπετάνιος του υπουργείου Μεταφορών του Ιράκ. 

Al-Mansur: Το άλλοτε πολυτελές γιοτ του Σαντάμ Χουσεΐν πλέον ατραξιόν και στέκι ψαράδων-5
Πηγή: EPA 

Σε μια χώρα που σπαράσσεται εδώ και δεκαετίες από πολέμους, οι αρχές ξεκίνησαν εκστρατεία για την απομάκρυνση των κουφαριών μικρότερων σκαφών που είχαν ναυαγήσει στο Σατ αλ-Άραμπ. 

Όμως, το Αλ-Μανσούρ έμελλε να μείνει εκεί, υπενθύμιση αλλοτινών καιρών. «Επρόκειτο για πολύ μεγάλο πλοίο που έπρεπε να αποσυναρμολογηθεί κι έπειτα να απομακρυνθεί, διαδικασία δύσκολη και κοστοβόρα» καταλήγει ο Ομπέιντ. 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις Αμερικανών αξιωματούχων, η περιουσία του Σαντάμ και της οικογένειάς του ανερχόταν το 2003 σε πάνω από 40 δισεκατομμύρια δολάρια παράνομων κερδισμένων κεφαλαίων. 

Πηγή: CNN/AFP

Πηγή:kathimerini.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση